Arhiv tekstova Arhiv tekstova

No­bel za gla­si­ne

SONTA – Ovih dana u Sonti je među žiteljima zamjetna uznemirenost zbog kakvoće vode iz mjesnog vodovoda. Sporadične glasine su se javljale neposredno prije izbora, da bi polovicom ovoga mjeseca kulminirale. 
Tek sad je postalo vidljivo tko je uzročnik. Petnaestak agenata »Nobel korporacije« Beograd, predstavništva u Somboru, sustavno obilaze kućanstva u Sonti, te gdje god domaćin dozvoli, rade nekakvu primitivnu prezentaciju utvrđivanja kakvoće vode, kako kažu »česmovače« i usporedo s njom, vode iz PVC boce s aplikacijom »Nobela«, za koju tvrde da je prečišćena u proizvodu koji nude na prodaju. 
BURAN PROCES U ČAŠI VODE: U kući autora ovih redova prezentaciju je vršila Nataša Deak, agentica predstavništva Sombor, Sinđelićeva 11. Svoju Korporaciju predstavila je kao firmu registriranu za pružanje usluga i trgovine te edukaciju stanovništva. Slijedi malo predavanje na temu loše kakvoće vojvođanskih voda, uz naglašenu brigu za zdravlje djece. Normalno, »Nobel« ima rješenje za ovaj problem. Nataša iz torbe vadi primitivnu spravicu – ploču s dva para elektroda, od kojih su u svakom paru jedna željezna i jedna aluminijska, u jednu čašu sipa česmovaču, u drugu »prečišćenu vodu« iz svoje flaše. Pred očima promatrača odvija se proces utvrđivanje kvalitete. Sprava se uključuje u struju, jedan par elektroda ulazi u čašu sa česmovačom, drugi par u čašu s vodom iz prečistača. U vodi iz mjesnog vodovoda odvija se buran proces popraćen pjenušanjem te pojavom guste zelene, crvene i mrke boje. Po riječima demonstratora tu su – nafta, teške kovine, kamenac i još neke kancerogene tvari, čisto da vidimo čime sve trujemo svoju djecu a i sebe. U drugoj čaši nema reakcije. Na pitanje kako će nas uvjeriti da je u PVC boci baš voda prečišćena »nobelovim« prečistačem, a ne destilirana, ili možda prokuhana, na što najviše okusom podsjeća, odgovor je: »Zar smo došli dotle da vi sumnjate u moje poštenje?« 
Agentica neumorno nastavlja s prezentacijom, na redu je upitnik, u kojemu se nametljivo sugeriraju odgovori koji u prvi plan stavljaju brigu o zdravlju obitelji. Na koncu, »Nobel« nudi rješenje u obliku prečistača za vodu, po cijeni od 56.000 dinara za mehanički i 92.000 dinara za elektronski model. Kao slučajno, na stolu je i knjiga dr. Ferejduna Bothmangelidja »Vaše tijelo vapi za vodom«, po cijeni od 550,00 dinara. Agentica je kuću napustila duboko zabrinuta za zdravlje ukućana, pošto nije uspjela prodati spasonosni aparat. 
NEKOREKTNA KAMPANJA: Mića Vidaković, tajnik MZ Sonta, stavio nam je na uvid najnovije izvješće Zavoda za zaštitu zdravlja Sombor prema kojem je voda, čiji su uzorci ovoga puta uzimani s osam punktova, kemijski i mikrobiološki ispravna, te je podobna za uporabu po Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, Službeni list SRJ 42/98. Analiza uzoraka vršena je u razdoblju od 2. do 8. studenoga. Vidaković se osvrnuo i na djelovanje agenata »Nobela«: »Razumijem da je svakoj trgovačkoj firmi cilj prodaja vlastitih proizvoda, no ovo što radi ‘Nobel’ krajnje je nekorektno. Njihova kampanja se svodi na širenje opasnih glasina, koliko čujem, zlouporabom zakonitosti kemije, a za takve glasine najpodobniji su slabije obrazovani slojevi pučanstva«. 
    Telefonski smo kontaktirali i dr. Ljiljanu Sokolov Đokić, načelnicu sektora higijene u Zavodu za zaštitu zdravlja Sombor, koja nam je u svezi ove pojave kazala: »Ovaj problem smo već apsolvirali u Somboru, a od kolega iz ostalih vojvođanskih Zavoda za zaštitu zdravlja imam saznanja da se vodi koordinirana akcija ‘Nobela’ po cijeloj Vojvodini. Već sam gostovala u jednoj emisiji TV Spektar, a za iduće dane imam i pozive Kanala 54 i TV Novi Sad za sudjelovanje u emisijama s istom temom. Ovakvo djelovanje ‘Nobela’ dovodi u sumnju rad naših zavoda, a kod pučanstva stvara nepovjerenje prema lokalnim sustavima za vodosnabdijevanje. Naša je primarna zadaća da putem sredstava javnog informiranja upoznamo pučanstvo s pravom svrhom kampanje ‘Nobela’.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika