Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Nogomet
Srpska liga Vojvodina
S optimizmom u proljetnu polusezonu

SUBOTICA – Nogometaši Bačke 1901 u subotu su pred stotinjak gledatelja odigrali generalku protiv doprvaka Vojvođanske lige Sjever, Sloge iz Čonoplje. Bolje otvaranje utakmice domaćini su okrunili u 26. minuti zgoditkom Jokića, gosti su uspjeli poravnati četvrt sata prije kraja utakmice. Puleni Save Pavićevića posljednju pripremnu utakmicu pred start proljetne polusezone prvenstva Srpske lige Vojvodina odigrali su solidno, a za dotjerivanje uočenih nedostataka treneru je ostalo još sedam dana. Otvaranje proljetne sezone na programu je 9. ožujka. »Zalaganjem svih nogometaša na pripremama i pokazanim na pripremnim utakmicama mogu biti prezadovoljan, jedino smo imali nesreću da nam se, zbog loših travnjaka na kojima smo igrali, ozlijede četverica nogometaša. No, mislim da se na njihove zamjene možemo u cijelosti osloniti. Prva prvenstvena utakmica protiv OFK Vršca pretpostavljam da će biti neizvjesna, a potom ćemo imati dvotjednu pauzu koju ćemo, nadam se, iskoristiti za sanaciju ozljeda kod nogometaša. Očekujem da ćemo se u proljetnoj sezoni izboriti za jedno od mjesta od osme do desete pozicije, ali i stvoriti mladu ekipu za budućnost«, rekao je Pavićević. 

Zavišin novi predsjednik Područnog 
nogometnog saveza Sombor 

SOMBOR – Iako po odredbama Zakona o sportu Republike Srbije članovi uprave, uključujući i zastupnika i likvidacijskog upravnika, sportske organizacije ne mogu biti osobe koje vrše javnu funkciju niti osobe koje vrše funkciju u tijelima političkih stranaka, zastupnik SNS-a u lokalnom parlamentu i rukovoditelj odsjeka za tehničku djelatnost SC Soko Srđan Zavišin izabran je za novog predsjednika Područnog nogometnog saveza Sombor. Njegov prethodnik u protekla dva mandata dr. Zoran Purić, jednoglasnom odlukom nazočnih predstavnika područja, razriješen je dužnosti, pa se pristupilo izboru novog predsjednika. Kako protukandidata, neznano iz kojih razloga, nije bilo, izabran je Srđan Zavišin. Uz gore navedeno Zavišin je aktualni komesar za natjecanje u Vojvođanskoj ligi Sjever i delegat u Srpskoj ligi Vojvodina, a i do sada je bio član Izvršnog vijeća Područnog nogometnog saveza Sombor i član nekoliko saziva skupštine Nogometnog saveza Vojvodine, gdje će i ostati, jer su zastupnici izglasovali da on i Mihajlo Ilić predstavljaju PNS Sombor u ovom tijelu vojvođanskog saveza. Samo po sebi, mnogima, osim onih koji su za njega glasovali, nameće se pitanje koliko može biti produktivno nagomilavanje tolikih dužnosti u rukama jedne osobe. U nastavklu sjednice zastupnici su prihvatili i prijedlog novoga predsjednika, te imenovali i četiri dopredsjednika: Lazara Vješticu (Bačka Palanka), Miodraga Gogića (Kula), Miodraga Drljaču (Apatin) i Milana Stankovića (Odžaci). Članovi Izvršnog vijeća PNS Sombor u narednom mandatu bit će Dejan Grgić, Milan Gagrčin, Mihajlo Ilić, Dragoslav Đerman, Dmitar Vujaković, Nade Marić, Darko Savović i Miroslav Paunović. Svi imenovani izabrani su na mandat u trajanju od četiri godine.
Karate
Sonćani uspješni na 20. Super Enpi kupu

SUBOTICA – Među 1.200 natjecatelja iz trinaest zemalja cijeloga svijeta, okupljenih u Subotici na tradicionalnom karate kupu Super Enpi, ove godine dvadesetom zaredom, bila je i osmočlana skupina Sonćana, natjecatelja iz KK Kumite. Iako rade u teškim uvjetima, voljom aktualne političke garniture bez financijske potpore lokalne zajednice, iako zbog toga malobrojni, Sonćani su se pet puta penjali na pobjedničko postolje. Zlatna odličja osvojili su Lazar Romanić i Jasmina Šokac, srebrna David i Dejan Miloš, a broncom se okitila Teona Begović. »Iako u klubu imamo više kvalitetnih natjecatelja, koji bi vjerojatno u Sontu donijeli još koje odličje, u Suboticu smo otputovali sa svega osmero djece. Jednostavno, zbog teškog financijskog stanja nismo im mogli pružiti priliku za nastup na ovom eminentnom turniru, po mnogima i jačem od prvenstva Srbije. Stoga sam, kolikogod sam sretan zbog uspjeha mojih pulena, duboko razočaran stavom lokalne zajednice da karate u Općini Apatin izuzme iz sustava financiranja«, prokomentirao je uspjeh sonćanskih natjecatelja predsjednik KK Kumite, majstor crnog pojasa 4. dan Tomislav Matin.

Atletika
Bogat vikend Apatinaca

APATIN – Za članove AK Apatin natjecateljska sezona se zahuktava. U proteklom tjednu zabilježili su nastupe na polumaratonima na Srebrnom jezeru i u Splitu. Na Srebrnom jezeru je u subotu održano peto izdanje Srebrno jezero polumaraton, na kojem je u utrkama na 21.097 kilometara i 5 kilometara, uspješno nastupilo petero Apatinaca. U ženskoj konkurenciji polumaratona Aleksandra Burkanović je osvojila drugo, a Marija Bubalo deseto mjesto. U muškoj konkurenciji treće i četvto mjesto pripalo je Zoranu Radičaninu i Novici Stojanoviću. U utrci na 5 kilometara Nemanja Đurić je osvojio treće mjesto. Dan kasnije, na 19. Splitskom polumaratonu nastupili su Nemanja Đurić i Predrag Vejin i istrčali svoja najbolja vremena na ovoj stazi. Aktivna je i klupska operativa. U završnoj fazi su pripreme za 4. Prekogranični ultramaraton Apatin – Osijek (50 kilometara), koji će biti održan 17. ožujka, sa startom u Apatinu i ciljem u Osijeku. 

Šah
Dalibor Matin najbolji 

SONTA – Proteklog vikenda u prostorijama sonćanske knjižnice odigrana su tri posljednja kola prvog kategornog turnira Škole šaha CEKOS-a. Deset mladih šahista iz Sonte, Prigrevice i Apatina borilo se za četvrtu šahovsku kategoriju. Prvo mjesto i pobjednički pokal zasluženo je osvojio Dalibor Matin iz Sonte. Matin je od prvog kola zadržao vodeću poziciju i s osvojenih 7,5 poena kolo prije kraja osigurao trijumf. Drugo mjesto zauzeo je Ognjen Pavković iz Prigrevice, a treće Sonćanka Milica Cvetković. Osim troje prvoplasiranih, kategoriju su osvojili još i Luka Mihalek iz Sonte i Luka Rakić iz Apatina. »Na moje veliko zadovoljstvo turnir je protekao u pravom šahovskom ozračju. Svi ovi mladi šahisti prikazali su za svoju dob vrlo kvalitetnu igru, veliku borbenost, a prije svega fer i korektan odnos prema protivnicima. Čestitke i organizatoru, jer ovo je najljepši vid popularizacije šaha među mladima«, prokomentirao je turnir šahovski sudac Siniša Gajčin.
Ivan Andrašić

Zahuktavanje

Proteklo 23. kolo 1. HNL donijelo je realno očekivane rezultate, izuzev možda remija u derbiju između Lokomotive i Dinama (1:1), ali je proteklo u znaku svojevrsnog zahuktavanja glede budućeg raspleta na dvije fronte. Ponajprije, jer je Dinamo bio pred velikim susretom osmine finala Lige Europe protiv Benfice (četvrtak, 7. ožujka) i vjerojatno glavni fokus je bio usmjeren prema što boljem rezultatu u prvoj utakmici. Na drugoj strani, gostujućom pobjedom protiv Intera (3:1) nogometaši Hajduka su se već evidentno zahuktali prema poziciji četiri koja im donosi plasman u europske kvalifikacije tijekom predstojećeg ljeta. Unatoč očajnom startu (jednom od najlošijih u povijesti) i velikom bodovnom zaostatku, splitski bili su pod vodstvo trenera Oreščanina odlično ušli u proljetni nastavak, te s tri pobjede i dva remija stigli na samo tri boda zaostatka od Lokomotive.
U kontekstu naslova, praktično se i cijela liga na određeni način zahuktava prema zanimljivom i krajnje neizvjesnom raspletu borbe za famoznu četvrtu poziciju. Na samom vrhu su »euro karte« već, čini se, raspodijeljene, ali će se za posljednju voditi velika borba između Lokomotive, Gorice i Hajduka. 
Prema viđenom u nastavku prvenstva, čini se kako Hajduk ipak ima najveće šanse priključiti se svome mjestu u velikoj četvorki.
Svojevrsna paralela ovoj temi je i višestruki prvak Njemačke Bayern, kojeg predvodi hrvatski trener Niko Kovač, i njegova zahuktalost u proljetnom dijelu Bundes lige. Golemi zaostatak iza Borussije Dortmund (u jednom trenutku bilo je i 9 bodova), uspješno je nadoknađen u odličnim proljetnim igrama pod vodstvo stručnjaka kojeg je njemačka javnost kontinuirano smjenjivala. Podsjetimo kako je Kovač jedini hrvatski trener u ligama tzv. Petice, najjačim prvenstvima na europskom tlu. 
Nadolazeće proljeće donosi još mnogo zahuktavanja u brojnim drugim sportovima, pa se uskoro mogu očekivati i novi uspjesi hrvatskih sportaša. U nogometu prije svega, jer nastavi li Dinamo s odličnim partijama i protiv Benfice zbilja bi mogao daleko dogurati u natjecanju Lige Europe. 
Baš kao i Rakitić s Barcelonom, Modrić s Realom, Mandžukić s Juventusom u Ligi prvaka...
D. P. 

Najava događaja

21.09.2024 - Gastrofest u Hrtkovcima

Hrvatsko kulturno društvo Dr. Nikola Dogan iz Hrtkovaca po prvi puta organizira 21. rujna manifestaciju pod nazivom Gastro fest. Gastronomska manifestacija će biti održana u župnom dvorištu, ulica Karađorđeva 1, u Hrtkovcima. Okupljanje sudionika je u 11 sati. Tijekom kuhanja sudionike će zabavljati tamburaši, a nakon kuhanja će od onoga što ekipe sudionika priprave biti poslužena večera. Cilj manifestacije je da se prikaže pripremanje jela i hrane s područja Srijema, Bačke, Banata i Slavonije. Ekipe se mogu prijaviti na broj telefona 063/1743178 ili na email: hkdnikoladogan@gmail.com

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika