Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Rukomet žene
Druga liga Sjever – zapadna skupina
Nemoć Sonćanki

SRIJEMSKA MITROVICA – Za gostovanje kod lidera Srijema trener ŽRK-a Sonta Stevan Mihaljev raspolagao je sa svega devet igračica. S ovako skrpljenom ekipom poraz od 44:16 (23:12) je ohrabrujući, jer je utakmicu, uz tri srednješkolke, odigralo čak šest učenica sedmog razreda OŠ. Cure su pokazale i do sada nezabilježenu efikasnost, a strijelci pogodaka za Sonćanke bile su: Zorica 9, Cvetković 4, Kalanj 2 i Beslać 1. U naredna dva kola Sonćanke su slobodne. »Djevojčice koje su danas prinudno nastupile, oduševile su me svojom brzom i efikasnom igrom, no protiv korpulentnih, puno snažnijih protivnica, više se nije moglo. Ova liga više nema nikakvog smisla. Zbog odustajanja nekoliko seoskih ekipa od natjecanja, u proljetnoj polusezoni ćemo odigrati još svega dvije utakmice, uz prethodnu pauzu od skoro mjesec dana. To su nemogući uvjeti za rad i moramo dobro razmisliti kako ćemo dalje«, prokomentirao je trener Sonćanki Stevan Mihaljev. 

Atletika
Novi uspjesi

APATIN – Još jedan uspješni vikend je iza natjecatelja AK-a Apatin. Prvo odličje, zlatno, osvojio je Vladimir Knežević u Novom Sadu pobjedom na međuokružnom natjecanju u skoku u vis i plasirao se na državno prvenstvo u Srijemskoj Mitrovici, koje će biti održano 18. travnja. Mladi atletičari su bili uspješni na Memorijalnom kupu Vladislav Jovanović – Moša u Senti. Zlatna odličja osvojili su Milica Zanze u utrci na 60 metara i u skoku u dalj, Miloš Dreković u utrci na 60 metara, uz srebro u skoku u dalj, te Nemanja Kovačević u disciplini vorteks. Četverica Apatinaca nastupilo je i na 32. Beogradskom maratonu. Najuspješniji, Novica Stojanović, u sveukupnom plasmanu osobnim rekordom je zauzeo visoko 11. mjesto, odnosno drugo među predstavnicima Srbije i treće u dobnoj kategoriji. I Zoran Radičanin je istrčao osobni rekord, što mu je bilo dovoljno za 13. mjesto u sveukupnom plasmanu i drugo u dobnoj kategoriji.  U ženskoj konkurenciji Aleksandra Burkanović se plasirala na sveukupno 17. mjesto, odnosno na peto u dobnoj kategoriji. Uspješan je bio i Filip Demić, s istrčanim osobnim rekordom na Riječkom polumaratonu. 

Nogomet
Srpska liga Vojvodina
Minimalcima osvajaju bodove

SUBOTICA – Pred svega stotinjak gledatelja Bačka 1901 je u 24. kolu, u duelu sa susjedom na ljestvici Radničkim (SM), pobjedom od 1:0 (1:0) zasjela na 8. mjesto. Iako se očekivala bitka dva odlična takmaca za svaki pedalj travnjaka, tijekom prvog poluvremena napadali su samo domaćini. Gosti su se orijentirali na obranu, međutim u 23. minuti, nakon odlično izvedenog kornera Rajkovače, Jokić je glavom zatresao mrežu Radničkog. U nastavku su gosti zaigrali ofenzivnije, ali su i domaćini stvorili nekoliko vrlo izglednih prigoda. U posljednjih petnaestak minuta igralo se obostrano vrlo nervozno, no crveni đavoli su uspjeli sačuvati prednost i zasluženo osvojiti sva tri boda. U narednom kolu Bačka 1901 će gostovati u Prigrevici, kod trećeplasiranog Bratstva 1946. 

Vojvođanska liga Sjever
S bijele točke za pobjedu

BAČKI PETROVAC – Pred oko 150 gledatelja u Bačkom Petrovcu Tavankut je u 21. kolu rezultatom 0:1 (0:0) izvojevao pobjedu protiv vrlo solidne ekipe Mladosti. U otvorenom nadmetanju gosti su prvi došli u dvije vrlo zrele prigode, ali bez realizacije. Tada su domaćini preuzeli inicijativu, međutim, izvrsni Sabo je ostao nesvladiv. Tavankućani su njihove promašaje kaznili u 71. minuti. Nakon obaranja Godara u kaznenom prostoru domaćina Vizin je iz penala bio neumoljiv i jedinim pogotkom na utakmici svojoj ekipi donio tri boda. U narednom kolu Tavankut će ugostiti jednu od najugroženijih ekipa, Polet iz Karavukova.

Sigurna pobjeda lidera

SOMBOR – Lider prvenstva Radnički 1912 u 21. kolu, pred oko 250 navijača, nadigrao je četvrtoplasiranu Bajšu rezultatom 2:0 (1:0), osvojio nova tri boda i sa šest bodova prednosti sve je bliži ulasku u Srpsku ligu Vojvodina. Domaćini su odlično otvorili utakmicu i već u 27. minuti pogotkom Boškovića došli u prednost. Potpuno su dominirali travnjakom i u nastavku, a konačan rezultat postavio je Bogunović u 70. minuti. U najljepšoj akciji na utakmici, viđenoj osam minuta prije kraja, Bogunović je pronašao Slavuljicu, a ovaj iz punog trka pogodio vratnicu. U narednom kolu Radnički 1912 će gostovati u Turiji, kod trinaestoplasirane Mladosti.

Apatinci uvjerljivi u derbiju

APATIN – U 21. kolu, pred dvjestotinjak gledatelja, trećeplasirana OFK-a Mladost Apa je nadigrala stare prijatelje i vječite rivale, ekipu Radničkog iz Sombora i porazila ih rezultatom 3:0 (2:0). Domaćini su odlično otvorili utakmicu i u prednost došli već u trećoj minuti, pogotkom Pešića iz penala. Svega četiri minute kasnije prednost je podvostručio mladi Bačić. Apatinci su do odmora mogli dotući ošamućenog protivnika, ali nisu realizirali dvije prigode u kojima su bili 1 na 1 s vratarom Somboraca Zorićem. Domaćini su dominirali i u nastavku, a konačni rezultat postavio je Knežević u 80. minuti. U narednom kolu Apatinci će gostovati Tekstilcu u Odžacima, a Somborci će ugostiti dofenjeraša, ekipu BSK-a iz Bačkog Brestovca.  

PFL Sombor
Poraz nakon preokreta

KULA – U mini-seriji od dva uzastopna gostovanja ŽAK je ostao bez bodova. Nakon poraza u Gajdobri, s istovjetnih 2:1 (0:1) izgubio je i u 21. kolu u Kuli od istoimene ekipe. U neizvjesnoj utakmici Somborci su se bolje otvorili i prvo poluvrijeme iskoristili jednu od brojnih prigoda i riješili u svoju korist. U nastavku, uporni i borbeni domaćin je zaigrao na sve ili ništa. Utakmica se rasplamsala, a Somborci nisu uspjeli sačuvati prednost. Ekipa Kule je potpunim preokretom osvojila bodove. Somborci će u narednom kolu ugostiti dofenjeraša, ekipu Poleta iz Sivca. 

PFL Subotica
Minimalcem se odmakli od fenjera

NOVI ŽEDNIK – Pogotkom postignutim u prvom poluvremenu, jedinim na utakmici, ekipa Preporoda  je u 21. kolu na svojem travnjaku svladala desetoplasiranu Slogu iz Ostojićeva. U dosta nervoznoj utakmici gosti su vodili više računa o svojoj mreži nego o protivničkoj, a domaćini su se bolje snašli i iskoristili jednu od malobrojnih prigoda. Ovom pobjedom prepustili su fenjer ekipi Sente i skočili na 13. mjesto. Bačkom Gradištu kod lidera Vojvodine bilo je izlišno očekivati bilo što osim poraza Preporoda. Međutim, u klubu se nisu nadali havariji od 9:0 (3:0). Ovaj poraz Novožedničane je doveo na fenjerašku poziciju. Ispred sebe imaju četiri ekipe s po bodom više, pa će im svaka naredna utakmica biti kvalifikacijska za opstanak. U narednom kolu, u derbiju začelja, Preporod će gostovati u Njegoševu, kod dofenjeraša Proletera. 

Prepustili bod autsajderu

ĐURĐIN – Đurđinčani, iako izraziti favoriti, u 21. kolu su na svojem travnjaku, rezultatom 2:2 (2:0) prepustili pola plijena dofenjerašu Panoniji IM Topola. Nakon sigurne igre i uvjerljive prednosti u prvom poluvremenu, domaćini su u nastavku, uspavani rezultatom, od gotovog napravili veresiju. Gosti su iskoristili njihovu opuštenost, zaigrali na sve ili ništa i uspjeli dostići naoko nedostižnu prednost. U narednom kolu Đurđin će gostovati u Bačkom Gradištu kod lidera Vojvodine.

Bajmačani nemilosrdni na svojem travnjaku

BAJMAK – Nogometaši Radničkog 1905 su u 21. kolu bili sigurni pred svojim navijačima i s čistih 3:0 (2:0) porazili devetoplasiranu Sutjesku iz Bačkog Dobrog Polja. U narednom kolu Bajmačani će gostovati u Nadalju, kod jedanaestoplasiranog Napretka. U klubu se nadaju novoj pobjedi, ali i žale zbog ranijih gubitaka unaprijed uknjiženih bodova.

Općinska liga Bačka Palanka
Nadoknadili izgubljeno

BAČKO NOVO SELO – Plavanska Sloga je u 18. kolu na gostovanju kod susjeda na ljestvici Bačkog Hajduka priredila malo iznenađenje i pobjedom (0:1) nadoknadila bodove izgubljene u prošlom kolu na svojem travnjaku. U obostrano otvorenoj igri gosti su iskoristili jednu od brojnih prigoda, a svoju mrežu su sačuvali. Plavanci će u narednom kolu ugostiti fenjeraša, ekipu Slavije iz Bođana. 

Međuopćinska nogometna liga Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 1. razred
Monoštorci bježe iz opasne zone

MONOŠTOR – Iako im je utakmica 15. kola protiv Mladosti iz Kruščića bila biti ili ne biti u grčevitoj borbi za opstanak, nogometaši Dunava su na Doli odigrali mudro i smireno i rezultatom 2:0 osvojili zlata vrijedne bodove. Tako će u narednom kolu, na gostovanju u Ribarevu, novi derbi začelja protiv dofenjeraša Jedinstva odigrati opuštenije od domaćina.

Međuopćinska nogometna liga Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 2. razred 
Dočekali pobjedu

SONTA – U utakmici 15. kola sonćanski Dinamo je ugostio Telečku i rezultatom 4:1 (1:0) zabilježio prvu proljetnu pobjedu. U prvom poluvremenu domaćini su napadali, stvarali prigode, ali i pokazali popriličnu neefikasnost. Minimalnu prednost stekli su u 33. minuti pogotkom upornog Vučićevića. U nastavku su pojačali tempo, sve češće prijetili gostujućem vrataru, a mrežu su zatresli Đanić u 68., te Duraković u 75. (penal) i 80. minuti. Gosti su uspjeli postići počasni zgoditak sedam minuta prije kraja utakmice. U narednom kolu Dinamo je slobodan. 
Ivan Andrašić 

Rukomet i nogomet


 Protekli tjedan donio je dva kvalifikacijska ogleda Hrvatske i Srbije u borbi za plasman na sljedeće Europsko prvenstvo koje će 2020. godine biti u zajedičkom domaćinstvu Austrije, Švedske i Norveške. Beogradski derbi susjedskih rivala donio je neriješeni ishod (25:25) u kojem je pomlađena vrsta Srbije čak bila bliže pobjedi (Duvnjak je izjednačio pola minute prije kraja, a Srbija je potom imala napad). No, par dana kasnije Hrvatska je na domaćem terenu u Zadru slavila pobjedu (27:23) i, kao lider tablice sa sedam bodova, osigurala plasman na summit najboljih euro momčadi. Osim očekivanog rezultata iz ovog kvalifikacijskog dvomeča, mnogo se u budućnosti očekuje od novijih reprezentativnih imena (Vida, Božić-Pavletić, Jaganjac, Vranković, Šipić, Sršen, Beqiri) koja bi u budućnosti trebala preuzeti glavne uloge. Spoj iskustva i mladosti trebao bi biti recept za povratak u borbu za medalje na najvećim rukometnim natjecanjima.
Što se prvenstva 1. HNL tiče, odigrano 29. kolo je donijelo mnogo golova (21), u kojima su mogli uživati svi poklonici hrvatskog ligaškog nogometa. Najefikasnija je bila Rijeka protiv Intera (7:0), a čak četiri pogotka djelo su Jakova Puljića. Isti broj golova, ali raspoređen na obje strane, viđen je u duelu Gorice i Slavena (4:3). S nova tri boda Goričani su ponovno u igri za četvrtu tzv. euro poziciju. Efikasan je bio i lider Dinamo protiv Istre 1961 (4:0) kojega još samo par bodova dijeli od matematičke potvrde osvajanja još jednog naslova prvaka. Osijek je rutinirano svladao Rudeš (2:0) i zadržao treću poziciju, dok je u najneefikasnijem susretu kola, Hajduk na gostovanju slavio protiv izravnog euro konkurenta Lokomotive (1:0). 
Lista strijelaca donosi još jednu zanimljivu situaciju, a to je činjenica kako je šest najboljih golgetera iz šest različitih momčadi. Četverostruki strijelac Puljić (Rijeka) i Marić (Osijek) imaju po 14 zgoditaka na svom kontu, Andrić (Dinamo) i Krstanović (Slaven) po 13, dok su Jairo (Hajduk) i Zwollinski (Gorica) zabili 11 golova.
Pogled na tablicu, već dugo, najinteresantniji je na pozicijama od 3. do 6. mjesta na kojima će se Osijek (50), Hajduk (47), Gorica (45) i Lokomotiva (44) vjerojatno do posljednjeg kola boriti za dvije posljednje europske ulaznice.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika