Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dobar korak u pravcu ravnopravnosti

Novinsko-izdavačka ustanova »Hrvatska riječ« postupno će se tijekom 2005. godine približavati razini kojom država podupire glasila na ostalim manjinskim jezicima u Vojvodini, a 2006. godine postojeća neravnopravnost bi trebala u potpunosti biti prevladana, izjavio je pokrajinski tajnik za informacije Milorad Đurić u razgovoru s predsjednikom Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Lazom Vojnić Hajdukom i članom Odjela za informiranje HNV-a Zvonimirom Perušićem. Domaćin sastanka bio je predsjednik SO Subotica Saša Vučinić.
Đurić je dodao kako je cilj Pokrajinskog tajništva za informacije omogućiti svim građanima, a prije svega pripadnicima nacionalnih manjina, normalno funkcioniranje glasila na njihovim jezicima, te podići ukupan standard informiranja u Pokrajini i skupa s novinarima i medijima graditi partnerske odnose u ovoj kompleksnoj oblasti.
Sastanak je održan u Subotici u četvrtak 9. prosinca, a nakon razgovora s predstavnicima HNV-a tajnik Đurić susreo se i s predstavnicima Mađarskog nacionalnog vijeća, te sa subotičkim gradonačelnikom Gézom Kucserom. Ovakav razvoj uslijedio je nepuna dva tjedna nakon što je tajnik Đurić u Novom Sadu razgovarao sa predstavnicima hrvatske zajednice o problemima u oblasti informiranja na hrvatskom jeziku, pri čemu je obećao angažman i pomoć. 
Govoreći o položaju hrvatske zajednice glede informiranja, Lazo Vojnić Hajduk je rekao kako Hrvati u Vojvodini, kao nova manjina, nose miraz koji se zove – ništa. 
»To je kamen stalnoga spoticanja«, rekao je Vojnić Hajduk. »Da bismo napravili iskorak, potrebna su sredstva, a da bismo dobili sredstva, moramo imati proizvod. I to je začarani krug koji se može prekinuti financijskom podrškom za projekte koji će tek uslijediti. Osnivanjem HNV-a oblast informiranja na hrvatskom jeziku postavljena je organizacijski, dobili smo profesionalnu informativnu kuću – Hrvatsku riječ – ali ni ona nije do kraja konstituirana, jer nema sredstava da pokrene nakladničku djelatnost, periodiku za kulturu i umjetnost i redovito izlaženje dječjeg lista Hrcko.«
Lazo Vojnić Hajduk je također istaknuo kako je Televizija Novi Sad svečano otvorila dopisništvo u Subotici, a da o tome HNV nije konzultiran. »Mi, Hrvati, tražimo svoje mjesto i u elektronskom državnom mediju, tražimo da se ostvari naše zakonsko pravo da budemo informirani na hrvatskom jeziku i na Televiziji Novi Sad.«
Milorad Đurić još je jednom podvukao da će se Tajništvo na čijem je čelu u granicama svojih ovlasti založiti za ravnopravnost hrvatske zajednice i na Televiziji Novi Sad, iako je ukupna situacija na toj televiziji u organizacijskom smislu teška, i izvan konkretnih kompetencija pokrajinskih vlasti.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika