Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stara vila s tornjem

Na tornju vile uz Horgoški put i danas je ispisana godina izgradnje interesantnog i lijepog objekta – 1899., podignutog u ono vrijeme za odvjetnika Móra Szilasija. Za ovih 120 godina trajanja, prvotno ljetnikovac u Banji Palić, a vremenom stambeni objekt u urbanom naselju, mijenjao je vlasnike, ali je sačuvan u autentičnom izdanju: iznad krova se uzdiže toranj, a u prizemlju, ka velikom dvorištu i parku, postavljena su dva trijema. Toranj je lijepi ukras na palićkoj vili (svrha mu je dekorativna, ne i funkcionalna), korišten i na nekoliko drugih objekata u ovom turističkom mjestu, građenih za kuće za odmor.
Sačuvan je ljetnikovac, ali i njegov projekt (što nedostaje kod mnogih drugih vila). U projektu koji se čuva u Povijesnom arhivu Subotica (F:2, ép. eng. 010/1899.) s odobrenjem za gradnju od nadležnog gradskog odjela, uz sve projektne detalje upisano je ime investitora i mjesto – Palić. Nije poznato do kada je ovu vilu koristio njen prvi vlasnik Szilasi. Palićani već desetljećima zgradu zovu po imenu obitelji koja je tu dugo živjela – Ljubibratićeva vila. To je znamenita obitelj u povijesti Subotice. Klement Ljubibratić (1857. – 1931.) bio je bilježnik tzv. Siročadskog stola grada. Oženio se 1890. godine Jelisavetom, pokćerkom (usvojenicom) Jelisavete i Lazara Mamužića, gradonačelnika Subotice. Jelisaveta Ljubibratić rodila je dvoje djece, Aleksandra i Lili, i mlada preminula, već 1894. godine. U drugom braku, s baronicom Adél Gervay, Klement je imao još troje djece.
U vili je desetljećima živio Aleksandar Ljubibratić, odvjetnik, sa suprugom, a njihova kći Jelisaveta bila je do 2004. godine posljednji stanar vile iz ove obitelji.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika