Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Eko kviz Lijepa naša

Najveće ekološko natjecanje hrvatske mladeži Ekološki kviz Lijepa naša, koji od 1992. godine organizira istoimena Udruga, održan je proteklog vikenda od 15. do 17. ožujka u Zagrebu. Natjecanje se provodi u osnovnim i srednjim ekoškolama u Hrvatskoj, te u osnovnim i srednjim školama/odjeljenjima u Herceg-Bosni, Vojvodini i Mađarskoj. 
Na ovogodišnjem državnom natjecanju sudjelovalo je 60 škola, među kojima su bili učenici četiri škole iz Vojvodine gdje se nastava odvija na hrvatskom jeziku. Svaku ekipu, školu, predstavlja četiri učenika, i to po jedan učenik od 5. do 8. razreda osnovne, odnosno od 1. do 4. razreda srednje škole. Učenici hrvatskih odjela koji su sudjelovali na ovogodišnjem kvizu su: Anja Đurin, Marko Avelovski i Vanja Periškić iz OŠ 22. oktobar iz Monoštora, predvođeni mentoricom Milenom Zetović, a na prezentaciji su se predstavili temom Ekološki bonton. Prikazali su kako čuvaju okoliš u svome mjestu, te kako podučavaju mlađe generacije o tome. 
Ekipu učenika iz OŠ Vladimir Nazor iz Đurđina činili su: Andrej Orčić, Ružica Dulić, Marija Milodanović i Luka Mrkaljević s mentoricom Terezijom Vidaković Mukić. Đurđinčani su predstavili taranu (autentično bunjevačko jelo) kako su je sami izrađivali, kuhali i kušali, a u Zagreb su ponijeli uzorke tarane s receptom i to darovali žiriju. 
Na ovome kvizu sudjelovale su i dvije subotičke škole. OŠ Ivan Milutinović, čiju ekipu su činili: Dunja Vojnić Hajduk, Ivan Huska, Matija Ivković Ivandekić i Lana Vojnić Hajduk s mentorom Stipanom Stipićem, a njihova tema prezentacije je bila šling (bijeli vez). Govorili su o izradi šlinga, njegovom čuvanju i uređivanju, te prezentirali šlingovane uzorke. Osnovnu školu Matko Vuković predstavljali su Katarina Ivanković Radaković, Lucija Vukov, Andrija Mandić i Tomislav Mačković s mentoricom Nevenkom Tumbas, a njihova tema je bila Žito, koje su predstavili od sijanja pa sve do umjetničkih radove od slame. Predmete od slame su prikazali povjerenstvu, a tijekom prezentacije su se dotakli i najveće manifestacije zahvale, Dužijance. Natjecanju je iz Hrvatskog nacionalnog vijeća nazočila i članica Odbora za obrazovanje Marina Ivanković Radaković.
Sve naše natjecatelje je u ime domaćina bodrio predsjednik Udruge Lijepa naša Ante Kutle, koji je ranijih godina i nazočio županijskom natjecanju u Vojvodini. 
Program ovoga natjecanja sastoji se od pisanog dijela, prikaza ostvarenog praktičnog rada učenika pod motom »Istražili smo – uradili smo – predlažemo«, koji je prikazan isključivo kroz PowerPoint prezentaciju, te usmenog dijela. Zadana područja natjecanja su dio nastavnih sadržaja iz predmeta: priroda, biologija, kemija i geografija. S obzirom na to da se školski programi u Hrvatskoj i Srbiji razlikuju, našim učenicima je bilo teže u pisanom dijelu natjecanja, no, izuzetne bodove su osvojili tijekom PowerPoint prezentacije. 
Da je važno sudjelovati, već svi znamo, no, ovoga puta kako su se učenici, pa i mentori složili, još važniju poruku su poslala djeca, a to je prijateljstvo i zajedništvo. Ekipe iz Vojvodine ovogodišnje natjecanje će pamtiti upravo po tome, po izuzetnom druženju i zajedništvu, a priznat ćete da je to u očima mnogih ipak najveća nagrada. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika