Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čudesna izborna šuma

Pripadam onoj grupi građana ove države (ova mi je peta u kojoj živim, a da nisam promijenio mjesto boravka) koji uvijek izlazi na glasovanje, bilo da se radi o lokalnoj, pokrajinskoj ili republičkoj razini (nekad smo imali izbore i na nivou federacije). Ove nedjelje, 7. srpnja, u Gradu Subotici su održani izbori za članove Savjeta u 37 mjesnih zajednica (MZ). Prvi put sam se susreo s vrlo čudnim, dosad neviđenim glasačkim listićem koji sam do sada viđao samo u doba socrealizma. O čemu se radilo? Na glasačkom listiću pod rednim brojem 1 ponuđena je samo koalicija SVM-SNS (Koalicija) i nitko više. Izbor se tako svodio samo na to glasovati ili ne za ovu koaliciju. Takav slučaj je bio još i u 22 MZ. Trebam reći da su i raniji sastav Skupštine moje MZ Mali Radanovac činili također članovi SVM-a i SNS-a; pri tome je SVM imao većinu i iz njegovih redova je biran predsjednik Skupštine i članovi Savjeta (SNS-u je nuđeno članstvo u Savjetu, ali oni su to tada odbili). Po priopćenju predsjednika Gradske izborne komisije, ova koalicija je u svim MZ ponudila svoju zajedničku listu, osim njih je DSHV ponudio svoju listu u 5 mjesnih zajednica; Liga socijaldemokrata Vojvodine također u 5; SPS i Savez bačkih Bunjevaca u 3; a Karićeva stranka Snaga Srbije u dvije. To znači da su u pojedinim mjesnim zajednicama građani imali veći izbor (u MZ Bajmak, Palić ili Aleksandrovo moglo se birati čak između tri liste). Demokratska partija, Dveri i Pokret građanske Subotice bojkotirali su ove izbore (vjerojatno se pripremaju za republičke). Kao što priliči ozbiljnim izborima, od četvrtka u ponoć počela je izborna šutnja. U mojoj MZ u četvrtak je održan zajednički predizborni skup s eminentnim gostima, nikada nije bilo istovremeno ovoliko dužnosnika u našoj dvorani za zborove. Iz SVM-a bio je republički zastupnik i vođa frakcije u Skupštini Srbije (stanuje u našoj MZ), zatim zamjenica gradonačelnika, a iz SNS-a gradska menadžerica i aktualni ravnatelj JP-a Subotičke tržnice; jer je tema bila rekonstrukcija tržnice u Teslinom naselju. Ova tržnica se prostire i u susjednoj MZ Kertvaroš, zapravo jedna vrlo frekventna prometnica je dijeli na dva dijela. Zato je ponekad problem prijeći s jedne na drugu stranu, naročito djeci kad idu u školu (o tome nije bilo riječi). Bilo bi normalno da je održan zajednički skup dvije MZ, ali za takav skup jedino bi odgovarala vijećnica u zgradi Nove općine. Naša dvorana je bila prepuna, a prisutne TV ekipe i novinari su povećali gužvu.

Što je zapravo mjesna zajednica?

U bivšoj SFRJ mjesna zajednica predstavljala je najnižu društvenu-političku zajednicu iznad koje je bila općina. Nakon raspada SFRJ neke njene bivše republike su je ukinule i zamijenile novim jedinicama čiji opis i nadležnost ovisi o tome je li naselje gradskog ili seoskog tipa. U našoj državi Zakon o lokalnoj samoupravi definira što je to mjesna zajednica. Zakon kaže da općina na svom teritoriju može osnivati MZ za jedno naseljeno mjesto, za dio naseljenog mjesta ili za više naseljenih mjesta, što je u praksi najčešći slučaj. Sam Grad Subotica na svom teritoriju ima 22 MZ, a u naseljima također postoje MZ, koje u tim slučajevima predstavljaju i lokalnu ispostavu gradske vlasti. Najviše tijelo MZ je Savjet koji može imati najviše 9 članova. E, kod ove točke stižemo do »subotičkog modela lokalne samouprave«. Naime, nedavno smo izmijenili stari Statut MZ (materijal je pripremila gradska uprava) po kojem ćemo umjesto Skupštine od 17 članova i Savjeta od 5 članova imati samo Savjet od 17 članova. Nekoliko nas je pitalo kako ćemo skupiti potrebnu natpolovičnu većinu da odluke budu važeće, ali dobili smo odgovor: »Ovako je odlučeno i nema nikakve izmjene«. Meni se čini da će predsjednik Savjeta dobiti neku vrstu »izvršne vlasti«, a potreban broj glasova najčešće će »skupljati telefonski«. To je izravni put ka ukidanju institucije MZ, bar na teritoriju samog grada, jer praktično (govorim o mojoj MZ) ona koja ima skoro pet tisuća stanovnika uglavnom samo formalno odlučuje o financijama. Jedino trebamo prihvatiti plan ulaganja za narednu godinu, a onda će »više instance« odlučiti što će se realizirati od tog plana.

Velika pobjeda?!

Skoro zaboravih da su na skupu u MZ dijeljeni i propagandni materijali. Svaki član koalicije je izradio svoj materijal. Ilustrirana sveščica SVM-a je bila skromna, od 12 strana, bez ijedne slike partijskih lidera. Sa sloganom Nastavljamo! koalicijski partner je pripremio »letak« skoro dvostrukog formata, od 40 stranica tiskan u boji, na najboljoj hartiji. Od ilustracija gradonačelnik se pojavljuje 21 put, predsjednik Republike skromnih šest puta, a predsjednik Pokrajinske vlade je samo na pet ilustracija. Izborni slogan bio je: »Rečeno-urađeno«. Cijela publikacija tiskana je ćiriličnim pismom. Pitam se zašto nije izrađen zajednički, trojezični materijal ove koalicije kada su se kandidirali u svim MZ? Očito se stanovnici Mirgeša, Tavankuta i Male Bosne nisu obazirali na propagandne materijale i »masovno« su odlazili na birališta, preko 30% birača. Najmanja izlaznost je bila u Malom Radanovcu – oko 10%.  Prosjek na nivou grada oko 16,5% (skromno). Rezultati su fantastični: Koalicija je pobijedila u 35 MZ; a DSHV u Maloj Bosni i u Verušiću. Želim uspješan rad novim savjetima.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika