Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pr­o­iz­vod­nja i zašti­ta sla­von­skog ku­le­na

OSIJEK – Nedavno je u županijskom Odjelu za poljoprivredu i gospodarstvo u Osijeku održan sastanak na kojemu su članovi Udruge »Slavonski domaći kulen – kulin« i predstavnici novoosnovane zadruge PZ »Agro-val« iz Valpova razgovarali o uspostavi suradnje u proizvodnji domaćeg kulena, koji bi bio prepoznatljiv hrvatski proizvod na probirljivom europskom ali i svjetskom tržištu.
Sedamdesetak članova kulenarske udruge sa sjedištem u Bošnjacima uložili bi dosadašnji trud i postignuća, a djeluju već dvije godine i dostigli su proizvodnju od 10 tona kvalitetnog kulena, dok bi gospodarstvenici iz Valpova uložili napor na pokretanju kooperativne, ekstenzivne, proizvodnje matičnoga stada, tako potrebitog kao sirovina za proizvodnju kulena, te postojeće prerađivačke kapacitete PPK »Valpovo«, koji je jedan od osnivača nove zadruge, za uslužno klanje, jer u dogledno vrijeme neće više biti klasičnog slavonskog kolinja. 
SLAVONSKI BRAND: Naša je Županija, zajedno s pet slavonskih županija, osnivač kulenarske udruge, i mi iznalazimo mogućnosti da unaprijedimo proizvodnju kulena na ovom našem području, a ujedno i da ga zaštitimo da doista bude naš slavonski brand i prepoznatljiv hrvatski proizvod, istaknuo je Željko Kraljičak, načelnik županijskog Odjela za poljoprivredu i gospodarstvo u Osijeku. Cilj je ovoga sastanka da zainteresirani poslovni subjekti, u ovom slučaju, PZ »Agro-val« i Udruga »Slavonski domaći kulen-kulin«, pronađu interes u proizvodnji, ali i zaštiti ovoga proizvoda, kako u količini tako i u kakvoći, da se pronađu i na zahtjevnom EU-tržištu, da uspostave trajnu suradnju, počevši od proizvodnje svinja u određenim uvjetima, do veterinarske zaštite, uvjeta klanja, sušenja i odležavanja, sve do praćenja kvalitete. Udruga postoji već niz godina i postigla je prve rezultate, a PZ »Agro-val« bi kroz razvitak kooperative kod obiteljskih gospodarstava osigurala potrebitu sirovinu. Nikome nije cilj da mi idemo u industrijalizaciju proizvodnje kulena, jer takav kulen ne može osvajati Europu, već tradicijski, autohtoni, domaći, koji je rado viđen i na domaćoj ali i na ino trpezi. 
S tim je suglasan i Andrija Križanec, upravitelj PZ »Agro-val«, i kaže kako su oni i tražili jedan ovakav sastanak jer žele zaposliti kapacitete PPK »Valpovo«, koji je i suosnivač nove zadruge, i žele u dogledno vrijeme izići na tržište, i domaće ali i inozemno, s barem četiri prepoznatljiva slavonska proizvoda: slavonska šunka, slavonska slanina, slavonski kulen i kulenova seka. Kako je Udruga već počela proizvodnju slavonskog domaćeg kulena, i zaštitila ga kao prepoznatljivi hrvatski proizvod, mi želimo sudjelovati u toj proizvodnji osiguravajući sirovinu kroz organiziranje kooperative na jednom širem području, ali i kroz pružanje uslužnoga klanja kada sutra ne bude tradicionalnog kolinja. Dakle, mi želimo osigurati sigurnu proizvodnju svinjskoga mesa, proizvodnju koja će biti zaštićena i subvencionirana, takva obećanja imamo iz naše Županije, jer jedino tako ćemo biti konkurentni na sve zahtjevnijem europskom tržištu.
UDRUŽIVANJE PROIZVOĐAČA: »Osobno mislim da je ovaj današnji sastanak uspio« rekao je Vjenceslav Hruška, poljoprivredni proizvođač iz Bjeliševca kod Kutjeva, inače predsjednik Udruge »Slavonski domaći kulen-kulin« »jer naši početni rezultati u proizvodnji kulena su očiti, a bili bi još bolji da imamo osiguranu sirovinu, i zato u PZ »Agro-val« vidimo pouzdanog partnera koji će nam to osigurati u dogledno vrijeme. Nas proizvođača kulena svakim je danom sve više, ali već sada je malo svinja na našem tržištu da zadovoljimo potreba za ovom proizvodnjom, a oni nam upravo to nude, nude zapošljavanje u obiteljskom gospodarstvu diljem Slavonije i nude uslužno klanje kada za to dođe vrijeme. Nama će faliti ove svinjokolje diljem Šokadije, pa mi smo uz to odrasli, mi smo na to navikli, ali propisi su propisi, što se tu može. Ja se ovim poslom bavim petnaestak godina, a intenzivno, zadnjih 7-8, i dostigao sam proizvodnju 2-3 tone kulena na godinu, kvalitetnog domaćeg kulena. Nas proizvođače kulena je okupio interes, prije svega da dođemo do kvalitetnog i prepoznatljivog proizvoda, a potom da taj proizvod i zaštitimo, da bude autohtoni, slavonski, domaći proizvod, koji će osvajati tržište diljem Europe ali i diljem svijeta, biti prepoznatljiv hrvatski proizvod koji će pronijeti slavu naše gastronomske ponude.
Bajkovito, a znate kako bajke završavaju. I ja sam tamo bio, kulina jio i vina pio, i nemam niti što dodati, niti oduzeti.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika