Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Atletika
Apatinci u kolovozu u Splitu     

NOVI SAD – U sklopu Sportskih igara mladih u Novom Sadu je prošloga tjedna održano i državno prvenstvo na 60 metara za najmlađe. I ovoga puta natjecatelji AK Apatin zabilježili su veliki uspjeh. U kvalifikacijskoj i u finalnoj utrci u ženskoj konkurenciji dominirala je Milica Zanze ispred drugoplasirane Novosađanke Anđele Cvjetković i trećeplasirane Tamare Vukov iz Zrenjanina. Mjesto na pobjedničkom postolju zauzeo je i Miloš Dreković, trećeplasirani. Prvo i drugo mjesto osvojili su Novosađani Matej Ivković i Marko Ilić. Postignutim rezultatima Zanze i Dreković su izborili nastup na finalu Sportskih igara mladih, koje će biti održane u Splitu u kolovozu ove godine.

Rukomet žene
Druga liga Sjever – Zapad
Kraj rezultatske agonije

APATIN – Proteklog vikenda odigrano je posljednje ligaško kolo drugoligašica. ŽRK Sonta je u Apatinu poražena od ORK Apatina rezultatom 32:10 (15:5). Ionako mlada ekipa Sonćanki igrala je bez pet najiskusnijih prvotimki, pa je bilo iluzorno očekivati bilo što osim katastrofalnog poraza. Strijelci za Sontu bile su: Beslać i Cvetković po 3, 1, Sadiković 2, te N. Kalanj i Šokac po 1. Sonćanke su sezonu završile na posljednjem mjestu bez ijednog osvojenog boda. 

Nogomet
Srpska liga Vojvodina
Poraz i pobjeda

SAKULE, SUBOTICA – Gubitkom sva tri boda na gostovanju u Sakulama u utakmici izvanrednog, 30. kola, nogometaši Bačke 1901 prekinuli su niz bez poraza. S minimalnih 1:0 (1:0) svladala ih je ekipa dvanaestoplasiranog Borca. Pred tristotinjak svojih navijača domaćini su u grčevitoj borbi za opstanak igrali na sve ili ništa, što im se i isplatilo. Pogotkom u 43. minuti osvojili su tri spasonosna boda, a igrač utakmice bio je vratar gostiju Studen. Na svojem stadionu, pred oko 250 gledatelja, Subotičani su u redovitom, 31. kolu, zabilježili minimalnu pobjedu od 1:0 (1:0) protiv četvrtoplasiranog Omladinca iz Novih Banovaca. Rasterećeni borbe kako za vrh tako i za opstanak, rivali su prvo poluvrijeme odigrali vrhunski. Domaćini su bili za nijansu bolji, a egzekutor jedne od brojnih prigoda bio je mladi Orčić tri minute prije odlaska na odmor. U nastavku se igralo ravnopravno, bilo je izglednih situacija ispred obojice vratara. Sjajnih 90 minuta u Subotici nije začinjeno s više zgoditaka, pa su bodovi zasluženo ostali domaćinima. U narednom, 32. kolu Bačka 1901 će gostovati u Novom Sadu, kod lidera Kabela. 

Vojvođanska liga Sjever
Žilav otpor Tavankućana u Somboru

TAVANKUT – Pred dvjestotinjak gledatelja Tavankut je u izvanrednom, 26. kolu ugostio fenjeraša BSK iz Bačkog Brestovca. Domaćin je, zahvaljujući furioznoj igri u drugom poluvremenu zabilježio pobjedu od 5:2 (2:2). Gosti su od početka utakmice ispoljili pobjedničke namjere i bolje otvorili utakmicu. Do odmora su dva puta bili u prednosti, u 8. i 19. minuti, ali su ih domaćini stizali zgodicima N. Skenderovića u 17. i Bedekovića u 40. minuti. U nastavku raspoloženi domaćini žestoko napadaju, a pobjedu su im donijeli Vizin iz penala u 73., Šimić u 82. i Godar u 87. minuti. U 27. kolu, na gostovanju kod Radničkog, iako su poluvrijeme apsolvirali u svoju korist, Tavankućani su nakon velikog preokreta u nastavku poraženi rezultatom 3:2 (0:1). Goste je u prednost doveo N. Skenderović u 18. minuti, a domaćini su se probudili u nastavku i pogocima Resanovića u 53., te Žeželja u 72. i 73. minuti preokrenuli rezultat. Kujundžić je zgoditkom u 80. minuti samo ublažio poraz gostujuće ekipe. U narednom kolu Tavankućani će ugostiti ekipu Tekstilca iz Odžaka. 

Polovično

PAČIR, APATIN – U utakmici izvanrednog, 26. kola OFK Mladost Apa je na gostovanju u Pačiru kod dvanaestoplasirane Bačke poražena rezultatom 3:2 (3:2). Svi pogoci postignuti su u prvom dijelu igre. Gosti su u prednost došli već u 3. minuti zgoditkom Jovića. Domaćini su preokrenuli rezultat pogocima u 13., 15. i 22., a Apatince je u igru vratio Jović u 40. minuti. Domaćini u nastavku nisu birali sredstva kako bi očuvali pobjedu, u čemu su i uspjeli, a iz tabora gostiju stižu ozbiljne zamjerke na račun sudačke trojke. U 27. OFK Mladost Apa je ugostila petoplasiranu Bajšu. U utakmici bez kalkulacija domaćini su dominirali i stvorili brojne prigode, a gosti još mogu biti i zadovoljni porazom od 4:1 (2:0). Pogotke za domaćine postigli su A. Jovović u 23., Mitrović u 37., Pešić u 55. i Rapaić u 90., a gosti su mrežu domaćina zatresli u 88. minuti. Ovom pobjedom OFK Mladost Apa se učvrstila na 3. mjestu prvenstvene ljestvice. U derbiju 28. kola Apatinci će gostovati u susjednom Somboru, kod lidera Radničkog 1912. 

Poraz u derbiju

ČONOPLJA, SOMBOR – U izvanrednom, 26. kolu, Radnički je na gostovanju u Čonoplji od doprvaka Sloge poražen rezultatom 3:1 (2:1). Gosti su bolje otvorili susret i već u 14. minuti pogotkom Matijevića došli u minimalnu prednost. U svega dvije minute, 31. i 32., domaćini su preokrenuli rezultat, a u nastavku su potpuno preuzeli igru i goste dotukli novim pogotkom u 64. minuti. U 27. kolu, pred pedesetak gledatelja, u već opisanoj utakmici, nove bodove su osvojili u duelu s ekipom Tavankuta, pobjedom od 3:2 (0:1). Somborci će u nedjelju gostovati u Pačiru, kod devetoplasirane Bačke.

Lider na starom kolosijeku

SOMBOR – Lider prvenstva, Radnički 1912, u 26. kolu je s visokih 4:0 isprašio ekipu Budućnosti iz Mladenova i tako joj nametnuo tešku i vrlo neizvjesnu borbu za opstanak u ovom rangu natjecanja. U 27. kolu, na gostovanju u Adorjanu, rutinski su, rezultatom 0:2, svladali četvrtoplasiranu Tisu. Ovi rezultati pokazali su pravu snagu lidera i mnoge poznavatelje nogometa natjerali na razmišljanja o stvarnim razlozima poraza u prethodnim utakmicama. U narednom kolu Somborci će u susjedskom derbiju ugostiti trećeplasiranu OFK Mladost Apa iz Apatina.

PFL Sombor
Nastavak glavinjanja Somboraca

RATKOVO, SOMBOR – Somborski ŽAK je u izvanrednom, 27. kolu, na gostovanju u Ratkovu, od ekipe Radničkog 1918 poražen s glatkih 5:2, a potom je, sada već u derbiju začelja 28. kola ugostio ekipu dofenjeraša Lipara. Iako im je ova utakmica bila od ključnog značaja, uspjeli su samo remizirati protiv izravnog rivala u borbi za opstanak. Nitko ne može odgonetnuti što se u proljetnom dijelu prvenstva zbiva s ekipom koja je u zimskoj pauzi slovila za jednog od kandidata za najviši plasman. U narednom kolu Somborci će gostovati u Paragama, kod osmoplasirane Budućnosti. 

Preslabi za lidera

BAČ, BAČKA PALANKA – Očekivano, nogometaši Tvrđave su u izvanrednom 27. i redovitom 28. kolu zabilježili pobjedu i poraz. Na svojem travnjaku su dočekali ekipu Borca 46 i obradovali navijače pobjedom od 2:1. U 28. kolu su, na gostovanju u Bačkoj Palanci, kod lidera Starog grada, pružili snažan otpor, ali je poraz od 2:0 maksimum kojega su mogli izvući. U narednom, 29. kolu, Tvrđava će ugostiti fenjeraša, ekipu OFK Odžaci iz istoimenog mjesta. 

PFL Subotica
Dočekali pobjedu

KUCURA, NOVI ŽEDNIK – U izvanrednom, 26. kolu, Preporod je na gostovanju u Kucuri kod doprvaka Iskre, očekivano poražen rezultatom 2:0 (0:0). Četiri dana kasnije ceh je, neočekivano, platio izraziti favorit, četvrtoplasirani Radnički 1905 iz Bajmaka. Novožedničani su igrali fanatično i uspjeli zabilježiti nemjerljivo vrijednu pobjedu od 2:1 (1:1). Ovom pobjedom Preporod je sebi osigurao koliko-toliko povoljniju poziciju u grčevitoj borbi za opstanak. U narednom kolu Novožedničani će gostovati u Ravnom Selu, kod izrazitog favorita, trećeplasiranog Proletera.  
Dva poraza

BAČKO DOBRO POLJE, ĐURĐIN – Neočekivano, Đurđinčani su u izvanrednom, 26. i redovitom, 27. kolu, ostali bez ijednog boda. Na gostovanju u Bačkom Dobrom Polju poraženi su od Sutjeske rezultatom 3:2 (1:0). Na veliko iznenađenje, iako favorizirani, na svojem travnjaku su četiri dana kasnije rezultatom 0:1 (0:0) prepustili bodove Napretku iz Nadalja. U narednom kolu Đurđinčani će gostovati u Kucuri, kod doprvaka Iskre.

Neočekivano bez boda

BAJMAK, NOVI ŽEDNIK – U izvanrednom, 26. i redovitom, 27. kolu, Bajmačani su protiv autsajdera ostali bez ijednog boda. Iznenađenje prvenstva je pobjeda fenjeraša Obilića na gostovanju u Bajmaku rezultatom 2:3 (1:2), a neočekivan je i poraz od 2:1 (1:1) na gostovanju u Novom Žedniku kod Preporoda. U narednom kolu Bajmačani će dočekati ekipu Vinogradara iz Hajdukova. 
Ivan Andrašić 

Rasplet

 Pretposljednjim, 35. kolom 1. Hrvatska nogometna liga stigla je do, čini se, svog konačnog ovosezonskog raspleta. Ostala je još samo jedna nedoumica...
Dinamo i Rijeka ostali su nedodirljivi na svoje prve dvije pozicije, što je i posve realni rasplet njihovih prvenstvenih igara. Ali 23 boda prednosti modrih pred prvim pratiteljem ipak se čini previše nadmoćnim.
Najugodnije »iznenađenje« (ako se to može uopće kazati za drugi najtrofejniji hrvatski klub) proljetnog dijela je svakako Hajduk, koji je uspio nadoknaditi ogromnu bodovnu razliku i kolo prije kraja zasjesti na visoku treću poziciju s već viziranom euro putovnicom. Ono što se činilo pomalo nevjerojatnim, nakon najgoreg ligaškog starta u svojoj modernoj povijesti, postalo je posve moguće i realno odličnim igrama pod vodstvom trenera Oreščanina.
Jedina, spomenuta nedoumica, ostaje još oko posljednjeg euro mjesta za kojeg će se u finalnom 36. kolu još boriti Osijek i Gorica. No, najbolji slavonski klub ima mnogo lakši posao i potreban mu je samo bod u domaćem duelu protiv Intera, dok Gorica mora svladati Lokomotivu u gostima i čekati poraz Osijeka.
Što se tiče donjeg doma, tu je sve već riješeno u pretprošlom kolu. Rudeš je i definitivno novi drugoligaš, dok će Istra 1961 u borbu doigravanja protiv drugoplasirane momčadi 2. HNL.
Pobjedom u izravnom duelu novi prvoligaš je postao Varaždin koji se pod novim imenom (nekadašnji Varteks, igrao u 1. HNL 2012. godine) ponovno vraća u elitno društvo najboljih hrvatskih klubova.
Po svemu sudeći protivnik Istre 1961 za mjesto u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi bit će Šibenik, također nekadašnji prvoligaš.
Na koncu ove male analize zanimljivo je istaknuti kako su, poslije duljeg vremena, na čelu sve tri prvoplasirane momčadi 1. HNL domaći treneri. Bjelica (Dinamo), Bišćan (Rijeka) i Oreščanin (Hajduk), a dva najbolja strijelca pred posljednje kolo su također hrvatski nogometaši Caktaš (Hajduk) i Marić (Osijek) s 18 postignutih golova.
Rasplet njemačke Bundeslige donio je novi naslov višestrukom prvaku Bayernu, ali jedan podatak bit će zauvijek ubilježen u povijesti najtrofejnije njemačke momčadi. Hrvatski strateg Niko Kovač pridružio se legendarnom Franzu Beckenbaueru, uspijevši postati prvak i kao igrač i kao trener bavarskog nogometnog ponosa.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika