Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Eu­rop­ski kom­for u tradicionalnom okružju

Cilj i vrhunac uspješne proizvodnje na obiteljskim gospodarstvima jest plasiranje vlastitih proizvoda na samome gospodarstvu. Svjetski trend u kojemu se to realizira u stvarnosti zove se »seoski turizam«. Nastao je kao potreba sve većega broja ljudi da dožive autentičnu atmosferu seoskoga mira, tišine i blizine prirode, a sve to u okruženju autentične arhitekture i uz pun stol tradicionalno pripremljene seoske hrane proizvedene na samome seoskom imanju. 
Opisani doživljaj je gotovo nemoguće postići u visokourbaniziranim europskim zemljama ili Americi, pa vlastito zaostajanje možemo uz malo pameti i ulaganja u stare salaše i seoske objekte, pretvoriti u veliku prednost i priliku za zaradu. 
VELIKE MOGUĆNOSTI: U Hrvatskoj je seoski turizam u velikoj ekspanziji i 227 seoskih domaćinstava pruža turističko-ugostiteljske usluge, od čega njih 86 u Istarskoj županiji. U Istri je na tom polju najviše i učinjeno, pa je ta županija standardizirala i kategorizirala seoska domaćinstva prema razini usluge koju pružaju turistima, educirala posebne voditelje – »trenere« za seoski turizam, te osigurala posebne kreditne linije za investiranje u ovu vrstu djelatnosti. Danas je unutrašnjost Istre sa svojim starim kamenim »stancijama« u svjetskom vrhu ponude seoskog turizma, te prima najbogatiju klijentelu iz Engleske, Belgije i Nizozemske, a objekti su zauzeti cijele godine. 
U kontinentalnom dijelu Hrvatske seoski turizam se razvija uz rubove zaštićenih parkova prirode (Lonjsko polje, Kopački rit), iako objektivno postoji veliki prostor za širenje ove djelatnosti u svim ruralnim krajevima, koji su još sačuvali svoj autohtoni način života i tradicionalne stambene i gospodarske objekte. Osobito se to odnosi na Podunavlje i Podravinu, jer treba znati da Dunavom trenutno krstari 23 ploveća hotela iz 11 brodarskih kompanija na kojima do 70.000 američkih i zapadnoeuropskih turista godišnje želi konzumirati usluge tradicionalno gostoljubivih seoskih domaćinstava smještenih uz ove rijeke. Naime, brodovi-hoteli tijekom plovidbe zastaju u usputnim lukama i koriste lokalnu turističku ponudu, te ovisno o bogatstvu te ponude ostaju nekoliko sati ili nekoliko dana u tim pristaništima. Stoga se ovdje kriju velike mogućnosti za razvoj seoskog turizma.
NAJISPLATIVIJI OBLIK POLJOPRIVREDE: Veći broj uspješnih obiteljskih gospodarstava koja se bave pružanjem usluga seoskog turizma nalaze se u okolici Lonjskog polja (sela Čigoč i Mužilovčica), te oko Kopačkog rita (sela Bilje i Kopačevo). Takva gospodarstva su uz rad u poljoprivredi (često po ekološkim principima), uredila svoje tradicionalne kuće za prihvat turista. Ti objekti pružaju sav komfor na koji su navikli europski turisti, ali su uređene u tradicionalnom i autohtonom stilu svojega kraja. Turistima se pruža cjelodnevni aranžman i hrana im se pripravlja od namirnica sa samoga imanja prema tradicionalnim receptima: mliječni proizvodi, jela od slatkovodne ribe, suhomesnati proizvodi od svinjskog mesa, jela od peradi, voće i povrće iz vlastitog vrta, te kvalitetne voćne rakije i domaće vino. Uz to idu i autentične rukotvorine od prirodnih materijala, koje se ovim turistima uspješno prodaju kao suveniri.
Za bavljenje ovom djelatnošću treba, pokraj naše tradicionalne gostoljubivosti, dobra organizacija na gospodarstvu, te solidna naobrazba. Inače je ovo najisplativiji oblik bavljenja poljoprivredom, jer donosi najveću zaradu kroz smještaj turista i plasman vlastitih proizvoda sa gospodarstva. Većina gospodarstava je počela skromno, savladavajući tijekom više godina potrebna znanja i vještine za bavljenje ovom djelatnosti, te stječući s vremenom vlastitu stalnu klijentelu i ulažući u objekte i kvalitetu usluga. Iskustva su pokazala da samo ustrajni rad na duže staze, uz stalno ulaganje u objekte i vlastitu ponudu, u ovoj djelatnosti donosi ploda. Također je važna i uloga države, koja svojom regulativom i poticajima treba pomoći razvoju ove izuzetno profitabilne djelatnosti.    
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika