Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svečano okončana us­pješna go­di­na

U prepunoj dvorani Doma kulture u Tavankutu u nedjelju 5. prosinca održan je godišnji koncert Folklornog i Tamburaškog odjela Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Matija Gubec« iz tog mjesta. Nastupilo je oko 100 sudionika, od najmlađih članova, pa do najstarije skupine. Ovaj koncert može se nazvati i jubilarnim koncertom, jer je deseti u nizu. 
Koncert je posvećen mladosti i veselju, obogaćen kulturnom baštinom i tradicijom ovdašnjeg življa. Folklorni odjel HKPD »Matija Gubec« već više od 55 godina čuva svoju tradiciju, njegujući i druge plesove matične domovine Hrvatske. 
PROGRAM KONCERTA: Ovogodišnji koncert HKPD »Matija Gubec« započeo je nastupom Tamburaškog orkestra, koji se predstavio »Gazdačkim kolom«. Nakon orkestra nastupili su najmlađi članovi ovoga odjela, djeca od 4 godine do 4. razreda osnovne škole, koji su odigrali bunjevačke igre. S plesovima iz Mađarske i vlaškim igrama predstavila se najstarija skupina. Srednja uzrasna skupina, koju čine djeca od 5. do 8. razreda osnovne škole, predstavila se bunjevačkim igrama. Nakon toga najstariji članovi Folklornog odjela nastupili su s koreografijom iz Like i plesovima iz Baranje, dok je srednja skupina odigrala igre iz Banata. 
Poslije plesova bačke Šokadije nazočnima se predstavio Tamburaški orkestar HKPD »Matija Gubec« programom s kojim su nastupili na natjecanju u Starčevu kod Pančeva, gdje su osvojili prvo mjesto. S njima je kao vokalni solist nastupio Boris Godar. Koncert Folklornog odjela završen je koreografijom »Momačko kolo«. 
OSVRT I PLANOVI: U ovoj godini Folklorni odjel je imao brojne nastupe, no svakako kao jednu od većih manifestacija izdvajaju susret svih društava koja nose ime »Matija Gubec«. Tamburaški orkestar je nastupao je i na drugim smotrama, te je na smotri tamburaških orkestara u Breševcu u Hrvatskoj primaš ovoga orkestra Zoran Galfi ponio laskavu titulu najboljeg primaša. 
Na kraju programa voditelj Ladislav Suknović u ime domaćina se zahvalio svima koji su pomogli ostvarenja u tekućoj godini. Posebno se zahvalio mladima – Aniti Nović, Borisu Godaru i Ivici Duliću, koji su svesrdno pomagali i radili s djecom i mladima. Iduća godina bit će godina pripreme za proslavu 60. obljetnice od osnutka ovoga društva. 
Nakon programa, na radost sve djece, došao je veliki i željno čekani gost sv. Nikola, te im podijelio darove. Za darove mališanima ove godine su se pobrinuli: Mjes-na zajednica, Župa »Srce Isusovo« i HKPD »Matija Gubec«. 
GOSTI KONCERTA: Pokraj velikog broja prisutnih, ljubitelja folklora i tradicije, na koncertu su bili nazočni i gosti: predstavnica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Iva Aranjoš, predstavnice Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba Srebrenka Šeravić i Marija Hećimović, predsjednik Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« dr. Andrija Kopilović, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Mirko Godar, član Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužen za gospodarstvo Marinko Prćić, župnik Župe Srce Isusovo vlč. Franjo Ivanković i domaćin, predsjednik HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta Branko Horvat. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika