Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Raskrižje za mnoge promjene

Dvije fotografije, ni nalik jedna drugoj, nastale su na istom mjestu u razmaku od oko 90 godina na, danas, najprometnijem i najvećem raskrižju u gradu, »kod Patrie« (na uglovima ulica Maksima Gorkog i Đure Đakovića i Trga Lazara Nešića). Čak se ova lokacija u novije vrijeme smatra najbučnijom i s lošim zrakom, upravo zbog prometnih ulica i ceste. Nekada nije bilo tako; bilo je manje automobila, a znatno više dvokotača. Stare karte grada razrješavaju enigmu što se u ranija vrijemena, kad je nastala stara fotografija, nalazilo na lokaciji današnje višekatnice podignute šezdesetih godina prošlog stoljeća, među Subotičanima nazvanoj Nova opština.
Nekad je tu bio kompleks vojnih prizemnih objekata u nizu (karta grada 1928. godine), a na mjestu Nove opštine postojao je Oficirski dom, na koji se u pravcu pruge oslanjao Oficirski vrt; bili su tu, prema istoj karti, i teniski tereni. U vrijeme bombardiranja Subotice 1944. godine, kada je najviše objekata srušeno u području oko pruge i teretne stanice (a bombe padale i po drugim dijelovima grada), nastradao je i ovaj kompleks, uključujući i niz kuća uz današnju Senćansku cestu. U godinama koje su uslijedile postupno je raskrižje, a i obližnji dio grada, dobilo novi lik. Izgrađeni su Nova opština, hotel Patria i kompleks novih stambenih katnica na Trgu Lazara Nešića. Šezdesetih godina prošlog stoljeća dogodile su se velike promjene na spomenutom raskrižju.
Iako je u bombardiranju dijelom oštećena, na raskrižju je opstala i na istom mjestu sačuvana je impozantna zgrada nekadašnjeg Okružnog suda i zatvora, a kasnije Grafičkog zavoda Panonija, podignuta oko 1890. godine. 

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay