Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kroasani s orasima

Najadekvatniji početak ovog prijedloga za recept na tacni je »A sad nešto sasvim drugačije«. I to sasvim drugačije od ideje s kojom sam krenula u pisanje i osmišljavanje ovotjednog prijedloga. Naime, ideja je bila skuhati nešto s pilećom jetrom, koja se u moj život vratila prije nekoliko dana. S njom su se naravno vratila i sjećanja na maminu kajganu s pilećom jetrom, ali i bakinu pripremu pileće jetre umotane u šunku. No, onda sam se sjetila da još moram vježbati kako bih mogla dijeliti ideje, savjete i recepte na ovu temu, a kad smo već kod vježbanja, skužila sam da imam jednog uvježbanog keca u rukavu, za kojeg je uvijek pravo vrijeme. 
Rukavi su već zasukani i zabava može početi.
Potrebno: 400-500 g brašna / 150 g margarina / 200 g oraha mljevenih / 100 ml mlijeka / 200 ml jogurta / 100 g šećera / 30 g kvasca / 2 jaja + 1 žumanjak / sol / šećer.
Postupak: Rastopiti kvasac u malo mlakog mlijeka, pa dodati 2 jaja i dobro umutiti. U umućenu smjesu dodati jogurt, tri žlice brašna, žlicu soli i to umiješati. Postupno dodavati ostatak brašna i umijesiti glatko srednje tijesto, važno je da ne bude tvrdo. Ostaviti tijesto da odstoji pola sata. Tijesto razviti u kiflu, pa ga razdijeliti na 7 loptica. Svaku lopticu razviti na što manje krugove, pa sve osim jedne premazati margarinom. Stavljati jednu preko druge, a za kraj staviti onu nenamazanu. Poredane krugove razviti oklagijom u što tanji veliki krug, pa njega podijeliti na četvrtine, a zatim svaku četvrtinu na trećine. U svaki trokut staviti žličicu nadjeva od oraha koji se priprema tako što se mljeveni orasi pomiješaju s malo šećera i 3-4 žlice mlijeka. Nafilovani trokut uviti u kroasan. Kroasane ostaviti da odmore 15 minuta, pa ih premazati razmućenim žumanjkom i peći na 200 stupnjeva, 20 minuta.
Postalo je očito koliko volim mijesiti peciva tako da bih voljela kada bih uz recept mogla prenijeti vam i ovu ljubav. Ne znam uživam li više u pripremi, mirisima ili kasnijem degustiranju. U pohvalama svakako uživam. 
I koliko god više voljela slana peciva, meni u nosu već miriše kroasan s orasima, a ni pećnicu uključila nisam. Dobar tek!
Gorana Koporan
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika