Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­gođena po­an­ta

Na natječaju za XI. međunarodni salon karikature »Čvorak 2004.« koji se održava u Bjelovaru, poznati subotički karikaturist Attila Szalai osvojio je III. nagradu. Tema ovogodišnjeg Salona karikature bila je »Ljubav je lijek«. Ovaj natječaj je zainteresirao 234 karikaturista koji su poslali više od 550 karikatura u raznim grafičkim i likovnim tehnikama. Karikature su pristigle iz 38 država širom svijeta, sa svih kontinenata. Međunarodni salon karikature »Čvorak« organizira nakladnička kuća »Čvor« iz Bjelovara u suradnji s Hrvatskim društvom karikaturista te uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Bjelovara i drugih pokrovitelja.
Prva izložba karikatura na temu »Ljubav je lijek« održana je od 16. do 30. studenoga 2004. godine u Galeriji »Nasta Rojc« Gradskog muzeja Bjelovar. Izložba će tijekom sljedećih dvanaest mjeseci biti predstavljena u još nekoliko gradova Hrvatske, a gostovat će i u Slovačkoj, u Rimavskoj Soboti. Za izložbu je tiskan prigodni katalog s nagrađenim karikaturama, poster plakat u boji, set od osam razglednica s najuspješnijim karikaturama i knjiga karikatura »Ljubav je lijek«, a izdan je i poseban CD sa svim odabranim 
karikaturama.
Attila Szalai (1964.) karikaturom se počeo baviti 1995. godine, a pored više samostalnih izložbi sudjelovao je i na brojnim zajedničkim smotrama karikaturista u zemlji i inozemstvu. Više puta je nagrađivan za svoje karikature, a godine 2003. objavio je knjigu karikatura »Balkanski kaleidoskop« koju su sponzorirali Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje i kulturu, te lokalna samouprava Subotice. Za svoj doprinos u razvoju karikature 2001. godine uvršten je u mađarski »Humor lexikon«, a 2003. godine uvršten je u Leksikon suvremenih umjetnika Mađarske (Kortárs magyar lexikon).
»Od djetinjstva stalno crtam, ali izgleda da se karikatura negdje skrivala u meni, jer se tek od svoje tridesete godine počinjem ozbiljno baviti crtanjem karikatura. Pored toga što crtam karikature, zaposlen sam u tjedniku ‘Hét Nap’ kao grafički urednik. Karikatura je vizualan prikaz događaja ili lika i ona se po potrebi objavljuje na naslovnoj strani novina ili na unutrašnjim stranicama. Interesantan je podatak o tome da je Charles de Gaulle naručivao nedjeljno po tri karikature koje su objavljivane u raznim francuskim novinama. Taj podatak govori o tome koliko karikatura nekoga može učiniti popularnim i promovirati ga i čak profilirati odnos javnosti prema određenom javnom djelatniku. Naravno, karikatura isto tako može i oštro kritizirati, sjetimo se samo Coraxovih karikatura o bračnom paru Milošević«, kaže Szalai, ističući kako karikatura može biti i vizualno bogata, ali mora pogađati u srž problema na koji se karikaturom želi ukazati, što znači kako se i samo s nekoliko linija crteža može nacrtati uspješna karikatura, ako je pogođena poanta. 
Nakon samostalne izložbe karikatura Attile Szalaija u Bačkoj Topoli održanoj u studenom i izložbe u Malim Pijacama održane u prosincu, ovaj karikaturista obuhvatit će svojim izložbama još petnaest vojvođanskih gradova i sela sa željom da izlaže i u onim mjestima, gdje do sada još nije bilo izložbi karikatura. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika