Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U opuštenom ozračju

ZMAJEVO – U Zmajevu je u subotu 4. prosinca održan osmi po redu festival tamburaške glazbe koji nosi ime velikog barda tamburaške glazbe na ovim našim prostorima Save Vukosavljeva, osnivača Velikog tamburaškog orkestra Radio Novog Sada, skladatelja, aranžera, ravnatelja i glazbenog pedagoga. Doprinos ovog velikog imena vojvođanske glazbe ukupnoj kulturnoj baštini Vojvodine je ogroman i danas gotovo da nema tamburaškog orkestra a da na svom repertoaru nema i dijela ovog autora. 
Festival u Zmajevu je ove godine okupio možda i sam krem vojvođanske tamburaške glazbe kada je o malim sastavima riječ, a ovo je bila i jedinstvena prigoda za upoznavanje i druženje tamburaša iz cijele Vojvodine. Nastupili su orkestri iz Subotice »Sljedbenici Tumbas Pere Haje« čiji je umjetnički rukovodilac Josip Stančić, tamburaški orkestar »Panuka« iz Pančeva, u čijem sastavu nastupa i Rumljanin Vladimir Strain a glazbeni rukovodilac je Željko Radučaj, tamburaški orkestar iz Zemuna »Tamburaši s Dunava« na čelu sa Đorđem Lemajićem, tamburaški orkestar HKPD »Matija Gubec« iz Rume na čelu sa Josipom Jurcom, Društvo ljubitelja tambure »Zorule« iz Novog Sada na čelu sa Zoranom Bugarskim-Bricom, Orkestar »Ćilimi« iz Zrenjanina pod rukovodstvom Miloša Iličina-Ćilima, Tamburaški orkestar KUD-a »Svetozar Marković« iz Novog Sada na čelu s ravnateljem Zdenkom Obadom-Šeiterocijem a na kraju programa su svi učesnici zajedno izveli pjesmu Save Vukosavljeva Fijakerist.
   Osmi po redu festival Sava Vukosavljev je bio pozivnog i revijalnog karaktera što je u dobroj mjeri doprinijelo da orkestri koji su na njemu učestvovali pruže najbolje iz svog bogatog glazbenog opusa u opuštenom ozračju bez opterećenja plasmanom. Izuzetno prijatno i pozitivno ozračje prenijelo se kasnije i na zajedničku večeru i druženje u prostorijama romskog tamburaškog društva u Deronjama. Organizacija ovogodišnjeg festivala je bila izuzetna u svakom pogledu a veliku zaslugu za to snosi i urednik glazbenog programa RTV Novi Sad Dobrivoj Janković.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika