Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zim­ska bra­zda zna­nja

Poslije Žitišta, Pančeva i Sombora, u Subotici je 14. prosinca održano savjetovanje pod nazivom »Zimska brazda znanja«, koji je organizirao Klub »100 paora plus«, a domaćin je bilo subotičko poduzeće »Agria«. 
»Svrha ovih savjetovanja, koja okupljaju veliki broj poljoprivrednih proizvođača, na prvom je mjestu pružiti edukaciju, ali ima i marketinšku funkciju jer proizvođači poljoprivredne mehanizacije, sjemena, zaštitnih sredstava i gnojiva prezentiraju svoje proizvode, a naš cilj je da za istu vrstu robe uvijek bude više proizvođača, kako bi se osigurala konkurencija«, kaže umirovljeni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr. Veselin Lazić, tajnik »100 P plus« i glavni i odgovorni urednik Agronomske revije koju izdaje ovaj klub. 
Na svakom savjetovanju se biraju teme prema regiji a predavači su ugledni stručnjaci za pojedine oblasti. U Subotici je predavanje o tehnologiji proizvodnje suncokreta održao prof. dr. Jovan Crnoborac, o sortama grožđa prof. dr. Nada Korać, o rasama krava Simental i Holstein prof. dr. Timotej Čobić, a o troškovima sušenja prof. dr. Miladin Brkić. 
Klub »100 P plus« trenutačno ima 1.611 članova, a kako kaže profesor Lazić, na ovim regionalnim savjetovanjima razmatra se i Strategija poljoprivrede Srbije, čiji je veliki dio, oko 70 posto, objavljen na stranicama njihove revije. 
Upitan kako ocjenjuje strategiju poljoprivrede profesor Lazić je rekao: »Krajnje je vrijeme bilo da se uradi strategija i kao projekt to je za svaku pohvalu, međutim, koncept prepuštanja seljaka tržištu je šokantan, jer naš obujam proizvodnje nadilazi potrebe našeg tržišta i problem je kome prodati robu. S druge strane, da bi se roba prodavala na svjetskom tržištu ona mora imati nisku cijenu i dobru kvalitetu, i poljoprivrednici će stoga morati još puno raditi na smanjivanju troškova proizvodnje.«
»Posebna kvaliteta ovih savjetovanja je da poljoprivredni proizvođači mogu izravno postavljati pitanja i dobiti odgovore od vrhunskih stručnjaka iz pojedinih oblasti poljoprivrede«, kaže direktor poduzeća Agria Bojan Baraković, a na ovom savjetovanju nazočni su mogli postaviti pitanja i ministrici za poljoprivredu Ivani Dulić-Marković te pokrajinskom tajniku za poljoprivredu Igoru Kurjačkom, koji su također sudjelovali na skupu nakon što su bili nazočni na raspravi o Strategiji u Velikoj vijećnici Gradske kuće u organizaciji Saveza seljaka Subotice.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika