Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novo prijateljstvo s vršnjacima

Drugu godinu zaredom učenici šestih razreda koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku ili izučavaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture posjetili su svoje vršnjake u OŠ Žrnovnica u Žrnovnici kraj Splita. Njih 24-ero boravilo je u obiteljima šestaka iz spomenute škole koji su ih ugostili i primili u svoj dom od 29. svibnja do 3. lipnja. Tijekom ovoga boravka imali su ispunjen i zanimljiv program. 
Na razmjeni učenika gostovala su djeca iz osnovnih škola Ivan Milutinović i Matko Vuković iz Subotice, Matija Gubec iz Tavankuta, Vladimir Nazor iz Đurđina i učenici koji izučavaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture iz OŠ Ivan Goran Kovačić iz Sonte. 
Djeca su prisustvovala i nastavi u spomenutoj školi, a osim toga imali su organizirane izlete, te su posjetili Split, Trogir, Solin, Klis i Omiš.  
Iako ih vrijeme nije poslužilo, te se nisu uspjeli kupati, kako je planirano, imali su druge zanimljivosti i aktivnosti, te su bez obzira na kišu uživali u zajedništvu i druženju, kako s prijateljima iz razreda tako i s učenicima kod kojih su bili u posjetu. 
Rodila su se nova prijateljstva, koje je na rastanku popratila i po koja suza. Zahvaljujući društvenim mrežama ovi će vršnjaci i dalje ostati u kontaktu, a nadaju se tijekom sljedeće školske godine i uzvratnom posjetu učenika iz Žrnovnice.
Prije samo mjesec dana učenici iz Žrnovnice bili su na ekskurziji po Slavoniji, te su jedan dan odvojili i došli u Đurđin i Suboticu, gdje su se susreli s prijateljima koji su prošle godine gostovali kod njih. 
S djecom iz Vojvodine išli su ravnateljica OŠ Vladimir Nazor u Đurđinu Ljiljana Dulić, nastavnice iz Đurđina i Sonte Terezija Vidaković Mukić i Tamara Kokai, te predstavnica roditelja Ksenija Horvatski. 
Po riječima Ljiljane Dulić, škola u Žrnovnici spada u jednu od ekoloških škola, te je ovih dana dobila i dijamantski certifikat eko škole, a svoj doprinos darovali su i gosti. Naime, iz dvorišta škole u Đurđinu izvađena je mlada sadnica bagrema i učenici su je darovali i zasadili u dvorištu škole Žrnovnica, kao mali doprinos ekologiji.  
Po riječima Ljiljane Dulić, sva djeca su došla svojim domovina ispunjena i zadovoljna, te stoga  zahvala ide ravnateljici škole Žrnovnica Matiji Šitum, kao i roditeljima koji su ugostili djecu iz Vojvodine.  
Bilo je ovo jedno pozitivno iskustvo za sve učenike, a ovu generaciju sljedeće godine očekuje program profesionalne orijentacije u Benkovcu, te u osmom razredu mali maturalac. Dakle, tri godine uzastopce će imati priliku družiti se na putovanjima i još bolje upoznati i zbližiti. 
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika