Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ubod i nijanse

Na papiru, sve je dobro počelo: lokalna samouprava još je 25. veljače ove godine raspisala javnu nabavu za suzbijanje komaraca i krpelja, za te je namjene iz gradskog proračuna izdvojeno 12,5 milijuna dinara (oko 100.000 eura), namjesto već uobičajene novosadske Ciklonizacije ove je godine prošla grupa ponuđača koju čine somborsko poduzeće Oris, lazarevačko Eco vita i beogradsko Racom 92, prvi tretman još u ožujku najavljivan je za drugu polovicu travnja... Scenarij poslovanja ravan svakom ozbiljnom domaćinu.
Ali, kako to kod nas obično biva, onda se dogodilo nešto toliko znakovito za ova područja: iz nepoznatih razloga zakazao je ljudski faktor i za travanj najavljeni tretman jednostavno je izostao. Ne treba čovjek biti biolog, pa da shvati da je upravo to vrijeme razvijanja larvi komaraca, krpelja i ostalih štetnika, kao što ne treba biti niti matematičar, pa da zbroji u glavi da ako je iz procesa suzbijanja izostao prvi i najvažniji korak svi ostali će biti sve teži. Na sve to, kao što je poznato, umiješao se i »faktor prirode« (neki vole reći Bog), pa je zbog kišovitog svibnja (čak 24 takva dana) prvi tretman obavljen prije mjesec dana.
U međuvremenu, nesputani u početku i bez ijednog kalendara, vitalni i orni, komarci su, kao što je svima poznato, naoštrili svoje rilice i – također po uzoru na savršeni scenarij poslovanja svakog ozbiljnog domaćina – pristupili poslu probadanja koža svojih toplokrvnih žrtava kako bi se do mile volje i napili i najeli »dva u jedan« tekućeg obroka. U situaciji kada vam svaki odlazak u vrt ili izlazak vani gdje ima malo više zelenila, posebno u večernjim satima, djeluje kao da je upravo ovo najgore mjesto na svijetu pomislite na to da ima i gorih. Pomislite, recimo, na to kako je ljudima oko rijeka, posebno onima oko Kopačkog rita i uz Dravu, gdje je, baš poput Subotice, iz čisto ljudskog faktora izostalo preventivno proljetno zaprašivanje komaraca jer lokalne samouprave nisu odradile posao koji im je u nadležnosti, pa sad Županija taj posao mora raditi palijativno. Na svakog komarca zbog kog se češete u Subotici pribrojte bar još deset njegovih kolega koji su izboli kožu nekog Osječanina, Baranjca i Slavonca općenito, dobro razmislite i tek onda donesite zaključak u vidu riječi koje ne priliče javnom objavljivanju.
Što? Nije vam lakše? Baš vas briga za probleme Osječana, Baranjaca i Slavonaca općenito? Ne razmišljate o empatiji u ovakvim situacijama? Vama je problem s vašim komarcima najveći?
Nakon podužeg razmišljanja, analiziranja i vaganja riječi prikladnih za javno objavljivanje, možemo samo reći – u pravu ste. Neka subotička lokalna samouprava, eto već sljedeće godine, vodi računa o tome da planirani proces aktivnosti na vrijeme i provede u djelo i tada će ostati vremena za sažaljenje nad sudbinom drugih, pa čak i za zlonamjerne komentare o nesposobnosti njihovih lokalnih, županijskih i kakvih sve već ne vlasti. Ovako, čak i »prirodni faktor« (neki bi rekli »Božja volja«) zbog manjeg broja komaraca ide u prilog staroj narodnoj o ubodu i nijansama.
Z. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika