Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najbliži suradnici Isusova stola

Susret ministranata hrvatskog govornog područja Subotičke biskupije održan je u subotu, 15. lipnja, u Tavankutu. Ove godine susret je održan kasnije nego prijašnjih, te je broj ministranata i svećenika bio umanjen, a jedan od razloga je i lijepo slavlje, mlada misa vlč. Luke Poljaka u Osijeku. Susret je imao ustaljeni program: sveta misa, kviz, objed i nogometni turnir. Bilo je prisutno pedesetak ministrantica i ministranata iz šest župa: Presveto Srce Isusovo, Tavankut; sv. Petar i Pavao Apostol, Monoštor; te subotičkih župa: sv. Terezije Avilske; sv. Roka, sv. Jurja i Marije Majke Crkve.
Misno slavlje predvodio je ovogodišnji mladomisnik iz Male Bosne, koji je sada na službi kapelana u župi sv. Roka u Subotici, vlč. Dražen Skenderović. On je u uvodnom dijelu i propovijedi naglasio kako je lijepo biti prijatelj Božji. Uz njega su bili svećenici: Marijan Vukov, Marinko Stantić i Goran Vilov. Misno slavlje ove godine animirali su ministranti katedralne župe sv. Terezije Avilske koje je dovela katehistica Nevena Gabrić. Pjevanje na misi na orguljama je pratio nastavnik Zoran Đereg. Nakon misnoga slavlja održan je kviz u kojem su se hrabro borili predstavnici katedralne župe Andrija Matković i župe sv. Roka, Ivan Huska. Njih dvojica pokazala su iznimno znanje. Nakon svih pitanja, i onih dodatnih, rezultat je bio izjednačen. Na inicijativu župnika domaćina Franje Ivankovića prihvaćen je prijedlog da se obojici finalista dodijele nagrade, jer su to svojim znanjem zaslužili. Andrija Matković je tek učenik 4. razreda, ali se hrabro borio s Ivanom Huskom koji je stariji četiri godine. Za očekivati je da će narednih godina teško biti pobijediti ovako dobre poznavatelje ministrantske službe.
Poslije zakuske u dvorištu župe uslijedile su nogometne utakmice. Ove godine sastavljene su četiri ekipe. Katedralna župa i župa Marije Majke Crkve imale su dovoljno igrača, a ostale dvije ekipe činili su ministranti i ministrantice ostalih župa. U prvoj utakmici »Šandorčani« su pobijedili »Katedralu«, a ekipa »dva« pobijedila je ekipu »jedan«. U finalu su pobjednici bili ministranti župe Marije Majke Crkve, a najbolja golgeterka je bila ministrantica iz Tavankuta Dunja Juhas. Zahvaljujemo se posebno našem srdačnom domaćinu vlč. Franji Ivankoviću, kao i Tavankućankama: Vanji Vuković, Vedrani Nimčević, Maji Rudić i Melisi Gadžur, koje su nam pripremale sendviče i sok. 
Kućama smo se vratili raspoloženi i zadovoljni sa željom da se i naredne godine ponovno družimo i nešto novo naučimo. 
N. G.
Foto: vlč. Goran Vilov   

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika