Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Mla­dost pleše«

U prepunoj dvorani Doma kulture u Maloj Bosni u subotu 11. prosinca okupio se veliki broj mještana i gostiju iz Subotice i okolice. Organizator ove manifestacije je Hrvatska udruga kulture »Lajčo Budanović« iz Male Bosne. 
Osnovni cilj ove manifestacije je očuvanje kulturne baštine bačkih Hrvata. Želja organizatora je da se barem jednom u godini okupe sva hrvatska društva na jednom mjestu i da svatko na svoj način njeguje tradiciju naših predaka.
SUDIONICI PROGRAMA: Ove godine ova manifestacija je druga po redu. Prošle godine nije održana zbog financijskih problema, te su je ove godine podržali ljubitelji folklorne umjetnosti i ljudi dobre volje. Na poziv organizatora odazvalo se nekoliko hrvatskih društava koji su svojim prisustvom uveličali ovogodišnju manifestaciju »Mladost pleše«. Program su otvorili domaćini, Hrvatska udruga kulture »Lajčo Budanović« iz Male Bosne, koji su se predstavili s dječjim igrama, nakon njih su se predstavili njihovi sugrađani, Kulturno umjetničko društvo »Ravnica«, također iz Male Bosne. Oni su se predstavili s koreografijom »Bunjevačke igre«. Nakon njih su nastupili gosti iz Tavankuta, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Matija Gubec« s »Vlaškim igrama«. Domaćini su se ponovno predstavili sa spletom bunjevačkih igara. Gosti iz Đurđina, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Đurđin« predstavili su se koreografijom »Divojačko i momačko kolo«. Članovi Folklornog odjela Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« nastupili su s plesovima iz Baranje, koreografijom koja nosi naziv »Volim gajde, neg tambure troje«. Gosti iz Hrvatske kulturno-prosvjetne zajednice »Šokadija« iz Sonte nazočnima su se predstavili sa šokačkim igrama, a za sam kraj programa ponovno su nastupili domaćini s koreografijom »Momačko kolo«. 
SASTAVNI DIO ŽIVOTA: Poslije folklornog nastupa nazočnima se obratio potpredsjednik Hrvatske udruge kulture »Lajčo Budanović« Aleksandar Vuković. »Mala Bosna je naziv ovoga sela, ali ona nije tako mala, jer nas je danas okupila u velikom broju. Ova ljepota, raskoš, igra i pjesma, koju smo večeras mogli čuti, nekada je, i ne tako davno, bila sastavni dio života naših majki i djedova. Neki stariji vjerujem, kako se toga sjećaju i rado je u srcu nose i prenose na mlađe naraštaje. U ime Hrvatske udruge kulture ‘Lajčo Budanović’ iz Male Bosne mogu reći, da će se štovati ikavica, da će se štovati narodne nošnje, narodne igre Bunjevaca Hrvata sa sjevera Bačke. Stoga vas pozivamo da se priključite našim udrugama i društvima, da se i vi priključite i sudjelujete u očuvanju kulturne baštine skupa s nama« – kazao je Aleksandar Vuković. U ime svih sudionika svim majkama, mamama i svom ženskom svijetu su čestitali materice, te su svim sudionicima podijeljene zahvalnice za sudjelovanje i prikladni darovi. Organizatori su poslije programa pozvali sve nazočne da se ne razilaze, nego da ostanu i zaigraju u kolu, koje je upriličeno u čast blagdana Materica. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika