Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Dačić: Srbija se raduje 
predsjedanju Hrvatske EU

Srbija se raduje hrvatskom predsjedanju Europskom unijom u prvoj polovici 2020. i od tog predsjedanja puno očekuje, izjavio je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić na nedavnom skupu u Poznanu.
»Srbija se raduje i dosta očekuje od predsjedanja Hrvatske EU. Mi smo ovdje svi naši i nama je interes da jedni druge pomažemo. Zato mislim da je važno da predsjedanje Hrvatske bude u skladu s interesima cijele regije«, naveli su beogradski mediji Dačićevu izjavu u Poznanu, gdje sudjeluje na summitu država zapadnog Balkana i EU-a, organiziranom u okviru Berlinskog procesa.
Dačić je, kako se navodi, čestitao i hrvatskoj ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović-Burić izbor za glavnu tajnicu Vijeća Europe, navodeći da je i ta dužnost »veoma važno mjesto za regiju«.
Dačićeva je poruka kako Srbija drži da su sve zemlje u regiji prijateljske, da imaju iste probleme, te da se nijedna ne bi trebala radovati neuspjesima neke druge, uz sugestiju da se države regije trebaju uzajamno podržavati.
»Netko će reći da je to nova Jugoslavija, ali ja ne pričam o tome, govorim da imamo zajedničke interese i da bi bilo bolje da o tome javno govorimo, nego da u raznim čekaonicama svi isto mislimo, a nitko ne smije reći«, rekao je Dačić izvještačima beogradskih medija.
Dačić je rekao kako Srbiji nije u interesu da bilo gdje ima sukoba, te naglasio kako je potreban mir u regiji.
(Hina)


Konstituiran Upravni odbor 
Fondacije Cro-Fond

Hrvatsko nacionalno vijeće je na svojoj nedavnoj sjednici osnovalo Fondaciju Cro-Fond s ciljem prikupljanja sredstava za financiranje programskih aktivnosti i projekata Hrvata u Srbiji u područjima obrazovanja, kulture, informiranja i službene uporabe jezika i pisma. Na istoj je sjednici imenovan i Upravni odbor Fondacije, a konstituirajuća sjednica toga tijela održana je u utorak, 9. srpnja, u Subotici, u sjedištu HNV-a. Sjednici je nazočilo svih petero članova Upravnog odbora: Mirko Ostrogonac iz Žednika (predsjednik), Branko Horvat iz Tavankuta, Svetislav Milanković iz Subotice, Katica Naglić iz Surčina i Ivan Majić iz Odžaka. Na sjednici je usvojen Statut Fondacije, te je odlučeno da se za upravitelja Fondacije osnivaču predloži Lazar Cvijin iz Subotice. Za zamjenika predsjednika Upravnog odbora izabran je Ivan Majić. 
»Osnutak Cro-Fonda treba osigurati bolje funkcioniranje HNV-a u segmentu koji se tiče projektnih aktivnosti, da se u tom smislu rastereti tekući financijski plan Vijeća. Ovu praksu smo preuzeli od drugih nacionalnih manjina koje već više godina koriste institut fondacije, a što nam postojeći Zakon o zadužbinama i fondacijama u Srbiji omogućuje. Nadamo se da će potrebe za ovakvim fondom biti u budućnosti i više jer očekujemo jače financijsko podupiranje za projekte koji su pred nama, poput Obrazovno-odgojnog centra i Hrvatske kuće u Subotici. Financijsku potporu za projekte očekujemo i iz Srbije i iz Hrvatske«, izjavio je nakon sjednice predsjednik UO Fondacije Cro-Fond Mirko Ostrogonac.  
D. B. P.


Proslava 29. obljetnice DSHV-a

Proslava 29. obljetnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini bit će održana na dan osnutka DSHV-a – 15. srpnja. Program obilježavanja obljetnice osnutka jedine relevantne političke stranke hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji u ponedjeljak će početi u 17.30 sati, kada će biti služena sveta misa u crkvi svetog Roka (u Keru, Subotica, Beogradska cesta 52). Nakon svete mise će od 19 sati biti održana svečana sjednica Vijeća DSHV-a, uz prigodan prijam u dvorištu Doma DSHV-a u Subotici (Beogradska cesta 31).

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika