Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Očeku­je se po­moć Hr­vat­ske

Tonči Staničić, veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu, sa suradnicima je boravio u utorak u Somboru i tom prigodom posjetio Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo »Vladimir Nazor«, interesirajući se za povijest i rad Društva, postignute uspjehe i probleme s kojima se suočavaju.
Informirajući veleposlanika Staničića, predsjednik Društva Šima Raič je naglasio kako je Društvo utemeljeno prije 68 godina pod imenom »Miroljub« i jedno je od najstarijih te vrste u Vojvodini. Poslije rata, prije oko pola stoljeća, dragovoljnim radom članova i simpatizera izgrađena je nova zgrada s dvoranom, što je omogućilo rad većeg broja sekcija, kao što su: dramska, folklorna, tamburaška, likovna, a kasnije je pokrenut i periodični list, koji izlazi nekoliko godina. Brojna gostovanja i priznanja po Vojvodini i susjednoj Hrvatskoj potvrđuju da je ova orijentacija bila dobra.
Kako su naglasili članovi rukovodstva, »Vladimir Nazor« se financira od članarine, naknade za iznajmljivanje dijela poslovnog prostora, kao i od skromnih priloga iz Skupštine Općine i pokrajinskih organa, a sve to nije dovoljno za uređenje i održavanje zgrada. Prošle godine je iz sredstava Vlade Hrvatske, namijenjenih pomoći dijaspori, dobiveno 300.000 kuna, što je pokrilo troškove rekonstrukcije velike dvorane, pozornice, električne mreže, krova na jednom dijelu zgrade i još neke potrebe. U Društvu očekuju daljnju pomoć od Republike Hrvatske, prije svega za nastavak radova, uvođenje centralnog grijanja, obnovu fasade i izgradnju još jedne zgrade u dvorištu i s tim u svezi očekuje se angažiranje Veleposlanstva.                        
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika