Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Glazbenici stvaraju

Prvi Festival bunjevački pisama održan je u šestom mjesecu 2001. godine. Nakon toga svake iduće godine održan je novi Festival, te sada već iza nas imamo četiri Festivala bunjevački pisama. 
Svaki festival koji je održan zabilježen je na CD-u i kazeti. Prošlog tjedna u prodaji se našao i posljednji CD četvrtog Festivala bunjevački pisama. 
NOVI CD U PRODAJI: Sve numere, koje su izvedene na ovogodišnjem Festivalu, snimljene su i na CD. Kako je rekao Vojislav Temunović, član organizacijskog odbora ovoga Festivala, svaki dosadašnji festival ima vidljiv pomak, tako se ove godine mogao vidjeti i veliki napredak kod samih izvođača. No, pokraj izvođača, tu je bio i festivalski orkestar koji ove godine čini veći broj članova. CD je sniman u novom studiju »Perpetuum mobile«, a snimanje je vodio ovogodišnji ravnatelj Festivalskog orkestra Branko Ivanković Radaković. Ove godine na poziv za pomoć nisu odgovorili ni Skupština općine Subotica, niti Pokrajina, te je financijski problem bio veći nego prijašnjih godina. Festivalskim sredstvima i uz nesebičnu pomoć sponzora koji su ih podržali održan je i snimljen ovogodišnji Festival. Poslije blagdana se očekuje početak priprema za peti Festival bunjevački pisama, koji se planira za šesti mjesec sljedeće, 2005. godine. »Peti Festival će biti naš mali i skroman jubilej, koji govori o ustrajnosti, napretku i, mislim da mogu reći, uspjehu. Uskoro planiramo raspisati natječaj za pjesme, ali već sada pozivamo sve koji imaju napisan prikladni tekst da se jave u prostorije HKC »Bunjevačko kolo«. Svakako će ovaj natječaj službeno biti raspisan u novinama i drugim medijima, ali samo da napomenem da je bitno, da je tekst pisan ikavicom ili ijekavicom« rekao je Vojislav Temunović. Cilj snimanja ovakvih CD-a je prvenstveno da se pjesme, koje su izvedene na Festivalima, sačuvaju od zaborava, da se održe i slušaju, te da na skroman način promoviramo mlade ljude koji se angažiraju i rade na očuvanju kulturnih vrijednosti. 
BOŽIĆ U BAČKOJ: U godini jubileja 2000. godine izišao je CD koji nosi naziv »Božić u Bačkoj«, ovaj CD i kazetu je snimio i izdao Subotički tamburaški orkestar. »Na ovom albumu se nalaze pjesme koje su prepoznatljive za ovo područje, koje se pjevaju u vrijeme Božića. Pjesme su sakralnog karaktera, koje se pjevaju u crkvi i u narodu. Karakteristične su za ovo podneblje i upravo otuda je i ovaj album dobio ime ‘Božić u Bačkoj’« – rekao je Vojislav Temunović. CD je snimao komorni sastav Subotičkog tamburaškog orkestra na čelu s umjetničkim ravnateljem Stipanom Jaramazovićem. Orkestrom je dirigirao Vojislav Temunović, a vokalni solisti na CD-u su Antonija Piuković i Marin Kopilović. Prateći vokali su članice ženskog zbora župe Isusovo Uskrsnuće. Sve izvedene pjesme su pjevane na ikavici ili ijekavici. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika