Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za­vid­no glu­mačko umi­jeće

Na komornoj sceni subotičkog Narodnog kazališta predstavio se 11. prosinca Teatar »Gavran« iz Zagreba s predstavom »Hotel Babilon« pred prepunim gledalištem, a tražila se i karta ‘više’. »Hotel Babilon« je postao istinski kazališni hit koji dupkom puni kazališne dvorane u Republici Hrvatskoj i stoga ne čudi velika posjećenost ove predstave u Subotici, što ukazuje na informiranost ovdašnje kazališne publike, kao i na potrebu publike za kazališnim predstavama suvremenih dramskih pisaca. 
Predstavu »Hotel Babilon« režirala je redateljica Aida Bukvić prema tekstu prozaika i dramatičara Mire Gavrana koji je najizvođeniji hrvatski pisac u zemlji i inozemstvu. Tekst komedije »Hotel Babilon« pisan je za jednu glumicu, riječ je o komičnoj monodrami u kojoj Mladena Gavran igra jedanaest uloga, što je velik izazov za svakog glumca. Glazbu za ovu jednočinku potpisuje Mate Matišić, kostimografiju je uradila Marija Šarić Ban, a scenografiju predstave Mladen Domaš. Praizvedba predstave igrana je u listopada 2002. u Novoj Gradiški, a premijera je igrana studenog 2002. u Zagrebu.
UMJETNOST GLUMAČKE PREOBRAZBE: »Hotel Babilon« je predstava s jednom glumicom, Mladenom Gavran, što je u slučaju ove predstave dovoljno za ostvarenje kazališne čarolije, jer u brojnim prizorima, od kojih svaki ima posebnu energiju, glumica vrsnom komikom te darom i visokim standardom umjetničke glume uspješno predstavlja različite karaktere, igrajući jedanaest muških i ženskih likova. Naziv predstave je slikovit, jer kao i u kuli babilonskoj, Mladena Gavran, igrajući galeriju likova, virtuozno govori različite jezike i narječja potvrđujući time i jezično majstorstvo autora teksta. Uz mogućnost transformacije, zadivljuje i što je glumica pokazala kako joj uopće nije problem ‘skinuti’ različite jezične naglaske.
U ovoj komediji jedanaest lica priča neobičnu priču o ljubavi koja se dogodila u malom dalmatinskom gradu između slovačke turistkinje Zuzane Kollarove i lokalnoga zavodnika, recepcionara Jakše Hektorovića, zvanog Dalmatiner. Nakon što se u nastupu ljubomore dogodio pokušaj ubojstva, na sudu će se uz oštećenog i okrivljene naći brojni svjedoci, čiji iskazi grade priču komedije »Hotel Babilon«. Predstavljajući različite likove, glumica ima veoma malo vremena za promjenu kostima i preobražaj, ali Mladena Gavran zadivljuje svojim glumačkim preobrazbama. Vrsnom komikom Mladena Gavran igra likove više žena, ali također uspješno glumi i likove muškaraca koje predstavlja na karikiran način, čime uspijeva naglasiti tipične muške karakteristike, iskazujući kako posjeduje glumačku kvalitetu sposobnosti transformacije.
PRIČA O LJUDSKIM SUSRETIMA: Miro Gavran svojim tekstom »Hotel Babilon« dočarava ljudske naravi kojima se podsmjehuje, jer sve likove u ovoj predstavi karakteriziraju nerealna očekivanja zbog toga što su lakomisleni ili umišljeni, te nasjedaju na razna obećanja ili vlastite iluzije, proživljavajući tako vlastite drame. Ipak, simpatije pisca su u suštini na strani njegovih junaka, običnih ljudi koji teže ljubavi i boljitku u svojim životima, ali im to najčešće ne uspijeva. Dramske situacije i karakteri veoma su životni, jer je autor pisao o onome što se zaista događa ljudima. U živo napisanim ulogama, među ostalim, iskazuje se praznoglavost dalmatinskog ‘galeba’ Jakše, muška sebičnost, kao i sebeljubivost jedne Njemice, komično nastojanje Međimurke za razvijanjem biznisa u tijeku tranzicijskog privrednog ‘iskušenja’, prostodušnost Bosanke, izvještačenost ponašanja i simuliranje ispraznog glamoura naturalizirane Amerikanke čija je majka podrijetlom Hrvatica, te naivnost, malograđanska sentimentalnost, ali i otvoreno srce slovačke turistkinje Kollarove. Karakteri su dobro zamišljeni i razrađeni, jer nisu na razini krokija, a posve je uspješna i dramaturška motivacija. »Hotel Babilon« je priča o ljudskim susretima, a Miro Gavran je iznova iskazao svoju sklonost za sudbinu takozvanih malih, običnih ljudi, koji u većini žele nadvladati žalosti i nepravde, ali najčešće ne nalaze prava rješenja za takvo što, zbog svojih naravi. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika