Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Koliko košta trčanje

Travanj je neplanski dobio trkačku notu kada je ova rubrika u pitanju i meni se to svidjelo. Nakon biznisa u trčanju, kada smo istrčali pet kilometara, treninzi su nam postali sve rjeđi, a planovi sve veći tako da sljedećeg tjedna idemo u Dubrovnik trčati polumaraton. Bez i jedne valjane dužine, bit će to veliki i ne baš pametan izazov, ali nas on može samo nečemu naučiti. Nadamo se ne kako zaliječiti koljeno.
No, o izazovu u Dubrovniku ćemo pričati u nekom od narednih brojeva, danas želim učiniti trčanje svima dostupnim. Ne volim bilo čemu dati epitet glupo, jer tko sam ja da sudim i donosim takve procjene ali sam skoro pročitala jedan tekst o trčanju za koji sam pomislila da je jedna velika glupost. Neka mi oprosti autor i svi oni koje ova konstatacija vrijeđa. Ne bi mi bilo pravo da netko o onome što ja pišem pomisli da je glupost, to zaista nije lijepo, a i osobno smatram da ne moramo čitati ono što nam ne godi i onda bolje takve tekstove zaobići nego im staviti etiketu gluposti. Kako bilo, tekst je pričao o tome koliko je novca potrebno za pripremiti i istrčati polumaraton i pri tome je navodio fine iznose koji su se prije svega odnosili na opremu za trčanje, pa za plaćene treninge, pa kotizacije, putovanja i ostale stavke koje ljudska glava može navesti, više u nekim izgovorima i izvoljevanjima nego u osnovnim potrebama. Dakle, ja ću pričati iz svog ugla za koji mislim da je realan. Naravno, uvijek može skuplje i više.

Oprema

Naravno da vam trebaju tenisice za trčanje, pogotovo ako planirate trenirati na asfaltu, pa je važno da budu one debljeg đona. Ta industrija se jako razvila i cijene najnovijih modela dostižu visine prosječne plaće. Da, ali to ne znači da su vam neophodne. Ja sam svoj prvi polumaraton pripremila i istrčala u tenisicama koje su bile namijenjene nekoj rekreativnoj odbojci ili aerobiku, dakle nenamjenskim i ništa nisam bila lošija. Naravno, kada sam odlučila da ću trčati i dalje, kupila sam si tenisice za trčanje ali želim reći kako je nemanje novca za skupe tenisice nedovoljno dobar izgovor. Za svačiji džep se nađe i trkačka tenisica, a ostalu opremu možete birati po principu udobnosti, a ne posebne namjene za trčanje. 

Trening

Većinu svog dosadašnjeg života sam u sportu, pa imam neku kondiciju i nisam krenula baš od nule i od neznanja kako trčati, ali sam najbolje savjete našla na internetu i od trkača koje sam sretala na stazama. I nećete vjerovati, to sve sam platila nula dinara. Razumije se, ukoliko želite zapažene rezultate, dobro bi vam došli treninzi pravog trenera kome je to naravno posao i to naplaćuje ali je to već stvar izbora, ja pričam o pripremi i trčanju jednog rekreativca početnika i branim tezu da to ne mora ništa koštati.

Ostale stavke

Dakle, sa svim do sada pobrojanim vi trčite i to besplatno. Koštale su vas samo tenisice ukoliko ih niste imali ali je skroz u redu u nešto uložiti. Ako pretpostavimo da trčite samo radi sebe i da ne volite utrke i gužvu, to je onda to. Ukoliko ipak nije tako, doživjet ćete prvo plaćanje tek kada se prijavite na utrku i uplatite kotizaciju. Mada, ima utrka i bez kotizacije. Znam, do starta valja i otići, ali uvijek možete izabrati utrku u vašem mjestu, a i kada se popuni jedan auto, ni daleke utrke ne koštaju mnogo. 

Tri, četiri, sad

Ne, nije sve u trčanju i dobrim rezultatima, sve je u izazovima, padovima, dizanjima i svladavanju. Sve je u koraku, disanju. I na kraju, sve je u našoj glavi. Vidimo se na stazi.
P. S. Držite nam palčeve ovog vikenda za naš polumaraton bez treninga u nogama, samo u glavi, a mi već sljedećeg tjedna javljamo kako je bilo i je li nam limit bio dovoljan. Uzdamo se u plavetnilo i miris mora, lake noge i dobri duh trkačke zajednice.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika