Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pot­pi­sa­ni Spo­ra­zum mo­ra se pri­mje­nji­va­ti

Veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Tonči Staničić službeno je posjetio hrvatsku zajednicu u SiCG i tri njezine institucije – Hrvatsko nacionalno vijeće, HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice  i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini. 
Tijekom razgovora s domaćinima veleposlanik Staničić je istaknuo kako se mora potaknuti gospodarska aktivnost hrvatske manjinske zajednice i uspostaviti suradnja s tvrtkama iz Republike Hrvatske, a da će Veleposlanstvo pokušati dovesti gospodarskog savjetnika. Time će se, rekao je, ojačati segment gospodarstva, što će omogućiti i uspješnije samofinanciranje hrvatske nacionalne manjine.
HNV: Predsjednik HNV-a Josip Ivanović naglasio je u razgovoru, kako se uloga diplomacije posve sigurno mijenja nakon što je u studenome potpisan Sporazum između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u SiCG i srpske i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj. 
»Potpisivanje sporazuma je izuzetno značajno, a nadamo se i da će što prije doći do ratifikacije Sporazuma u Hrvatskom saboru«, kazao je Ivanović, a potom je veleposlaniku Staničiću predao Plan rada Vijeća za 2005. godinu, kao i Promemoriu u kojoj je među ostalim navedeno i ono što Vijeće očekuje od veleposlanika.
Tonči Staničić se zahvalio na prijamu i naglasio, kako je sada važno taj Sporazum primjenjivati u praksi. »Dragocjeno je što nam uručujete Plan rada Vijeća, a mi ćemo to sa svoje razine podupirati i zastupati vaše interese. Pokušat ćemo biti što praktičniji i konkretni. Vjerujem da su temeljni problemi hrvatske zajednice u Srbiji i Crnoj Gori oni u oblasti obrazovanja, informiranja i gospodarstva i tu problematiku treba rješavati. Naš je interes da Hrvatsko nacionalno vijeće funkcionira kao krovna udruga hrvatske zajednice«, kazao je Tonči Staničić. 
ORGANIZACIJA RADA VIJEĆA: »Hrvatsko nacionalno vijeće je još mlado, konstitutivna sjednica održana je siječnja 2003. godine«, rekao je predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk. »Dosta smo vremena utrošili da apliciramo Statut Vijeća i stavimo ga u funkciju. Vijeće se prvenstveno bavi pitanjima obrazovanja, kulture, informiranja i službene uporabe jezika, kao i onima iz oblasti gospodarstva. Nemoguće je napraviti kvalitetan iskorak, a da se pažnja ne posveti organizaciji i zbog toga smo Vijeće ustrojili kao horizontalno i vertikalno povezanu organizaciju. Radna tijela Vijeća funkcioniraju. Ipak, početnici smo u svemu, a veoma je važno postići da se hrvatska zajednica u svojim pravima izjednači s već dostignutim pravima ostalih manjinskih zajednica u obje države«. 
Potpredsjednik HNV-a Branko Horvat je istaknuo, kako Vijeće kroz rad nastoji okupiti hrvatsku zajednicu:
»Dvije godine smo utrošili na traženje što bolje organizacije Vijeća, a željeli smo da u radnim tijelima bude što veći broj članova, kako bi se što više članova naše zajednice osjećalo potrebnim i značajnim. Raditi volonterski je jako teško, a neminovno mora proći određeno vrijeme da se Vijeće nametne svojim aktivnostima i uspostavi razne kontakte. Osnovni cilj je da Vijeće svojim radom stekne povjerenje članova naše zajednice«, kazao je Branko Horvat.
TEMATSKI SASTANCI: Stav o važnosti segmenta kulture zbog očuvanja etno-baštine iznio je član IO HNV-a Berislav Skenderović, koji je napomenuo i da je potrebno stremiti k uspostavi profesionalizma u oblasti kulture, pokraj postojećeg amaterskog stvaralaštva i organiziranja, jer će profesionalne institucije biti temelj za rad budućih generacija, dok je Marinko Prćić, također član IO HNV-a istaknuo važnost oblasti gospodarstva, jer je ono na ovim prostorima kod Hrvata bilo na marginama života. 
U daljnjem tijeku razgovora potpredsjednik HNV-a Mato Groznica iznio je kako hrvatska zajednica očekuje da vidi strategiju vanjske politike Republike Hrvatske glede Hrvata u SiCG, a predložio je i da bi se za buduće sastanke trebali programirati tematski sastanci. Tajnik HNV-a Ladislav Suknović je potom rekao kako su pravni akti Vijeća dobri, istaknuvši važnost što su napravljeni pravni okviri za rad Vijeća, a izrazio je i svoje zadovoljstvo što se uspješno završio prijenos osnivačkih prava Novinsko izdavačke ustanove »Hrvatska riječ« na Hrvatsko nacionalno vijeće, nakon čega je šefica Ureda HNV-a Marija Mandić govorila o zadaćama toga Ureda.
U razgovoru je novi generalni konzul u Subotici Davor Vidiš naglasio kako više nema viznoga režima, te da je Konzulat rasterećen od rada na izdavanju dokumenata, što omogućuje više vremena za rješavanje aktualne problematike hrvatske zajednice u SiCG, a da bi se ta problematika uspješno rješavala, potrebna je prije svega dobra koordinacija, kako bi se efikasno kanalizirala potrebna pitanja radi njihovog rješavanja, a rad se mora fokusirati prema budućnosti. 
GOSPODARSTVO: Govoreći o potpori Republike Hrvatske hrvatskoj zajednici u SiCG, veleposlanik Staničić je rekao: »Veleposlanstvo i Konzulat su sada dobro ekipirani i mi smo ovdje zbog pomoći hrvatskoj zajednici. Treba se obratiti pažnja na prekogranično povezivanje i suradnju, kako u oblasti kulture, tako i gospodarstva, što će dugoročno dobro rezultirati i to je jedan od načina kako će Republika Hrvatska moći pomagati. Mora se potaknuti gospodarska aktivnost, jer je gospodarstvo osnova koja pruža mogućnosti za razne aktivnosti i boljitak hrvatske zajednice u Srbiji i Crnoj Gori. Treba uspostaviti što intenzivniju suradnju s tvrtkama u Republici Hrvatskoj, hrvatska zajednica treba postati jaka i u oblasti gospodarstva, što će omogućiti i uspješnije samofinanciranje. Također treba kontinuirano raditi i na izjednačavanju prava hrvatske zajednice s onim pravima koja već imaju ostale manjinske zajednice u Srbiji i Crnoj Gori. Jedan od aktualnih problema je što hrvatska zajednica nema svoju redakciju na televiziji Novi Sad i taj problem se treba riješiti. Slažem se s prijedlogom da se naši budući sastanci programiraju kao tematski«
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika