Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatske autentične igračke u Subotici

Zvutka, Pagus, Čičulin i Znatiželjna nit četiri su hrvatske autentične igračke predstavljene prošloga tjedna, 30. i 31. svibnja, u vrtićima Marija Petković Sunčica i Biser. Radionice i predstavljanje spomenutih igračaka nazočnima je predstavila i pokazala projektna menadžerica u kulturi struc. spec. oec. Tanja Tandara iz Zagreba. 
Ove četiri igračke djelo su studenata prve godine Studija za dizajn, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji su dobili jedinstvenu priliku dizajnirati prve didaktičke igračke inspirirane hrvatskom kulturnom baštinom u suradnji s Udrugom za projektni menadžment u kulturi poVUcizakulturu. 

Igračke inspirirane baštinom 

Dokazano je već da djeca najbolje uče kroz igru, te su studenti i njihovi mentori željeli upravo tako nešto napraviti i kada je u pitanju hrvatska baština; približiti hrvatsku baštinu djeci na zanimljiv i kreativan način. Tako je nastala Zvutka, autorice Karle Kocijan. Ova igračka inspirirana je narodnom nošnjom, folklorom, te je u spomenutim vrtićima djecu najviše i oduševila. 
»Kada je u pitanju Zvutka, nema određenih pravila za igru. Djeca su kreatori igre, a Zvutka je nastala primjenom principa i forme zvrka. Ovdje su potrebni kreativnost i maštovitost«, pojasnila je Tanja Tandara. 
Djeca su dobila materijal u obliku kruga, koji je imao u srediti rupu i tada su vodenim bojama mogli materijal ukrasiti raznim motivima. Materijal bi stavili na Zvutku i okretali je poput zvrka, te su dobili prekrasan spoj boja i mašte. 
Zanimljivo je bilo vidjeti i čuti priču o kruhu, koja je okupljene uvela u igračku koja nosi naziv Čičulin. Autorica ove društvene igre je Erika Filipan. U igri se može nadmetati, ali i surađivati jer je simbolički cilj sačuvati kruh od ilustriranog miša. 
Još jedan pokazatelj poveznice igračke i kulturne baštine je igračka Pagus, koja se zapravo nastavlja na tradiciju izrade čuvene paške čipke. Također, nema određenih pravila, nego se ostavlja djeci na maštu. Autorica ove igračke je Paula Kovač. 
Znatiželjna nit kojom se može tkati djelo je autorice Jovane Vlaisavljević. Ova igračka uvodi nas u tkanje, jedan od najstarijih zanata u izumiranju. Igračka je osmišljena na jednostavan način, prilagođen predškolskom uzrastu, postoje tri dimenzije tkanja: trodimenzionalno, paralelno i kružno, a na djelu su opet mašta i kreativnost. 

Drvo i akrilno staklo 

Po riječima Tanje Tandara, u ovome projektu je sudjelovalo 30 studenata, no ove četiri igračke su prijavili na natječaj Ministarstva obrazovanja i znanosti, te su dobili sredstva kojima su uspjeli pokrenuti igračke, prateću ambalažu, koju su također kreirali studenti, a svaka igračka ima i popratnu knjižicu koja je opisuje. 
»Ove četiri igračke su odabrane jer su imale najviše pedagoških i didaktičkih elemenata, a da uz to nose i notu hrvatske baštine«, kaže Tandara. 
Tri igračke, Zvutka, Čičulin i Znatiželjna nit su napravljene od bukve i nemaju nikakvih premaza niti boja, dok je Pagus napravljena od akrilnog stakla. Sve četiri igračke su prošle kontrolu Zavoda za javno zdravlje u Hrvatskoj. Dodatni materijali koji se koriste su tekstil i vuna. 
Cijeli projekt je započeo sa željom kako djeci predškolske dobi približiti kulturnu baštinu. 
Ovakve edukativne radionice održavaju se po cijeloj Hrvatskoj, a sada su prvi puta provedene i u Vojvodini. 
Ova radionica bila je plod dugogodišnje suradnje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Predškolske ustanove Naša radost, koji su i organizatori ove aktivnosti. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika