Arhiv tekstova Arhiv tekstova

DSHV zadovoljan rezultatima

U Subotici su protekloga vikenda održani izbori za mjesne zajednice, a na kojima je uvjerljivu pobjedu odnijela lista Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara, osvojivši značajnu većinu mandata u 35 od ukupno 37 mjesnih zajednica (442 mandata od ukupno 501). Izlaznost na izborima za ovu, najnižu razinu vlasti, je redovito niska, te je i ovoga puta svoje biračko pravo iskoristio manji broj, oko 17 posto građana.

Pobjeda u dva mjesta

Na izborima je sudjelovala i jedina politička stranka hrvatske manjine u Srbiji, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV). Stranka je sudjelovala samostalno, a kako navodi predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, ostvarili su »više nego povoljan« rezultat. Naime, DSHV je odnio pobjedu u dvije mjesne zajednice, u kojoj će imati većinu mandata, a to su Verušić i Mala Bosna. Ukupno je za stranku glasovalo 1.274 glasača (7 posto), što je više nego na istim izborima 2015. (kada su dobili 1.005 glasova) ili 2011. godine (1.186 glasova). Dobiveni glasovi su im sada osigurali 37 mandata u savjetima mjesnih zajednica. Inače, i izlaznost u mjesnim zajednicima gdje je na izborima sudjelovao DSHV, bila je veća. 
»Jedina smo politička stranka koja je u nekoj mjesnoj zajednici uspjela dobiti više glasova od vladajuće koalicije koju čine Srpska napredna stranka i Savez vojvođanskih Mađara. Prema ovim rezultatima, mi smo po snazi druga politička opcija u gradu. Iza nas su ostale parlamentarne stranke, poput Socijalističke partije Srbije ili Lige socijaldemokrata Vojvodine«, naveo u ponedjeljak na konferenciji za medije predsjednik stranke Tomislav Žigmanov, dodajući kako njihov uspjeh značajnim čini i sama činjenica da je DSHV, za razliku od svojih takmaca, stranka koja nije u strukturama niti jedne razine vlasti. 
Stranka je sudjelovala na izborima u osam mjesnih zajednica sa sljedećim rezultatima: Aleksandrovo (186 glasova), Gat (180), Tavankut (319), Mirgeš (57), Mala Bosna (132), Đurđin (106), Žednik (169) i Verušić (125). 
»Zahvaljujemo se glasačima na ukazanom povjerenju, mislimo da su oni prepoznali, prije svega, kvalitetu naših kadrova, i ono što smo, kada su u pitanju prije svega prigradske mjesne zajednice, vidjeli što smo do sada činili, na koji način i kako smo se borili za bolje, prije svega komunalne uvjete u tim mjestima, kao i da se osigura opća kvaliteta života u njima, bez obzira na sve poteškoće«, kazao je Žigmanov. 

Izgubljeni Tavankut

U DSHV-u navode kako je na izborima bilo kršenja izbornih pravila, poput slučaja u Tavankutu, gdje je od strane aktivista liste SNS-SVM bilo slučajeva kršenja predizborne šutnje i manipulacija s adresom kandidata s njihove izborne liste (nositelj te liste, kako tvrde, nije živio, niti živi u tom mjestu, već mu je adresa samo formalno tamo prijavljena). Ovo smatraju i ključnim razlozima zbog kojih je koalicija SNS-SVM pobijedila u Tavankutu, te tako DSHV više neće imati dosadašnju većinu, a najvjerojatnije ni vlast, u lokalnom Savjetu. 
»Kada je u pitanju kršenje predizborne šutnje, ukazujemo kako je u tom vremenu u selu dijeljen promotivni letak SNS-a. Inače, u letku se kao rezultati te stranke navode oni rezultati koje su inicirale ili postigle prethodne garniture mjesne vlasti koje je predvodio DSHV. Vlast koju predstavlja SNS jest dodijelila novac za te projekte i provela njihovu realizaciju, ali to je novac poreznih obveznika iz Tavankuta koji inače u velikoj mjeri izmiruju te svoje obveze. Također, od strane vladajuće stranke bilo je i organiziranog dovođenja starijih osoba na biračka mjesta, neki od njih nisu znali koje je bilo njihovo od triju biračkih mjesta, te su vršili pritisak na biračke odbore da ih prime ili da se dopišu, što je naravno protivno propisima. To je stvaralo neurozu«, kaže mjesni dužnosnik DSHV-a i aktualni predsjednik Savjeta MZ Tavankut Tome Vojnić Mijatov dodajući kako je DSHV, ako ga se pozove, voljan i dalje sudjelovati u procesima odlučivanja u tom mjesnoj zajednici. 
Kada je riječ o neravnopravnim uvjetima izbora, u DSHV-u navode i angažiranost subotičkih javnih poduzeća i njihovih ravnatelja u predizbornim i izbornim aktivnostima, te neažurnost biračkoga popisa. Unatoč nepravilnostima, DSHV ove slučajeve neće prijaviti Gradskom izbornom povjerenstvu.

Nastaviti započeti rad

Od ostalih stranaka koje su sudjelovale na nedjeljnim izborima u Subotici Socijalistička partija Srbije uspjela je dobiti devet mandata (2 posto birača), Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez bačkih Bunjevaca po pet mandata (1 posto birača) i Pokret snaga Srbije tri mandata (0.006 posto).
Proglašavajući uvjerljivu pobjedu koalicije SNS-SVM, gradonačelnik i predsjednik Gradskog odbora SNS-a Bogdan Laban je naveo kako će vladajuća koalicija nastaviti raditi u interesu građana, na poboljšanju kvalitete njihovog života. 
»Građani su prepoznali što smo uradili u protekle tri godine i tu nisu samo u pitanju kapitalni projekti, već i infrastruktura samih mjesnih zajednica, gdje jednak tretman imaju gradske, prigradske i seoske mjesne zajednice. Svi se moramo potruditi da naša sela ožive, da mladi ostanu u njima, da radimo na drugim prioritetima koji su dio politike Vlade Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića«, kazao je Laban. 
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika