Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Iz­ložba Božićnja­ka
 
U organizaciji Etnografskog odjela »Blaško Rajić« pri Katoličkom institutu za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«, održat će se tradicionalna 8. po redu izložba božićnih kolača pod nazivom »Božićnjak-2004«. Otvaranje izložbe će se održati u Vestibilu subotičke Gradske kuće 17. prosinca s početkom u 17 sati, a zatvaranje izložbe je 21. prosinca također u 17 sati. 
 
U su­sret Božiću
 
Povodom predstojećih božićnih blagdana u Hrvatskom kulturno umjetničkom društvu »Vladimir Nazor« u Somboru u nedjelju, 19. prosinca bit će organiziran tradicionalni božićni koncert i izložba božićnih kolača. Otvaranje izložbe počinje u 19 sati, a koncert počinje u 20 sati. Za sve zainteresirane ulaz je slobodan.
 
Ju­bi­lar­ni kon­cert
 
Katedralni zbor »Albe Vidaković« i ove će godine održati svoj božićni koncert koji je petnaesti po redu. Ove godine koncert će se održati u Katedrali svete Terezije Avilske 21. prosinca s početkom u 19 sati. Program koncerta sadržat će prikladne božićne pjesme, a u drugom dijelu koncerta s ovim zborom nastupit će i Subotički tamburaški orkestar. Zborom i orkestrom dirigira s. Mirjam Pandžić. 
 
Pro­gram uoči Božića
 
U organizaciji Komisije za omladinu, kulturu i sport Mjesne zajednice »Mali Bajmok« održat će se prigodna božićna proslava. Ova manifestacija će se održati 23. prosinca s početkom u 16 sati u prostorijama Mjesne zajednice »Mali Bajmok«, a u programu sudjeluju djeca iz vrtića »Hajdi« i Osnovne škole »Matko Vuković«. 
 
Ka­len­dar za 2005. go­di­nu
 
U prodaji se pojavio novi dvanaestolisni katolički kalendar za 2005. godinu. Ovaj kalendar se može nabaviti u župnim uredima i na kioscima.
Božićni kon­cert Fol­klor­nog od­je­la
 
Ove godine po prvi puta Folklorni odjel Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« organizira božićni koncert. Koncert će se održati u srijedu 22. prosinca u vijećnici subotičke Gradske kuće, a Folklorni odjel nastupit će s božićnim pjesmama. 
 
Kon­cert u Fra­nje­vačkoj cr­kvi
 
Božićni koncert zbora »Vox musicum chatolicum«, koji je poznatiji pod imenom »Zbor Isusova Uskrsnuća«, održat će se u četvrtak 23. prosinca. Koncert će i ove godine biti održan u Franjevačkoj crkvi sv. Mihovila, a početak koncerta je u 19,30 sati. Na programu će se naći prigodne božićne pjesme.
 
»Bi­je­da bla­go­sta­nja« Pa­sca­la Bruc­kne­ra
 
U izdanju zagrebačkog »Algoritma« nedavno se u prodaji pojavila knjiga Pascala Brucknera »Bijeda blagostanja«. Francuski književnik i filozof Pascal Bruckner poznat nam je od ranije po romanu »Ledeni mjesec« koji je redatelj Roman Polanski 1994. pretočio u film »Gorki mjesec«. U knjizi »Bijeda blagostanja«, podnaslovljenoj »Tržišna religija i njezini neprijatelji«, Bruckner se bavi društvenim stanjem Zapada kroz desetljeće i pol nakon pada Berlinskog zida, propitujući mitologeme post-kapitalizma. Čovjek je danas sveden na potrošača, dobrovoljnog roba konzumerizma, a prema autoru tržišno društvo je uopćena prostitucija, stanje u kojem je baš sve, uključujući i vlastiti identitet, na prodaju. »Bijeda blagostanja« je analiza utrke za novcem, a pitanje je hoće li nam Brucknerova knjiga pomoći u umirivanju savjesti prije nego li pohrlimo u božićni shopping. 
 
Pre­mi­je­ra »Ptičica«
 
Na sceni »Jadran« subotičkog Narodnog kazališta 21. prosinca s početkom u 19 i 30 sati igrat će se premijera predstave »Ptičice« prema tekstu Filipa Šovagovića, a u režiji redatelja Roberta Raponje.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika