Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Selo Antin stoji u dva reda

VINKOVCI – Prošloga su tjedna predstavljena nova izdanja Etnološkog odjela Gradskog muzeja u Vinkovcima u nazočnosti velikog broja zaljubljenika u starine i tradicionalno, šokačko, slavonsko i srijemsko, a ustvari to je drugo izdanje Stalnoga etnološkog postava i svojevrsni etnološki informator na hrvatskom i engleskom jeziku nazvan kratko – Etno-info.
»Stalni etnološki postav otvoren je u Gradskom muzeju Vinkovaca 7. studenoga 2001. godine u novouređenom prostoru potkrovlja muzejske zgrade postao je stjecište društvenih događanja u našemu gradu a to je ustvari prvi uređeni etnološki postav koji datira još od 1986. godine, istina dotjerivan i obogaćivan« istaknuo je u uvodu ravnatelj Muzeja Stjepan Jozić.
ETNOLOŠKI INFORMATOR: Goste i prijatelje pozdravio je i gradonačelnik Vinkovaca dr. Mladen Karlić a o novim izdanjima više je govorila autorica Ljubica Gligorević, etnologinja i muzejska savjetnica. »Osjećala se potreba za novim izdanjem Vodiča stalnog postava – Etnologija Vinkovaca i okolice – koja bi bila multimedijski projekt i ustvari svojevrsni etnološki informator. Činjenica je da smo prije tri godine osmislili i uredili etno-prostor u novouređenom potkrovlju i da je prošle godine iz tiska izišla knjiga, dvojezični vodič stalnog postava s izborom od 216 izloženih predmeta. Prošle smo jeseni također izdali postere i prospekte na hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom i francuskom jeziku, što je sve itekako pridonijelo promidžbi tradicijske kulture i običaja vinkovačkog kraja. Od otvaranja Stalnog postava, 7. studenoga 2001. godine pa do ovih trenutaka kroz ovaj je prostor prošlo dvadesetak tisuća posjetitelja, obavljeno je 310 vođenja skupnih posjeta, održano je 27 različitih skupova i događanja a snimani su i kadrovi za dokumentarne filmove« istaknula je Ljubica Gligorević.
KALENDARI: Od postave, ali možemo slobodno reći i od ranije, promidžbi etno-vrijednosti vinkovačkoga kraja pridonosio je Dražen Bota i njegov »Studio Bota«, pa je tako i ovom prigodom Dražen predstavio posjetiteljima dva nova zidna kalendara: »Zimsko spremanje u Antinu«, selu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, te »U godini 12 miseci ima«, s tradicijskim motivima i Šokadije. Snimke potpisuje Dražen Bota a prigodne tekstove Ljubica Gligorević.
Ni jedno predstavljanje, pa ni ovo, ne može proći bez glazbenoga programa, a glazbeno iznenađenje bio je mladi samičar Antun Božić iz Antina, koji je na samici izveo, ali i otpjevao tradicijske napjeve iz svojega mjesta, dok su se učenici osnovne glazbene škole u Vinkovcima predstavili s djelima ozbiljne glazbe na tamburi i nakon glazbenog ugođaja, spakirali svoje instrumente i otputovali za Zadar gdje će sudjelovati na 42. državnom natjecanju komornih učeničkih i studentskih sastava. Napomenimo i to da je mentor njihovog komornog sastava Đuro Zarić, poznati vinkovački obrtnik koji izrađuje glazbene instrumente, tambure prije svega.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika