Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jezero vilinskih tajni puno

Poznati pjesnik Dezső Kosztolányi svoje stihove posvetio je i Palićkom jezeru. Evo samo djelića pjesme o Paliću: »Jezero vilinskih tajni puno, Čudesno jezero to!...«. Palić je oduvijek bio ispunjen legendama i maštovitim pričama, već od onih o postanku jezera, pa do kazivanja o bunarima i(li) izvorima u jezerskom dnu. Gyula Szöllősi u knjizi Jezero Palić, odumiranje i sanacija bilježi jedno od predanja: »Prema usmenoj predaji nalazio se još oko 1750. godine na mjestu današnjeg jezera pjeskoviti pašnjak, gdje su pastiri napasali ovce. Radi napajanja svojih stada oni su na dubljim mjestima kopali bunare. Pošto je voda bila slana, ovce su je rado pile. Prilikom kopanja jednog takvog bunara naišli su pastiri na bogati vodonosni sloj i voda koja je navirala preplavila je čitav pašnjak, ispunila plitki basen – pa se tako stvorilo jezero. Jezero je, naravno, nastalo znatno ranije nego što narodno vjerovanje kazuje, ali se može pretpostaviti da je voda za vrijeme vrlo suhih godina skoro sasvim ili potpuno presušila i da predanje o postanku jezera čuva spomen na jednu takvu godinu. Uostalom, postoje pismena svjedočanstva iz 1794. i 1863. da je na kraju više uzastopnih suhih godina jezero presušilo, te su preko njegovog korita prelazili kolski putovi...«.
Aurel Stadler, autor knjige Palić, u kronologiji događanja u prošlosti o kupalištu, bilježi sušnu 1863. godinu, kada su kroz isušeno jezero napravili kolski put, dodajući: »Toplo kupatilo su mogli opskrbiti vodom samo tako što su u sredini jezera izbušili bunar. Istočno od Muškog jezerskog kupališta (nekadašnjeg – prim. a.) se nalazi spomenik na mjestu gdje je bio taj bunar, u znak sjećanja na tu tužnu godinu...«. No, gdje je danas taj spomenik? I ima li bunara? Ili je, možda, bila postavljena spomen-česma, kao što je ostala zabilježena na razglednici iz 1909. godine (detalj razglednice u prilogu)?
Jezero je vilinskih tajni puno...

Najava događaja

13.06.2021 - Dužijanca malenih u Subotici

U sklopu subotičke »Dužijance 2021.« bit će održana i festival dječjeg stvaralaštva »Dužijanca malenih«, u organizaciji HKC-a »Bunjevačko kolo«.

Prvi dio manifestacije bit će održan u nedjelju 13. lipnja, kada će u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske, s početkom u 10 sati, biti služena misa zahvalnica za darove njiva koju će predvoditi mons. Stjepan Beretić. Na svetoj misi sudjelovat će i male bandašice i bandaši iz okolnih sela, koji će biti predvođeni bandaškim parom iz Subotice. Ovogodišnja mala bandašica i mali bandaš su Marija Kujundžić i Davor Dulić.

Drugi dio manifestacije koji je zabavno-edukativnog karaktera, bit će održan 11. rujna 2021. godine.

Pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica i Hrvatsko nacionalno vijeće.

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

26.06.2021 - Proljetni susret hrvatskih udruga kulture

Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata priređuje redoviti radni susret s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga na temu Nova 'normalnost' u radu hrvatskih udruga kulture i mogućnost nadilaženja izazova. O temi će govoriti Vojislav Temunović, član izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu i Katarina Čeliković, stručna suradnica za kulturne programe u ZKVH-u, te predstavnici udruga. Susret će biti održan u Baču, u subotu 26. lipnja u Didinoj kući. Program započinje obilaskom franjevačkog samostana u Baču u 15 sati.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay