Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako zadržati turiste?

Subotica i Palić bilježe u proteklom razdoblju povećanje broja turističkih dolazaka i noćenja, kako domaćih, tako i stranih gostiju, a predstojeća kategorizacija ovih turističkih odredišta trebala bi donijeti Gradu dodatne benefite od turizma.
Statistika pokazuje da je tijekom prošle godine u Subotici i na Paliću ostvareno ukupno 150 tisuća noćenja, a trend porasta od 7% u odnosu na 2017. zabilježen je u broju dolazaka turista u Suboticu, pri čemu je broj dolazaka domaćih gostiju povećan za 5%, dok su posjeti stranaca povećani za gotovo 10%. Trend porasta nastavljen je i u prva dva mjeseca ove godine, osobito na Paliću, gdje je broj noćenja, većinom stranih turista, povećan za 11% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 
Kada su u pitanju smještajni kapaciteti, Subotica raspolaže s oko 2.500 smještajnih ležajeva u hotelima, hostelima, privatnom smještaju ili na salašima. Strani turisti u najvećem broju dolaze iz susjedne nam Mađarske, iz Njemačke, Hrvatske, Poljske, a u posljednje vrijeme u velikom broju stižu nam gosti iz daleke Kine. Međutim, unatoč povećanju broja dolazaka, prosječna duljina njihovog boravka je jedan do dva dana, budući da se Subotica nalazi na tranzitnoj lokaciji i mnogima služi samo kao usputna postaja za odmor. 
Arhitektura secesije, vina s pijeska, bogata gastronomska ponuda, te brojne manifestacije aduti su ovog grada na čijoj se promociji kontinuirano radi, ali je neophodno postojeće kapacitete iskoristiti za kreiranje novih turističkih sadržaja koji bi goste dulje zadržali u našem gradu, kaže v. d. ravnatelja Turističke ogranizacije Grada Subotice Aleksandar Medaković.
»Pravimo bazu podataka o turističkim sadržajima u našem gradu i na temelju toga planiramo do konca ljeta kreirati turističku ponudu koja će biti zanimljiva za različite kategorije turista. Osim toga, Turistička organizacija je pripremila novi Kalendar smještaja, a ove godine je s poduzećem Park Palić izrađen i Kalendar manifestacija.«
Proljeće i jesen su doba u godini kada Subotica ima najviše turista, a ono što najčešće privlači njihovu pozornost svakako su Gradska kuća i Sinagoga. Međutim, ova secesijska zdanja mnogim su, osobito individualnim posjetiteljima ostala u sjećanju samo izvana, budući da je razgledanje enterijera ovih objekata ograničeno. Naime, Sinagoga je tek nedavno otvorena za turističke posjete, od utorka do subote od 10 do 18 sati, a nedjeljom do 14 sati, dok su Gradska kuća i vidikovac ostali na raspolaganju turistima svega jednom dnevno, točno u podne, što je nedovoljno.
Medaković kaže da je u planu organiziraniji pristup turističkoj ponudi, najprije putem uređenja i prenamjene prostora na mjestu Suvenirnice i na taj način učinkovitijeg načina rada s turistima.
»Lokalna samouprava je ustupila Turističkoj organizaciji Grada prostor u kojem se trenutačno nalazi Suvenirnica i planiramo da, osim naše službe, tamo budu smješteni Turistički informativni centar i Suvenirnica, kao i da se iz tih prostorija omogući prolaz za turistički obilazak Gradske kuće. Dakle, želimo sve to objediniti kako bi turistima sve relevantne informacije, ulaznice i suveniri bili pristupačni na jednom mjestu.«
Osim bolje informiranosti turista o našem gradu, ovaj bi pothvat dakako trebao pridonijeti i većim prihodima od turizma, koji se u gradsku blagajnu trenutačno slivaju ponajviše od boravišne pristojbe koja se naplaćuje 109 dinara po gostu. Nedavno doneseni novi Zakon o turizmu i Zakon o ugostiteljstvu omogućit će dodatno ubiranje prihoda za Grad, navodi Medaković, dodajući da će osobito značajna stavka za turizam biti kategorizacija Subotice kao turističkog odredišta.
»Predali smo prošloga tjedna mjerodavnom Ministarstvu dokumentaciju za kategorizaciju Subotice i Palića kao turističkog odredišta i nadamo se da ćemo biti svrstani u prvu od ukupno četiri kategorije. Kategorizacija ovisi o turističkom prometu, komunalnoj i prometnoj infrastrukturi i sl. Ukoliko budemo u prvoj kategoriji, to će svakako značiti veće prihode za Grad, kao i brojne druge pogodnosti u području turizma.«
Velike nade polažu se i u dugo očekivani projekt izgradnje Aqua parka i Spa centra na Paliću, s kompleksom od pet otvorenih i pet zatvorenih bazena, koji bi trebao privući brojne goste i tako udahnuti novi život u turističku ponudu Palića. 
Marija Matković
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika