Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 9. 12. 

Posebno
Crnogorska vlada usvojila je Akcioni plan za sprovođenje programa pristupanja europskom partnerstvu. Ministarka za europske integracije u crnogorskoj Vladi Gordana Đurović kazala je da Plan sadrži listu prio-ritetnih projekata za pristupanje EU i da je što prije potrebno usvojiti 88 propisa usklađenih sa standardima EU. Ona je navela da je taj dokument usklađen sa modelom dvostrukog kolosijeka za ekonomiju u procesu pristupanja EU.
 
Privremeno
Jovica Stanišić i Franko Simatović, koje je žalbeno vijeće Haškog suda privremeno pustilo, stigli su iz Haga u Beograd. To je potvrdio ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Zoran Lončar. On je rekao da je za njihovo preu-zimanje i daljnji boravak odgovorna ovlaštena služba MUP-a Srbije. Stanišić i Simatović će vrijeme do početka suđenja provesti pod posebnim uvjetima.
petak, 10. 12. 
Pjesmom
Đorđe Balašević koncertom u Novom Sadu počinje turneju kao doprinos smirivanju međuetničkih tenzija u Vojvodini. Novosadski kantautor i ambasador dobre volje Ujedinjenih naroda koncertnu turneju »Od Opova do Bođana« zasnovao je na principima ljudskih prava u multietničkim sredinama. Pokrovitelji turneje su predsjednik Srbije Boris Tadić i Izvršno vijeće Vojvodine. 
 
Tolerancija
Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava u Hrvatskoj Žarko Puhovski kaže da se prošle godine u Hrvatskoj radikalno i neočekivano pozitivno promijenio odnos javnosti prema manjinama. U intervjuu »Vjesniku« povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, on naglašava da se povećala tolerancija, pa su se, kako kaže, »dogodile stvari koje se nisu mogle očekivati ni od prethodne vlade, a kamoli od ove, ali ona je to učinila«.
subota, 11. 12.
Opcije
Institut za mir je izradio studiju o konačnom statusu Kosova, koja sadrži osam opcija.
Nijedna od opcija ne sadrži mogućnost trenutne nezavisnosti Kosova ili vraćanja Pokrajine pod suverenitet Beograda. U studiji »Konačan status Kosova, opcije i prekogranični zah-tjevi« navode se status međunarodnog protektorata, kantonizacija ili decentralizacija, labava federacija, komonvelt, donošenje odluka o statusu na međunarodnom panelu, uvjetna nezavisnost, odložena nezavisnost u postojećim granicama i nezavisnost s podjelom.
srijeda, 15. 12. 
Obećanja
Predsjednik HNV-a Josip Ivanović kaže da se ne zna hoće li i kada će na program Televizije Novi Sad biti vraćena informativna emisija namijenjena hrvatskoj manjini u Vojvodini. On je za »Dnevnik« rekao da je zamjeniku generalnog direktora RTS-a Aleksandru Avramoviću prenio da Hrvati ne traže ništa više od onoga što TV Novi Sad emitira za pripadnike ostalih manjina. Ivanović je dodao da je sa Avramovićem dogovoreno da u dopisništvu u Subotici bude zaposlen odgovorni urednik za hrvatski program, kojeg bi odredio HNV. »Taj urednik bi odabrao suradnike, sačinio novinarski tim i pravio program na hrvatskom jeziku«, rekao je Ivanović. Veleposlanik RH u Beogradu Tonči Stančić kaže da je nedavno od generalnog direktora RTS-a Aleksandra Tijanića dobio uvjerevanja da će na program TV Novi Sad uskoro biti vraćena pomenuta informativna emisija.
utorak, 14. 12. 
Datum
Hrvatska predlaže da se datum početka pregovora s EU-om ne uvjetuje novom potvrdom suradnje s Haškim sudom (ICTY) jer EU ima mehanizme kojima može kasnije blokirati pregovore u slučaju nesuradnje sa Sudom, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader. Hrvatska u potpunosti surađuje i mislim da smo zavrijedili da bez ikakvih ograda u petak Europsko vijeće donese odluku o datumu početka pregovora, bez ikakve uvjetovanosti, naglasio je premijer. Što se tiče samog datuma, Sanader je rekao da jos uvijek postoji mogućnost da bude u ožujku sljedeće godine.
ponedjeljak, 13. 12
Incidenti
Mađarska socijalistička partija će tražiti da u Vojvodinu bude poslana komisija za utvrđivanje stanja u Pokrajini. Predsjednik Zemaljske skupštine MSP Gabor Šimon najavio je da će ta stranka u Europskom parlamentu tražiti da u Vojvodinu bude poslana komisija zbog incidenata u Vojvodini. Zemaljska skupština MSP-a se zalaže i za izradu studije o vojvođanskim Mađarima na osnovu njenih demografskih karakteristika, kulturnog života i unutrašnjeg organiziranja.
 
Uspjeh
Na izvanrednim lokalnim izborima, koji su održani u Kotoru, Hrvatska građanska inicijativa osvojila je dva zastupnička mandata, što se unatoč većim očekivanjima u stranci ocjenjuje uspjehom jer se prvi put nakon 66 godina na izborima u tom gradu pojavila stranka s hrvatskim predznakom. Nijedna stranka ili koalicija na lokalnim izborima u Kotoru nije osvojila dovoljno zastupničkih mandata da bi sama mogla formirati vlast.
nedjelja, 12. 12.
Kampanja
Skoro godinu dana poslije održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji, DS je krenula u kampanju za parlamentarne izbore. Predsjednik Demokratske stranke Boris Tadić u nedjelju je okupio 650 članova stranke, od kojih će tijekom idućeg perioda biti izabrano 250 kandidata za skupštinske zastupnike. Tadić kaže da su parlamentarni izbori u Srbiji neophodni, jer sadašnji saziv ne predstavlja volju građana.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika