Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vrijeme radosti

Vjerna publika Subotičkog tamburaškog orkestra i ovoga je puta ispunila Veliku vijećnicu Gradske kuće u Subotici, na koncertu koji je održan 14. prosinca. Koncert je trajao puna dva sata, a publika je iza svake točke velikim pljeskom nagrađivala umjetnike. 
»Koncert lakih nota« je naziv ovoga koncerta koji nas je uveo u vrijeme blagdana koje je pred nama. Na programu su bili razni glazbeni žanrovi, te je svatko mogao pronaći nešto za sebe. 
BOGATI REPERTOAR: Iz godine u godinu Subotički tamburaški orkestar u prosincu sada već tradicionalno održava koncerte. Program je svake godine raznolik i obogaćen novim kompozicijama, no cilj ovoga orkestra je uvijek isti – želja da se s publikom na kraju godine podijele trenuci sreće i radosti muziciranja. Upravo je glazba Subotičkog tamburaškog orkestra i ove godine sve nazočne podsjetila da se bliži vrijeme radosti, Božića i Nove godine. 
Koncert je započeo klasičnim djelima iz takozvanog ozbiljnog repertoara. Kako je već uobičajeno, ovim orkestrom je ravnao Zoran Mulić. U prvome dijelu izvedene su tri kompozicije: »Svraka kradljivica« Joakima Roassinija, zatim »Fantazija i fuga« Albe Vidakovića, i »Anitrin ples« Edvarda Griega, za koji je aranžman napisala Sonja Jaramazović. 
Koncert je zamišljen kao koncert lakih nota, te su se izvođači odlučili ostvariti zamišljeni cilj. U dugom bloku su izvedene tri kompozicije, Francuski valcer, Talijanska kancona i Španjolska tema: »Parises sanson«, »Partiro con te« i »Sting«. Nakon ovoga dijela uslijedio je dio s evergrin melodijama – »Strangers in the nigt«, »Perfidija«, »Brazilierinho«, »Besame mucho« i »Tico-tico«. Jedna od novina koja je zapažena na ovome koncertu svakako su udaraljke. Naime, ove je godine po prvi puta s orkestrom nastupio mladi Goran Evetović na kompletu bubnjeva, koji je svojim ritmom obogatio užitak u koncertu. 
VOKALNI SOLISTI: Već nekoliko godina unazad održava se »Festival bunjevački pisama«, a na ovome koncertu mladi solisti su odlučili podsjetiti publiku na pjesme koje su izvođene na spomenutom Festivalu. Na tome festivalu neki od članova Subotičkog tamburaškog orkestra okušali su se i kao kompozitori. Svakako ovdje moramo spomenuti mladog Nikolu Jaramazovića, koji je imao svoje pjesme na svim dosadašnjim festivalima, a dvije su završile na CD-u ansambla »Ravnica«. 
Kao prvi vokalni solist na ovome koncertu nastupio je Josip Francišković i predstavio se s dvije pjesme Nikole Jaramazovića – »Ostavit ću konje vrane« i pjesmom »Što je ostalo«. 
Kao instrumentalni solist nazočnoj publici se predstavio i Nikola Jaramazović, koji kada ne komponira i ne pjeva, onda svira. U njegovoj izvedbi su izvedene dvije kompozicije »Lulo moja« i kolo »Pargar« u kojima je pokazao svoj vrstan način sviranja srcem i stilom starih majstora. Kao mlada vokalna solistica nastupila je i Ivana Mulić, koja je s ovim orkestrom nastupila već više puta. Ovoga puta otpjevala je dvije pjesme: »Suncokreti« i narodnu »Aj berem grožđe«. 
Na već spomenutom »Festivalu bunjevačkih pisama« prva nagrada po odluci publike pripala je Mariji Jaramazović i Nikoli Jaramazoviću. U Marijinoj izvedbi nazočni su mogli čuti dvije pjesme: »I kad ostarim« i poznatu pjesmu Doris Dragović »Opilo me vino«. 
U SUSRET BOŽIĆU: Nakon nastupa Marije Jaramazović, nazočnima se obratio i Stipan Jaramazović, umjetnički ravnatelj orkestra. 
»U ovo predbožićno vrijeme želim da sve nedaće koje vam je ova godina možda donijela što prije zaboravite, a da zapamtite samo ono što je bilo lijepo, tako će vam i ova godina jednom pasti na pamet kao jedna od onih iz starih dobrih vremena. Imam još jednu želju, da budem prvi koji će vam u svoje ali i u ime svih članova orkestra poželjeti blagoslovljen dolazeći Božić i sretnu Novu 2005. godinu«. 
U blagdansko vrijeme svojim glasom nas je uvela Antonija Piuković, koja je otpjevala dvije pjesme: »Bijeli Božić« i »Feliz navidad«, te je svima pjesmom poželjela čestit Božić i sretnu Novu godinu na više jezika – španjolskom, talijanskom i hrvatskom. Posljednju točku ovoga koncerta, poznatu pjesmu, »Somenting stupid« skupa su otpjevali Marija Jaramazović, Josip Francišković i Antonija Piuković. Za bis, po tradiciji orkestra, odsvirali su još i »Momačko bunjevačko kolo«. 
Bio je to još jedan koncert koji će se spominjati i prepričavati. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika