Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Božić u Bačkoj

U organizaciji Likovnog odjela Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« iz Subotice i Slamarskog odjela Hrvatskog kulturo-prosvjetnog društva »Matija Gubec« iz Tavankuta otvorena je u Subotici 7. prosinca izložba božićnih čestitki i ukrasa. 
Ova Božićna izložba, organizirana po jedanaesti put za redom, a postavljena je u prostorijama zavičajne Galerije dr. Vinka Perčića do 18. prosinca. Može se pogledati svakim radnim danom od 10 do 18 sati, a subotom od 10 do 12 sati.
BOŽIĆNE ČESTITKE: Prije jedanaest godina prvi puta je organizirana ova izložba, a prepoznavši je kao uspješnu, organizatori su odlučili prirediti je svake godine pred božićne blagdane. Poslije nekoliko godina i druge organizacije su počele organizirati ovakve izložbe. Na ovotjednom otvorenju priređen je i skroman program u kom su sudjelovali mali recitatori Nenad i Jovana Vojnić. Izložbu je otvorio potpredsjednik HKC »Bunjevačko kolo« Grgo Kujundžić. Nazočnima se obratio sljedećim riječima: »Subotica ima veliki broj lijepih i značajnih događanja. ‘Dužijanca’ je ljetna manifestacija i bogata je događanjima, ali isto tako imamo brojne manifestacije koje se vezuju za određene blagdane. Jedna od takvih manifestacija je upravo ova izložba, koja se održava pred božićne blagdane. Ove čestitke predstavljaju Suboticu i njene umjetnike. Diljem svijeta ovim čestitkama ćemo našim prijateljima i dragim osobama poželjeti sretne predstojeće blagdane, a time širiti ovu umjetnost. Svakako svima preporučamo ovakve, specifične čestitke« rekao je Grgo Kujundžić. 
ODRŽANA TRADICIJA: Ovo je manifestacija na kojoj imaju priliku izložiti radove svi koji rade sa slamom, tu se misli na starije članove, kao i na one koji su nedavno počeli raditi sa slamom. »Ovom prilikom želimo ne samo pokazati što smo pripremili, nego želimo i naše sugrađane obradovati. Na ovoj izložbi ima oko 30 izlagatelja, te se osim čestitki mogu vidjeti prigodne minijature, razni simbolični ukrasi za bor, kao i sitni i zanimljivi darovi. Prije jedanaest godina umjetnica Cecilija Milanković je dala prijedlog da se organizira jedna ovakva izložba, jer ne moraju na izložbama biti samo slike, nego je tu moguće prikazati i drugi vid umjetnosti. Prva takva izložba je bila Uskrsna izložba, pa je to preneseno i za Božić. Oduševljenje se pojavilo kod publike i tako smo održali tradiciju ove manifestacije. Ove vrijednosti svakako spadaju u narodnu umjetnost, koja je prepoznatljiva za Suboticu. Svakako se slama i rad sa slamom veže za ovaj grad, kao i za bačke Hrvate. Ovi radovi nastaju za kratko vrijeme, a motiviraju početnike, jer je rezultat i rad brzo vidljiv. U ovoj sekciji ima i mladih ljudi koji se žele baviti ovom umjetnošću, te se možemo nadati da će i u budućnosti biti ovakvih ili sličnih izložbi« rekla je pročelnica Slamarskog odjela pri HKPD »Matija Gubec« Jozefina Skenderović. 
Marija Dulić je članica HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta i ovom umjetnošću bavi se od početka osamdesetih godina. »Nisam lako počela raditi sa slamom. Naime, bila sam natjerana da se počnem baviti ovom umjetnošću. Moja sestra je radila u Tavankutu, gdje je držala sekciju slamarstva, te me je zvala da dođem i ja, no, u tome nije uspijevala. Iskreno rečeno, u početku mi se to nije sviđalo. Kada sam otišla kod nje jednom prilikom dala mi je da režem i čistim slamu, tako sam sasvim slučajno napravila prvu božićnu čestitku. Kasnije sam se usavršavala i tako sam se ustvari počela baviti ovom umjetnošću. Sada sam izuzetno aktivna i ponosna na to što radim« rekla je Marija Dulić. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika