Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Većina disciplinirano podiže ruke

APATIN – U ponedjeljak, 6. prosinca održana je treća sjednica SO Apatin. Opsežan dnevni red od čak 52 točke, zahvaljujući stabilnoj većini koalicije na vlasti, uspješno je »svladan«. Vijećnici SPS-a i SRS-a, koji ionako imaju većinu, dobili su još jedan glas  vijećnika Pokreta snaga Srbije. Predstavnici oporbe su bili protiv predloženog dnevnog reda, smatrajući da prijedlozi nisu pravno utemeljeni. Bez obzira na primjedbe oporbe, nakon sat i pol rasprave predloženi dnevni red je usvojen. 
Žestoke reakcije vijećnika oporbe, osobito iz DS-a i DSS-a, izazvala je točka, koja se odnosila na osnivanje Doma zdravlja »Apatin«. Tvrdili su kako ovakav akt nema nikakve potpore u važećim zakonima, no njihove primjedbe nisu uvažene, prijedlog je usvojen većinom glasova. 
Prigodom izjašnjavanja o školskim odborima, oporba je bila protiv, smatrajući da ne postoji pravno utemeljenje za ove smjene i insistirali su na kratkim životopisima predloženih osoba za ove dužnosti. U novim školskim odborima neće biti predstavnika oporbe, pošto nije postignuta suglasnost, jer im je ponuđeno od 120 novih članova odbora tek desetak. Dužnosti u Školskom odboru OŠ »Ivan Goran Kovačić« u Sonti razriješeni su Veljko Bačić, Antun Čonka i Mića Vidaković, a umjesto njih imenovani su Veseljko Miletić, Tomislav Silađi i Željko Dekan.
Stipan Silađev, vijećnik iz Sonte iz redova DSHV-a, izložio je svoje primjedbe na ovakav način izbora, no, bez efekta na konačnu odluku: »Ova sjednica je pokazala sav apsurd naše lokalne politike. Koalicija koja ima većinu u općinskoj Skupštini discipliniranim podizanjem ruku vijećnika osigurava prohodnost svojih prijedloga, bez obzira na to imaju li ti prijedlozi imaju uporište u zakonima Republike Srbije, odlukama pokrajinskih vlasti ili ih grubo krše. U lokalu se jednostavno na prividno legalan način provodi želja lokalnih moćnika. Stvaraju se koalicije stranaka čije se centrale kunu da tako što nije moguće, da je to jednostavno nesporazum. Na najgrublji način se krše predizborna obećanja, a tako u biti i volja birača«, kaže za Hrvatsku riječ Stipan Silađev je »Najžalosnije je to što nam nedostaju osnove kulture i kućnog odgoja. Neprimjerena dobacivanja, pa često i uvrede, ne bi trebali biti maniri u ovoj instituciji. Koalicija DS-DSHV koja ima 10 vijećnika najjača je grupacija u SO, i skupa s DSS-om smo oporba. Vidim da naši prijedlozi, koliko god bili konstruktivni, neće biti nikada izglasovani. Izglasavaju se čak i odluke koje su u suprotnosti s važećim zakonima, jer je to volja većine. No, raduju me prijenosi zasjedanja putem Radio-Apatina, te je žiteljima naše općine bar pružena mogućnost da se direktno upoznaju s djelatnošću ljudi za koje su glasovali«.   
   
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika