Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Uskrsni koncert – poveznica s Đakovom

VAJSKA – U organizaciji mjesnog HKU-a Antun Sorgg i župnika Vinka Cvijina prošloga tjedna u crkvi sv. Jurja u Vajskoj priređen je uskrsni koncert na kojem je nastupio zbor mladih Veritas iz župe Dobri Pastir iz Đakova. Nije prvi puta da vaištanskim katolicima prečasni Josip Ivešić dovodi u goste zbor iz svoje župe. Prije tri godine zbor je uveličao misu zahvalnicu u Vajskoj. Ove dvije župe povezuje obitelj Šimunović koja se iz Hrvatske u Vajsku doselila prije pet godina. Zbor Veritas postoji pet godina i polako raste, a trenutno ga vodi Anamarija Burilo. U Vajskoj su nastupili s uskrsnim pjesmama i duhovnim šansonama. Sedmero djece iz župe izvela su uskršnji igrokaz. Župnik Cvijin zahvalio je gostima na programu, a predsjednik vaištanske udruge Mladen Šimić poklonio im je sliku s motivima Vajske. Suradnja se nastavlja, Vaištanci su pozvani biti gosti ove đakovačke župe. 
A. Š.


Nazorovci u Vinkovcima

VINKOVCI – Folklorna sekcija HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora sudjelovala je na 15. Šokačkoj zabavi u Vinkovcima koju je organizirala udruga Vinkovački  šokački rodovi. Nazorovci su se predstavili spletom bunjevačkih plesova. 
Z. V.


Svi zaJedno hrvatsko naj u Vukovaru

VUKOVAR – Od 3. do 6. svibnja u Vukovaru se održava 2. festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija, i destinacija pod nazivom Svi zaJedno hrvatsko naj. Ulice i trgovi Vukovara bit će ispunjeni glazbom i plesom, brojnim atrakcijama, programima za djecu, kreativnim radionicama, uz eno i gastro ponudu iz cijele Hrvatske. Uz ove programe ulice i trgovi grada Vukovara pretvaraju se u mjesto susreta različitih kultura, gastronomija i zabave, čuvajući i prezentirajući najbolje od hrvatske zaštićene nematerijalne baštine, povezujući Hrvate iz domovinske i iseljene Hrvatske, uz prezentaciju kulturne baštine nacionalnih manjina, ali i drugih zemalja. 
O značaju Festivala svjedoče i pokroviteljstva predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Vlade RH, Predsjednika Hrvatskoga sabora, brojnih ministarstava, a među ostalim i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Hrvatske matice iseljenika, Hrvatskog sabora kulture i Hrvatskog svjetskog kongresa.


Srijemci Srijemu u Srijemskoj Mitrovici

SRIJEMSKA MITROVICA – Zajednička manifestacija hrvatskih udruga kulture iz Srijema pod nazivom Srijemci Srijemu ove će godine biti održana u subotu, 18. svibnja, u Srijemskoj Mitrovici, u gradskom kazalištu Dobrica Milutinović, s početkom u 19.30 sati. Manifestacija se održava osmi puta. Pokrovitelj manifestacije je Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika