Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U in­ve­sti­ci­ju vla­sti­tim sna­ga­ma

Dvotrećinskom većinom vijećnici SO Subotica dali su suglasnost za zaključivanje Ugovora o zajmu između Općine Subotica i Europske banke za rekonstrukciju i razvoj radi izgradnje prečistača. 
Na sjednici održanoj 10. studenoga 44 vijećnika glasovala su za ovu odluku u cijelosti, kojom Općina Subotica uzima kredit od devet milijuna eura za projekt, koji uključuje poboljšanje i proširenje postojeće stanice za preradu otpadnih voda u Subotici, u skladu sa standardima Europske Unije. 
KAPITALNA INVESTICIJA: Investicija je vrijedna ukupno 14.35 milijuna eura, od toga je devet milijuna zajam EBRD, dva milijuna iznosi donacija Europske agencije za rekonstrukciju, tri milijuna osigurava Općina Subotica, dok Republika Srbija osigurava 350.000 eura. Kako se navodi u Odluci, u ekološkom smislu ova operacija ima za cilj ponovno uspostaviti ekološku ravnotežu i povećati vrijednost Palićkog jezera, čime će se omogućiti bolje ekonomske perspektive u turizmu. Projekt ima podršku Ministarstva financija Republike Srbije koje je potvrdilo spremnost izdati kontra-garanciju prema SiCG koja je davatelj garancije. 
Uzimanju kredita usprotivili su se koalicija »Subotica naš grad«, Mirko Bajić, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara, Pokret snaga Srbije i skupina »Mogućnost«, tvrdeći kako, iako su i oni za rješavanje problema prečišćavanja otpadnih voda, nemaju dovoljno elemenata za donošenje odluke, te kako bi možda bolje rješenje bilo davanje koncesije. Osim toga Mirko Bajić je tvrdio, kako će zbog ove investicije građani plaćati skupu vodu, te je najavio da će krenuti u sakupljanje tisuću potpisa građana i zatražiti da se pitanje referenduma o ovom pitanju stavi na dnevni red Skupštine.
POVEĆANJA I UMANJENJA TAKSI: Usvojena je zatim i Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o proračunu za 2004. godinu, koje su, kako je obrazložio predsjednik Općine Géza Kucsera, nastale zbog izmjene Zakona o poreskom sustavu, kao i odluke o lokalnim komunalnim taksama kojim se one usklađuju s rastom cijena na malo i troškova života odnosno povećavaju za 10 do 15 posto.
Pokraj povećanja na dnevnom redu su bila i umanjenja. Vijećnici su podržali odluku kojom predsjednik Općine može na zahtjev investitora objekta, kao poticaj za građenje objekata od posebnog interesa za razvoj Općine, umanjiti najviše do 25 posto visinu zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, s tim da za ovaj posao gradonačelnik imenuje posebnu radnu grupu.
NOVI ZAKON, NOVA PRAVILA: Tri odluke, kojima se predsjednik Općine ovlašćuje da kao ovlašteni organ daje suglasnost na tarifu javnih poduzeća, ovjerava obrasce koji se odnose na isplate zarada u javnim poduzećima i daje mišljenje o pokrenutoj inicijativi za privatizaciju poduzeća, a koje proizlaze iz novog Zakona o lokalnoj samoupravi prema kojem izvršnu funkciju vrši predsjednik Općine, izazvale su prilično žučne rasprave. 
Vijećnici Petar Balažević, Mirko Bajić i László Gyula tvrdili su da su ove odluke nezakonite i da se njima Skupština odriče svojih izvornih ovlaštenja, pa je rasprava trajala sve dotle dok potpredsjednica Skupštine Edit Stevanović nije objasnila da je ovim odlukama samo Zakonski tekst pretočen u odluke i da je ovo samo formalnost, za čije je donošenje, na žalost, utrošeno četiri-pet sati. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika