Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Poljoprivredni krediti uz subvenciju Grada Subotice

Temeljem sporazuma zaključenog 2018. godine između OTP banke, kao najpovoljnijeg ponuđača, i Grada Subotice, spomenuta banka počela je prošloga tjedna s odobravanjem subvencioniranih kredita registriranim poljoprivrednim gospodarstvima s teritorija Grada Subotice.
U gradskom je proračunu za ovu namjenu predviđeno 2,5 milijuna dinara, a krediti će se odobravati do utroška sredstava. Budući da je zainteresiranost veoma velika, iz Tajništva za poljoprivredu i zaštitu životnog okoliša pozivaju poljoprivredne proizvođače da se što prije jave, jer će po nekim procjenama ta sredstva biti potrošena u narednih oko dva tjedna. 
Tajnik spomenutog Tajništva Aleksandar Vitković je tim povodom u ponedjeljak, 11. ožujka, upoznao novinare s uvjetima pod kojima se odobravaju ovi krediti:
»Iznos kredita je od 100 tisuća do 500 tisuća dinara na godinu dana, uz kamatnu stopu od 7,5 posto, od čega Grad plaća, odnosno subvencionira čak 6,5 posto kamate na godišnjem nivou. To znači da poljoprivrednik vraća svega 1 posto nakon godinu dana, a otplata rata se može obaviti mjesečno, tromjesečno ili šestomjesečno. Sve troškove odobravanja kredita snosi Grad.« 
Vitković dodaje da poljoprivredni proizvođač treba prvo doći u Gradsku kuću, sobu broj 200, gdje će dobiti potvrdu o aktivnom statusu gospodarstva i da nema poreznih obveza prema Gradu. Na osnovu te potvrde može aplicirati za subvencionirani kredit u OTP banci koja će donijeti odluku o kreditnoj sposobnosti.
Član Gradskog vijeća zadužen za poljoprivredu Simon Osztrogonác ističe da je Subotica prvi grad u Srbiji koji je koncem siječnja završio program mjera, koji je potom usvojen na Skupštini grada u veljači i Tajništvo za poljoprivredu i zaštitu životnog okoliša Gradske uprave je odmah pristupilo izradi kreditne linije kako bi proizvođačima u proljetnom razdoblju, kada su im zbog početka sjetve sredstva najpotrebnija, omogućilo doći do povoljnih kredita.
Osztrogonác podsjeća da je Grad Subotica do 2017. godine imao Fond za razvoj poljoprivrede putem kojeg je registriranim poljoprivrednim proizvođačima omogućeno da dođu do povoljnih kredita, međutim Državna revizorska institucija je iste te godine stavila primjedbu na tu djelatnost uz obrazloženje da je ona rađena bespravno, jer je u pitanju bankarska djelatnost s kojom se grad nema pravo baviti. Tada je odlučeno da se isti taj posao radi putem poslovnih banaka.
I. P. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika