Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Us­po­sta­vlje­na su­rad­nja s tvrt­ka­ma iz Hr­vat­ske

U prostorijama Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« održan je 10. prosinca sastanak Odjela Hrvatskog nacionalnog vijeća za suradnju s Republikom Hrvatskom i prekograničnu suradnju i Odbora HNV-a za gospodarstvo, na kojem je bio nazočan i Goran Masnec, direktor predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Beogradu.
Razgovaralo se o aktivnostima Odjela za suradnju s Republikom Hrvatskom i prekograničnu suradnju i Odbora za gospodarstvo u 2004. godini, a razmatrali su se i planovi rada Odjela i Odbora za 2005. godinu.
MOGUĆNOST IZLAGANJA NA SAJMOVIMA: U 2004. godini nastavljena je aktivnost Odjela i Odbora HNV-a na povezivanju djelatnika hrvatske zajednice iz AP Vojvodine u oblasti gospodarstva s tvrtkama u Republici Hrvatskoj, a istaknut je značajan nastup naših gospodarstvenika na Zagrebačkom velesajmu, koji je održan od 14. do 19. rujna. Na Zagrebačkom velesajmu naši gospodarstvenici predstavili su se na štandu Županijske komore Osijeka, čemu je financijsku potporu dalo predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Beogradu. 
Na sastanku je iznijeto kako je veći broj firmi gospodarstvenika iz hrvatske zajednice uspostavilo veoma kvalitetne odnose s tvrtkama iz Hrvatske, što je rezultiralo potpisivanjem ugovora o suradnji, uvozu i izvozu, te zastupanju. Konstatirano je kako se slične aktivnosti mogu nastaviti i u 2005. godini, a goaspodarstvenici se trebaju izjasniti do 20. prosinca 2004. na kojim bi sajmovima željeli izlagati i prisustvovati u 2005. godini, prema kalendaru koji im je prezentiran. Gospodarstvenici se u vezi izlaganja na sajmovima mogu obratiti na telefon Ureda HNV-a 024-556-898. 
PREZENTACIJA NA INTERNET STRANICAMA: Direktor predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Beogradu Goran Masnec iznio je u svome izlaganju mogućnost da naši gospodarstvenici uz pomoć predstavništva HGK u Beogradu predstave svoje firme na njihovim Internet stranicama. Hrvatska gospodarska komora raspolaže preciznom i opširnom bazom svojih članica, a baza sadrži podatke iz poslovnog registra, proizvoda i usluga, financijskih rezultata i uvoza i izvoza. 
Hrvatska gospodarska komora svojim Internet stranicama www. hgk. hr i www. biznet. hr predstavlja Komoru sa svim aktivnostima i ustrojem te poslovnim servisima kao što su registar hrvatskih tvrtki, koji među ostalim sadrži informacije o adresama, djelatnostima i komunikacijskim brojevima tvrtki, a na Internet stranicama HGK postoji i poslovni servis ponude i potražnje robe i usluga. Tim servisom Komora pridonosi povezivanju poslovnih partnera i stvara uvjete za povećanje robne i druge razmjene, a što omogućuje i našim gospodarstvenicima da prate ponudu i potražnju tvrtki iz Republike Hrvatske. 
ZAJEDNIČKI NASTUPI: Goran Masnec je istaknuo kako će predstavništvo HGK u Beogradu pružiti pomoć pri organiziranju poslovnih sastanaka naših gospodarstvenika s konkretnim partnerima iz Republike Hrvatske, a naglasio je kako se naši gospodarstvenici moraju okrenuti tržišnim oblicima proizvodnje. »Mali gospodarstvenici trebaju se organizirati kroz zajedničke nastupe, a mali proizvođači udruživati i nastupati kao robni proizvođači s obzirom da Republika Hrvatska usuglašava svoje standarde zbog ulaska u Europsku uniju. Što se tiče eventualnih kreditnih linija s manjim kamatama, za sada se istražuju mogućnosti kod nekih banaka«, kazao je Goran Masnec. 
 Na sastanku je zaključeno kako se u idućoj godini može očekivati da će veći broj tvrtki iz Republike Hrvatske tražiti neki od oblika zajedničke suradnje s našim gospodarstvenicima, baš iz razloga mogućeg ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju 2007. godine, a također je zaključeno kako će nastojanja naših gospodarstvenika za što bržim i kvalitetnijim povezivanjem s tvrtkama iz Republike Hrvatske biti poduprta dolaskom generalnog konzula Davora Vidiša u Suboticu. Sljedeći sastanak Odjela i Odbora HNV-a zaduženih za gospodarstvo i suradnju sa Hrvatskom dogovoren je za početak veljače 2005. godine.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika