Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Za­gre­ba~ki te­a­tar »Ga­vran« 
u Som­bo­ru i Subotici
 
Večeras, u petak 10. prosinca na sceni Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Vladimir Nazor« u Somboru gostuje zagrebački teatar »Gavran«, koji će izvesti predstavu »Hotel Babilon« Mire Gavrana. Predstavu je režirala Aida Bukvić, a jedina glumica u ovoj predstavi je Mladena Gavran, koja glumi 11 uloga. Ista predstava bit će igrana na sceni »Jadran« subotičkog kazališta 11. prosinca s početkom u 19 i 30 sati.
 
»Mla­dost ple{e«
 
U organizaciji Hrvatske udruge kulture »Lajčo Budanović« u mjesnom Domu kulture u Maloj Bosni 11. prosinca će se s početkom u 19 sati održati manifestacija pod nazivom »Mladost pleše«. Prošle je godine ovaj događaj iz financijskih razloga izostao, a ove će godine okupiti mlade plesače KPZH »Šokadija« iz Sonte, KUDH »Bodrog« iz Bačkog Monoštora, HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora, HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice, HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta, KUD »Ravnica« iz Male Bosne, te domaćine, članove HUK »Lajčo Budanović«. Cijena ulaznice je 50 dinara.
 
Božićni kon­cer­t »La­da«
 
Glasoviti ansambl »Lado« iz Zagreba gostovat će u Subotici 16. prosinca, kada će u Katedrali svete Terezije Avilske održati svoj Božićni koncert. Početak koncerta je zakazan za 19 sati. 
 
Iz­ložba Božićnja­ka 
 
U organizaciji Etnografskog odjela »Blaško Rajić«, pri Katoličkom institutu za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«, održat će se tradicionalna 8. po redu izložba božićnjaka pod nazivom »Božićnjak-2004«. Otvaranje izložbe će se održati u Vestibilu Gradske kuće, 17. prosinca s početkom u 17 sati, a zatvaranje izložbe je 21. prosinca također u 17 sati. Organizatori pozivaju sve vješte ruke da sudjeluju na ovoj izložbi. 
Pred­sta­vlja­nje Lek­si­ko­na u Za­gre­bu
 
Leksikografski zavod »Miroslav Krleža« poziva sve zainteresirane na predstavljanje »Leksikona podunavskih Hrvata-Bunjevaca i Šokaca«, koji izlazi u Subotici u nakladi Hrvatskog akademskog društva. Ovo predstavljanje će se održati u ponedjeljak, 13. prosinca s početkom u 12 sati u Velikoj dvorani Leksikografskog zavoda, koji se nalazi u Frankopanskoj ulici, broj 26. u Zagrebu. Na predstavljanju sudjeluju: iz Leksikografskog zavoda »Miroslav Krleža« Jasna Ivančić, predsjednik HAD-a Dujo Runje, s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Petar Vuković te glavni autor Leksikona dr. Slaven Bačić.
 
U čast no­be­lov­cu
 
U foajeu Narodnog kazališta u Somboru, u četvrtak 2. prosinca otvorena je izložba fotografija u čast nobelovca Guntera Grassa, koji je poznati njemački književnik, grafičar i kipar. Nakon izložbe u Velikoj dvorani Gradske kuće u Somboru održan je koncert učenika Muzičke škole iz Sombora. Na programu su bila djela Beethovena i Haydna, a učenici Gimnazije su čitali odlomke iz njegove knjige i Thomasa Manna. 
Z. G 
 
Ka­len­dar 
za 2005. go­di­nu 
 
Uskoro će u prodaju izići novi dvanaestolisni katolički kalendar za 2005. godinu. Ovaj kalendar će se moći nabaviti od 15. prosinca u župnim uredima i na kioscima, a cijena kalendara iznosi 250 dinara. 
 
 
 
Hr­vat­ski film na­građen u Be­o­gra­du
 
Na 13. međunarodnom festivalu etnološkog filma u Beogradu, prvu nagradu osvojio je hrvatski film »Maškare iz Turčišta« redatelja Ive Kuzmanića. Gran-pri festivala podijelili su bugarski film »Muslimanski lavirint« i hrvatski dokumentarni film »Maškare iz Turčišta«. Ovaj hrvatski film se natjecao u konkurenciji od 36 filmova iz 13 svjetskih zemalja. Festival je održan u organizaciji i prostoru Etnografskog filma u Beogradu, a trajao je pet dana. Pet emisija HTV-a uvršteno je u program ovogodišnjeg, 13. međunarodnog festivala etnološkog filma.
 
Kon­cert Ibri­ce Ju­sića u No­vom Sa­du
 
Ibrica Jusić, najslavniji akustičar s prostora bivše Jugoslavije, nakon više od deset godina predstavio se novosadskoj publici. U četvrtak 2. prosinca održao je koncert u Narodnom kazalištu u Novom Sadu. Za Novi Sad ga veže i događaj iz sedamdesetih godina, kada je upravo njegovim koncertom otvorena novosadska Sinagoga za koncerte. Pred prepunom Velikom dvoranom Narodnog kazališta, ovaj šansonjer je izveo svoje stare i nove hitove.                                                                          
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika