Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Digitalizacija gospodarstva omogućuje pametnima da stignu bogate

Naglasak ovogodišnjeg Sajma bio je na predstavljanju najnovijih informacijskih tehnologija (IT) i mogućnosti njihove primjene u gospodarstvu. O značaju IT sektora u poduzetničkim vodama svjedoči i podatak o sve većem broju tvrtki koje se bave ovom djelatnošću na području našeg grada, rekao je prigodom otvorenja Sajma gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.
»Značaj Sajma je promoviranje strateških ciljeva ove regije. Jedan od tih ciljeva je i uvođenje suvremene IT tehnologije u poduzetništvo, te tako danas imamo oko 200 gospodarskih subjekata koji se bave IT poslovanjem na teritoriju Grada i okolnih općina.«
Međunarodni i regionalni sajam gospodarstva u Subotici rezultat je uspješne suradnje Grada Subotice i Pokrajinskog tajništva za gospodarstvo, Javnog komunalnog poduzeća Subotičke tržnice i Regionalne gospodarske komore, a uključivanje i konzularnih predstavništava u organizaciju Sajma svake godine rezultira sve većim brojem gospodarstvenika koji sudjeluju na ovoj značajnoj manifestaciji. 
Na Sajmu je, među ostalim, sudjelovalo i devet regionalnih gospodarskih komora s preko 60 izlagača, među kojima su bile i dvije komore iz Mađarske. 

Sajam prati i promovira tehnološke inovacije

Srbija je u Hrvatskoj svrstana među najznačajnija tržišta vanjsko-trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, međutim Županijska komora Osijek ovoga je puta izostala sa Sajma uslijed nepredviđenih obveza. Dugogodišnja suradnja osječke sa subotičkom Komorom i dalje je vrlo uspješna, te je u planu da Subotičani na jesen sudjeluju na sajmu ove vrste u Osijeku, najavio je savjetnik u Regionalnoj gospodarskoj komori Sjevernobačkog upravnog okruga László Karai. On je dodao da je cilj ovog sajma predstaviti domaćim gospodarstvenicima IT sektor, koji se sve više razvija i ima značajnu ulogu u svijetu poduzetništva.    
»Sagledali smo djelatnosti na razini regije i uočili uzlazni trend tvrtki i gospodarskih društava koji se bave informacijskim tehnologijama. Naime, treći smo u zemlji po broju IT pravnih osoba i to nas je potaknulo da kao vodeću temu ovogodišnjeg Sajma upravo uzmemo IT sektor i na taj način omogućimo povezivanje gospodarstva i kompanija koje se bave informacijskim tehnologijama. Nadam se da će Sajam ubrzo dati i prve rezultate.«
Branislav Mamić iz Gospodarske komore Vojvodine kaže da je IT sektor trenutačno u velikoj ekspanziji, kao i da je primjerice Novi Sad dobio titulu nove Silikonske doline, odnosno epicentra tehnološke industrije, koji ima preko 250 uspješnih novoosnovanih start up poduzeća s inovativnom idejom ili proizvodom. Najčešće su to mala poduzeća koja imaju pažljivo osmišljenu kratkoročnu strategiju za uspjeh i kojima, kako je rekao, Komora pruža svu moguću potporu. 
Među sudionicima subotičkog Sajma koji se bave informacijskim tehnologijama bili su i predstavnici tvrtke Positive iz Novog Sada, članice Vojvođanskog IT klastera, koja u proteklih dvadesetak godina uspješno djeluje u pružanju IT usluga, kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. Njezin predstavnik prodaje Petar Roljača navodi da im je fokus na unaprjeđenju poslovanja tvrtki putem uvođenja suvremenog pristupa u korištenju IT tehnologije.
»Imamo određene proizvode koji praktično kapitalne troškove pretvaraju u operativne. Poduzetnicima je to vrlo bitno, jer nije potrebno da inicijalno investiraju u računalnu opremu i software nego to sve mogu dobiti od nas kroz odgovarajuće usluge i pakete koje prilagođavamo danim potrebama neke tvrtke. Na taj način imaju isplaniran operativni trošak i tako mogu znatno preciznije procijeniti svoje prihode i rashode. To je jedan inovativni pristup poslovanju i nastojimo ga predstaviti na području cijele Vojvodine. Moram priznati da je u pitanju prilično pionirski posao, jer je to još uvijek novina na našem tržištu.«
Tijekom ove četverodnevne manifestacije svoje je proizvode i usluge predstavilo oko 180 izlagača iz Srbije, Italije, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Češke. 
Ovogodišnji partner Sajma bila je Italija, s kojom Srbija održava diplomatske odnose u proteklih 140 godina, a od uspostavljanja strateškog partnerstva ove dvije zemlje prošlo je točno desetljeće. Italija je kao vanjskotrgovinski partner Regionalne gospodarske komore Sjevernobačkog okruga na četvrtom mjestu po ukupnoj robnoj razmjeni, koja je u 2018. godini iznosila 125 milijuna eura, što je gotovo 12 posto više u odnosu na 2017. godinu. Na Sajmu su sudjelovali predstavnici talijanskog okruga Varese i pokrajine Lombardija, Unije poslodavaca, Talijansko-srbijanske gospodarske komore, Agencije za gospodarski razvitak Italije, te nekoliko talijanskih tvrtki.  

Inovativni proizvodi

Subotički Sajam pruža mogućnosti za uspostavljanje još boljih gospodarskih odnosa između zemalja u regiji, kao i unutar domaćeg gospodarstva, a manifestacije ovakve vrste odlična su prilika za inovativne proizvode, koji se tek trebaju probiti na našem tržištu. Takav proizvod mogao se vidjeti na štandu tvrtke Biodry-S iz Loznice, koja je predstavila jedinstveni proizvod za trajno uklanjanje kapilarne vlage na objektima. Budući da je riječ o predstavništvu švicarske kompanije koje je u Srbiji otvoreno početkom ove godine, sajmovi su idealan način za promociju novog proizvoda, kaže predstavnica ove tvrtke Velinka Tošić. 
»Ovo je jedini uređaj ove vrste u svijetu i za rad mu nije potrebna struja niti baterije, tako da nema elektromagnetnih polja, nema negativnog utjecaja na ljude i na životni okoliš, dakle sto posto je ekološki proizvod. On je proteklih deset godina dostupan na svjetskom tržištu, a od sada i kod nas. Ova tehnologija usmjerena je na rješavanje problema s kapilarnom vlagom, koja može dovesti do narušavanja zdravlja. Objekti koji su time najviše pogođeni su uglavnom stare građevine. Ovaj uređaj antenski preusmjerava električnu smetnju držeći je na razini terena, te se zid koji više nije pod električnim naponom počinje sušiti na prirodan način. Dakle, inovacija je u tome što se vlažni zidovi suše na prirodan način, pri čemu se pazi da se sam zid očuva.«

Srednjoškolce od jeseni očekuje učenje kroz rad

Osim IT tehnologije, tema ovogodišnjeg Sajma bila je i suradnja obrazovnih ustanova i gospodarstva, te su tako svoje štandove imale i subotičke srednje škole. Naime, suradnja će se provoditi kroz sustav dualnog obrazovanja, koje osim standardnog usavršavanja znanja u školi podrazumijeva i dio koji učenika obvezuje da to znanje primijeni kod poslodavca kako bi stekao odgovarajuće kvalifikacije za rad. U sustav dualnog obrazovanja uključene su za sada subotička Politehnička škola, Tehnička škola Ivan Sarić, Ekonomska škola Bosa Milićević i Kemijsko-tehnološka škola u Subotici.
Ekonomska srednja škola predstavila je na ovogodišnjem Sajmu plan upisa i potrebe tržišta rada za njezinim obrazovnim profilima, a novina je da će od naredne školske godine biti uveden model dualnog obrazovanja za ugostiteljski smjer na mađarskom jeziku, najavio je psiholog u ovoj školi Igor Bem.
»Od rujna kreće puna primjena Zakona o dualnom obrazovanju, te se očekuje novi nastavni plan i drukčiji odnosi između učenika i gospodarstva, a roditelji će biti također uključeni u ovu priču. To će biti vrlo zahtjevno, ali se očekuje da će na taj način učenici dobiti znatno više praktičnih znanja koja će im omogućiti gospodarski subjekti, koji će pri tome biti u obvezi ispuniti određene zakonski propisane standarde. U okviru poduzeća će biti tzv. instruktori zaduženi za rad s učenicima, koji će do rujna proći odgovarajuću obuku za to.«
Igor Bem je dodao da su upisne kvote u Ekonomskoj srednjoj školi u skladu s trenutačnim potrebama tržišta rada, da čak godinama unatrag manjka jedan odjel, te da su sva mjesta već u prvom krugu upisa popunjena, što je, kako kaže, ujedno potvrda da nakon završetka ove škole učenici imaju mogućnost zaposlenja, ali i vertikalne prohodnosti za daljnje školovanje.
Sajam gospodarstva u Subotici uvijek je prilika za stvaranje novih poslovnih veza i uspostavljanje gospodarske suradnje, što je važan korak u reindustrijalizaciji našega grada, koji je posljednjih desetak godina privukao mnoge investitore.
Opterećeni činjenicom da su naša prepoznatljiva poduzeća desetkovana u procesu tranzicije i lošim privatizacijama, ali i činjenicom da i danas egzistiramo u situaciji teške ekonomske krize, ostaje i nadalje pokušavati gospodarstvo ponovno postaviti, a potom i održati na zdravim temeljima. Ozbiljne korake u tom smjeru Subotica je načinila kada je promijenila odnos i poslovnu politiku spram investitora, zahvaljujući čemu je otvorila svoja vrata inozemnim tvrtkama, koje su svoju proizvodnju započele u našem gradu. Radi se o solidnim ekonomskim rezultatima, određene reforme jesu pridonijele određenom podizanju ekonomije i bilo bi uistinu krucijalno da bar blago nastavimo rasti. Sve to treba gledati i kroz prizmu parlamentarnih izbora koji se održavaju sljedeće godine, kada će »politički ring« doseći najusijaniju atmosferu. Naravno, sve će se to odraziti i na domaće gospodarstvo, koje posljednjih godina uz male investicije gubi ono što je ipak daleko najvrjednije – ljude. 
Marija Matković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika