Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Tobias Flessenkemper 
posjetio HNV

Vijeće Europe je europska organizacija koja ima 47 država članica (među kojima je i Srbija), a glavni joj je cilj jačanje suradnje i jedinstva na europskom kontinentu, promicanje ljudskih prava i temeljnih sloboda te demokracije i vladavine prava. Ured Vijeća Europe otvoren je u Srbiji 2001. godine. U okviru obilaska nacionalnih vijeća u Srbiji novi šef Misije Vijeća Tobias Flessenkemper, koji je na tu dužnost stupio u listopadu 2018., posjetio je u utorak i Hrvatsko nacionalno vijeće u Subotici. 
Na sastanku je bilo riječi o položaju i ostvarivanju manjinskih prava pripadnika hrvatske zajednice u Srbiji, s čime su Flessenkempera upoznali dužnosnici HNV-a Darko Baštovanović, Darko Sarić Lukendić i Margareta Uršal. Predstavnici HNV-a su posebno ukazali na problem isključenosti predstavnika nacionalnih manjina u proces izmjena zakona koji se izravno tiču ostvarivanja prava nacionalnih manjina, što nije u skladu sa Zakonom o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina. Također, naglašen je i značaj EU integracija za hrvatsku zajednicu u Srbiji.
»Za nas je iznimno važno da nastavimo dosadašnju kvalitetnu i intenzivnu komunikaciju s predstavnicima Vijeća Europe, s obzirom na eurointegracijski proces Srbije u kojem država treba implementirati europske standarde, pa i one koji se tiču prava nacionalnih manjina«, izjavio je Darko Sarić Lukendić.  
»Republika Srbija je potpisnica vrlo važnih europskih konvencija koje se tiču prava nacionalnih manjina. Na sastanku smo dogovorili daljnju suradnju na programu koji se zove Horizontal Facility. Taj program zajednički realiziraju Vijeće Europe i Europska unija s ciljem da pomognu napredak Srbije u aktivnostima na usklađivanju s europskim standardima u nekoliko područja. Srbija ima svoje zakone koji se odnose na prava nacionalnih manjina, a skupa s našim partnerima u srpskoj Vladi, nacionalnim vijećima i civilnom sektoru radimo na tome da ti zakoni funkcioniraju bolje, da se unaprijede«, izjavio je Flessenkemper. 
Sastanku je nazočio i Vedran Ian Kjeldsen iz Ureda Vijeća Europe u Srbiji. 
D. B. P.

Sastanak s ministrom kulture 
Vladanom Vukosavljevićem
O upisu Dužijance u registar 
nematerijalne baštine

Srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević i njegovi suradnici održali su prošloga tjedna u Beogradu sastanak s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji. Na sastanku je bilo riječi o prostoru kulture Hrvata u Srbiji te izazovima očuvanja njihove nematerijalne kulturne baštine, napose kada je riječ o upisu Dužijance u nacionalni Registar nematerijalne kulturne baštine. Predstavnici hrvatske zajednice upoznali su ministra Vukosavljevića s poviješću poduzetih koraka te temeljnim stajalištima o ovome vrijednome kulturnom naslijeđu Hrvata u Srbiji. Na koncu susreta dogovoreni su daljnji pravci i koraci u suradnji, kako s Ministarstvom tako i s mjeritornim ustanovama kulture Srbije.
U ime hrvatske zajednice sastanku su nazočili ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i narodni zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov, dužnosnici Hrvatskog nacionalnog vijeća Lazar Cvijin i Darko Sarić Lukendić, te predstavnici UBH-a Dužijanca iz Subotice msgr. dr. Andrija Anišić i Marinko Piuković.
»Drago mi je što je nakon nekoliko godina pitanje upisa naše Dužijance pokrenuto s mrtve točke. Značajno je da je to učinjeno u Ministarstvu kulture i informiranja Republike Srbije, jer Dužijanca i jest duhovno-kulturni događaj i dragi običaj bunjevačkih Hrvata koji organizirano traje već više od stotinu godina. Mi znamo da Dužijanca ima sve elemente koji se traže za upis u jedan takav registar i uvjereni smo da će se to dogoditi ubrzo ukoliko brigu oko toga preuzme struka. Naš susret s ministrom Vukosavljevićem i njegovim suradnicima daje nam nadu da će to tako i biti. Mislim da smo na proteklom susretu uspjeli pojasniti naše viđenje ‘zastoja’ ali i pojasniti zbog čeka smatramo da bi se Dužijanca koju organizira Udruga bunjevačkih Hrvata i hrvatska zajednica trebala naći na Popisu nematerijalne kulturne baštine Republike Srbije, ali i na UNESCO-ovom popisu. Udruga je zahvalna na velikoj potpori u rješavanju nastalih poteškoća koju su nam dali Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata«, izjavio je za HR nakon sastanka Andrija Anišić iz UBH-a Dužijanca. 
D. B. P.


Odgođena redovita 
godišnja Skupšina HKC-a 
Bunjevačko kolo za 16. srpnja

Redovita godišnja Skupština HKC-a Bunjevačko kolo, koja je trebala biti održana prvoga dana sedmoga mjeseca, zbog nedostatka kvoruma odgođena je za 16. srpnja.
Na njenom dnevnom redu, osim izbora radnih tijela, podnošenja izvješća o radu i financijskog izvješća Kola, usvajanja završnog računa za 2018., plana i programa rada, odnosno plana proračuna HKC-a za 2019. godinu, među ostalim je i izbor Organizacijskog odbora proslave 50. obljetnice ove značajne kulturne institucije.
Inače, nedovoljan broj članova za održavanje Skupštine, prema riječima predsjednika Kola Lazara Cvijina, nije nešto što se događa prvi put budući da je dosta njih iz prigradskih naselja, a u tijeku je i sezona radova na njivama te sezona godišnjih odmora.    
Stoga Cvijin poziva članove da se na sljedeću Skupštinu, koja će biti održana u utorak, 16. srpnja, u velikoj dvorani HKC-a, u 19,30 sati, odazovu u što većem broju, a ako je potrebno, za one starije bit će osiguran prijevoz.
I. P. S.


Pejčinović-Burić – 
generalna tajnica Vijeća Europe

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović-Burić izabrana je za novu generalnu tajnicu Vijeća Europe. Parlamentarna skupština Vijeća Europe sastoji se od 324 zastupnika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica.
Novoizabrana glavna tajnica rekla je da Vijeće Europe nikada nije bilo važnije i da će u svom mandatu poticati veći dijalog među zemljama članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije – mir i prosperitet Europe.
Među ostalima, na izboru na ovu dužnost Pejčinović-Burić čestitala je i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić. 
»Vaše imenovanje na ovako jednu odgovornu poziciju dolazi i kao svojevrsno ohrabrenje hrvatskoj nacionalnoj manjini u Republici Srbiji, jer smo i više nego upoznati s Vašim dosadašnjim zalaganjima u javnosti kada su u pitanju međunarodni politički procesi, posebice euroatlanski procesi i zalaganje za boljitak hrvatskih manjina u istima, uključujući Hrvate u Republici Srbiji. 
Kao predsjednica vrhovne institucije kada su u pitanju Hrvati u Srbiji, željela bih istaknuti da su dosadašanja iskustva suradnje s predstavnicima Vijeća Europe u Srbiji više nego pozitivna, da smo nastojali sudjelovati u svim relevantnim događajima i monitorinzima koje je Vijeće do sada organiziralo te u istima očitovati interes hrvatske zajednice u Srbiji, na što smo od Vijeća nailazili na razumijevanje. Uvjereni smo da će se ova suradnja još dodatno intenzivirati pod Vašim predsjedanjem najvažnijom međunarodnom institucijom kada su u pitanju prava i položaj nacionalnih manjina na europskome tlu te da ćete se i nadalje nastaviti zalagati za boljitak hrvatskoga naroda u Republici Srbiji«, navodi se u čestitki Jasne Vojnić.
Čestitke je uputio i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov koji je na svojem twitteru imenovanje Pejčinović-Burić na ovu visoku dužnost ocijenio kao »novo međunarodno priznanje za posvećenost Hrvatske kulturi ljudskih i manjinskih prava«. »Vjerujemo da ćemo nastaviti daljnju suradnju na obostrano zadovoljstvo«, naveo je Žigmanov.   
D. B. P.


Izbori za članove vijeća mjesnih zajednica na području grada Subotice

U nedjelju, 7. srpnja, od 7 do 20 sati u 37 mjesnih zajednica grada Subotice, na 103 biračka mjesta, bit će održani izbori za članove vijeća mjesnih zajednica. 
Gradsko izborno povjerenstvo obavještava sve građane koji imaju pravo glasa, a nisu dobili poziv za izbore, da s vrijedećom osobnom iskaznicom ili vrijedećom putovnicom mogu izaći na biralište. 
Ukoliko građanin koji želi glasovati nije u mogućnosti doći do svog biračkog mjesta, može do 11 sati na dan izbora pozvati birački odbor na svom biračkom mjestu i bit će mu omogućeno glasovanje izvan biračkog mjesta. 
Telefon Gradskog izbornog povjerenstva je: 024/673-225. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika