Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Reflektori i sunce

Do sada nisam pisao vijesti o vremenskoj prognozi, ali malo vježbe nije na odmet. Pa da pokušam: živi užas od prognoze! Nesnosne sparine, vrućina, pa kiša, grmljavina, pljušti, pa sijeva, oluje i tuče. Ima da vam se sloši dok ovo čitate. Klasika je u vremenskoj prognozi i vijest kako će puhati neki vjetar; nema šale sa znanjem unaprijed, neka to ovoga puta bude slab, umjeren vjetar, zapadni, a zapuhat će i jugozapadnjak, čiji naziv nije u svezi s crvenom »Yugo-zapadnjak« putovnicom, simbolom jednog vremena, niti s nekadašnjim vjetrovitim geopolitičkim balansom između NATO pakta i Varšavskog pakta. Meteoalarm stalno izdaje i za Hrvatsku i za Srbiju niz upozorenja, ali očekujemo stabilno vrijeme. Toliko od mene u svezi vremenske prognoze, a što kaže Cappelli? Ne onaj Cappello, trener i bivši nogometaš, nego hrvatski ministar turizma rođen u Malom Lošinju, imenom Gari. Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim turističkim rezultatima, u prvom polugodištu ostvareno je oko 6,5 milijuna dolazaka, buking je u skladu s očekivanjima, sve je u redu s pribilješkama o dolasku gostiju u hotele, rezervacijama soba i kupovinom željezničkih i avionskih karti, sve je po planu, kako je rekao Cappelli, iako su postojali mali disbalansi u svibnju zbog vremenskih nepogoda. Prokuhat ćemo u očekivanju stabilne vremenske ravnoteže, no turisti ipak pristižu u Hrvatsku, ali novinarima malo škripi kada dođe ljeto, bez obzira na poremećaje vremenske ravnoteže i preokrete, jer je poznato kako srpanj i kolovoz važe za ljetnu stanku u svezi političkih događaja.
Na svu sreću da se novinari ne bi ulijenili, premda predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović mandat istječe početkom 2020., prvi krug izbora bit će održan potkraj prosinca, a kandidata već ima, kao i njihovih izjava. Zahuktalo se na političkoj sceni nakon objave kandidature pjevača Miroslava Škore. Tako nije dosadno ni hrvatskom novinaru Denisu Kuljišu. On je napravio interesantnu paralelu u svezi predstavljenog programa predsjedničkog kandidata Škore, koji traži da budući predsjednik bude nadređen Vladi. Što se kaže: povratak na čvrstu ruku, a Kuljiš pravi ovakvu usporedbu: »Mene je začudilo da je Škoro išao s platformom, gdje je on zapravo prepisao kompletno ustavna rješenja 5. Republike. Znači, one ovlasti koje je dobio Charles de Gauille kad je francuska vojska doslovce izvršila državni udar zbog situacije u Alžiru, 1958. godine«. Kuljiš se nada kako u Hrvatskoj ne može pobijediti personalna diktatura i još tvrdi: »Takav oblik personalizacije vlasti imate samo u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj«. Susjedi već kao susjedi, a vrijeme će pokazati, jer ovo sad nije vremenska prognoza, hoće li Škoro već u prvom krugu oslabiti kandidata HDZ-a, kao kandidat krajnje desnice.
Predsjednica Grabar-Kitarović nije izašla s objavom kandidature. No, zato jest Zoran Milanović, valjda siguran u svoju poziciju kandidata, jer cijelo lijevo građansko tijelo nema za koga glasovati. Konferencijom za novinare na kojoj je najavio kandidaturu za predsjednika države, Milanović je prekinuo gotovo trogodišnje izbivanje iz javnog života, a očekivanja SDP-a su velika nakon europarlamentarnih izbora, na kojima su osvojili jednak broj mandata kao i HDZ.
Iako nije istaknula svoju kandidaturu, Grabar-Kitarović je nedavno, nakon čestitke predsjednika Aleksandra Vučića povodom Dana državnosti, poručila kako bi ponovno pozvala Vučića u Hrvatsku, a evo i zašto: »Prigovaraju mi što sam pozvala Vučića u Hrvatsku, ali i opet bih to napravila, roditelji nestalih branitelja nemaju vremena za čekanje da se Srbija normalizira kao država«, prenosi N1. Znači, Grabar-Kitarović je rekla kako je preduvjet za ponovni posjet Vučića da dođe do konkretnih pomaka u rješavanju sudbina nestalih osoba u ratu. S druge strane, interesantan je komentar Josipa Juratovića, zastupnika njemačke Socijaldemokratske stranke u Bundestagu u povodu čestitike Vučića. »Za zemlje koje ne dijele baš blistavu prošlost u svojim odnosima poput Hrvatske i Srbije sigurno ovakva poruka doprinosi poboljšanju odnosa, napretku suradnje u bilateralnim odnosima, što je Zapadnom Balkanu prijeko potrebno, jer su ove dvije zemlje reflektori za cijelu regiju«, kaže za Danas Juratović. Za pretpostaviti je da hrvatsko-srpski odnosi neće biti unaprijeđeni sve dok ne prođu izbori u Hrvatskoj, a potom i u Srbiji, ali neka reflektori koje spominje Juratović i dotle svijetle, bez obzira na to što je, vraćam se vremenskoj prognozi, sunčano, sparno, veoma toplo, a krajem dana preokret. 
I bez obzira na reflektore i sunce, zaista je za upitati se zbog čega na svečanosti otvorenja obnovljenog franjevačkog samostana u Baču nije bilo službenih predstavnika hrvatske manjine? Nije ih bilo, jer na svečanost nisu pozvani?!
Zvonko Sarić 

Najava događaja

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

20.05.2021 - Poziv za »Liru naivu 2021.«

Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica upućuju poziv za devetnaesti susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2021.

Zainteresirani pjesnici trebaju poslati 3-5 svojih (neobjavljenih) pjesama koje mogu biti pisane standardnim hrvatskim jezikom ili ikavicom (bunjevačkom ili šokačkom), a bit će objavljene u zbirci. Pokrajinski susret pjesnika Lira naiva 2021. bit će održan 29. svibnja 2021. godine u Vajskoj.

Pjesme i prijavu (s kraćom biografijom te fotografijom/portret), u wordu, treba poslati do 10. travnja 2021. na adresu: Hrvatska čitaonica, Bele Gabrića 21, 24000 Subotica ili putem elektroničke pošte na adresu: katarina.celikovic@gmail.com

Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj +381/64-6590-752.

31.05.2021 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha ovoga festivala je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

Propozicije:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja 2021. godine.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XXI. »Festival bunjevački pisama«

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay