Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Javni poziv za potporu Hrvatima izvan RH

ZAGREB – Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2019. godinu. Prijava projekata, odnosno prijava za pomoć ugroženim pojedincima podnosi se u elektroničkom i papirnatom obliku. Nakon što se e-prijavni obrazac konačno preda i spremi putem računalnog sustava dostupnog na mrežnoj stranici https://eprijavehrvatiizvanrh.in2.hr, potrebno ga je ispisati, ovjeriti te zajedno s ostalom traženom dokumentacijom u papirnatom obliku dostaviti poštom na adresu: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Trg hrvatskih velikana 6, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska, s naznakom: »za Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2019. godinu«. Ukoliko prijavitelj – ugroženi pojedinac (C kategorija) nije u mogućnosti podnijeti prijavu u elektroničkom obliku, istu može podnijeti samo u papirnatom obliku putem Prijavnog obrasca C - papirnata prijava.
Rok za podnošenje prijava u elektroničkom i papirnatom obliku je još nekoliko dana, do ponedjeljka, 18. ožujka!
Dodatne informacije mogu se dobiti na brojevima telefona: +385/1/644-46-82, +385/1/644-46-81, radnim danom u vremenu od 10 do 15 sati ili na e-mail adresi: programi-projekti@hrvatiizvanrh.hr.
Tekst Javnog poziva i prijavni obrasci C nalaze se na internetskoj stranici Ureda: www.hrvatiizvanrh.gov.hr.

Starogradske pjesme u Lisinskom

ZAGREB – Koncert tradicionalnih starogradskih pjesama, balada i romansi održan je 12. ožujka u Velikoj u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a koncert je spojio starogradske vojvođanske i zagrebačke pjesme. Za glazbu prošlih vremena pobrinuli su se ansambl Hajo iz Subotice, uz violinsku pratnju Emila Gabrića Paganinija (također rodom iz Subotice), Zdravko Bugarin i beogradska operna diva Marčela Frančesko, kojoj je ovo prvi nastup ovakvog tipa od kada je doselila u Hrvatsku. Popularne starozagrebačke pjesme i popijevke izveli su je Adam Končić, Gordana Ivanjek Tušek, Željko Grozaj, a pratio ih je sastav Savski valovi i Oliver Belošević na harmonici. 

Stoljeće dječje opere Šumska kraljica

NOVI SAD – Obilježavanje godišnjice rođenja petrovaradinskoga skladatelja Franje Štefanovića (1879. – 1924.) ove godine je u znaku 140. obljetnice njegova rođenja i 100. obljetnice nastanka njegova najpoznatijega djela, opere za djecu Šumska kraljica. Tim povodom HKPD Jelačić iz Petrovaradina organizira svečanu priredbu sutra (subota, 16. ožujka) u 19 sati u amfiteatru SPENS-a (Sutjeska 2), dok će u ponedjeljak, 18. ožujka, u 11 sati u Kulturnom centru Novog Sada (Katolička porta 5a) biti izvedena opera Šumska kraljica. Glavni pokrovitelj manifestacije je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.
M. T.

Predstava u Nazoru

SOMBOR - Dramska sekcija HKUD-a Vladimir Nazor izvest će sutra (subota, 16. ožujka), komediju Matora dica. Predstava je u selekciji Općinske smotre amaterskih dramskih društava. Početak je u 20 sati u velikoj dvorani Hrvatskog doma. 
Z. V.

Riječki Fit u Novom Sadu

NOVI SAD – Poznata riječka grupa Fit održat će koncert u Novom Sadu, u iduću subotu, 23. ožujka, u Firchie Think Tank Studiju. Početak je u 21.30 sati. Grupa Fit je sredinom i drugim dijelom osamdesetih širila svoj krug publike zaraznim pop pjesmama, te još i danas predstavlja jedan od najuspješnijih izvoznih proizvoda riječke scene na regionalnom tržištu. Suprotno mnogim generacijskim kolegama, Fit je tih godina uspio objaviti dva albuma s kojih publika i danas pamti hitove kao što su: Mačka, Rijeka, Zvoni telefon i Zaboravit ću sve.

Č’a Grgina huncutarija u Narodnom kazalištu

SUBOTICA – Predstava Dramskog odjela HKC-a Bunjevačko kolo Č’a Grgina huncutarija bit će igrana ponovno na sceni Jadran Narodnog kazališta u Subotici, i to u nedjelju, 31. ožujka, s početkom u 19.30 sati. Redatelj predstave je Marjan Kiš. Karte se mogu kupiti u pretprodaji i pred početak predstave na blagajni kazališta.

Poziv za Liru naivu 2019.

SUBOTICA – Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica uputili su poziv za 17. susret hrvatskih pučkih pjesnika Vojvodine pod nazivom Lira naiva 2019. Zainteresirani pjesnici trebaju poslati 3-5 svojih (neobjavljenih) pjesama koje mogu biti pisane standardnim hrvatskim jezikom ili ikavicom (bunjevačkom ili šokačkom), a bit će objavljene u zbirci. Pokrajinski susret pjesnika Lira naiva 2019. bit će održan 25. svibnja u Surčinu. Pjesme i prijavu (s kraćom biografijom te fotografijom/portret), u wordu, treba poslati do 7. travnja na adresu: Hrvatska čitaonica, Bele Gabrića 21, 24.000 Subotica ili putem elektroničke pošte na adresu: katarina.celikovic@gmail.com. Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj +381/64-211-31-86.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika