Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bilješke zaljubljenika u Palić

U publikaciji Povijest Palića (u izdanju poduzeća Palić – Ludaš 1998. godine), u obliku kronologije, ugledali su svjetlo dana mnoge bilješke i dokumenta o ovom naselju i turističkom mjestu, koje je desetljećima prikupljao Aurél Stadler stariji (1894. – 1973.) i ostavio ih u rukopisu. Stadler je skoro pola stoljeća bio ljekarnik (magistar farmacije) na Paliću, a uz svoje osnovno zanimanje i pisac i prevoditelj (preveo je skoro 200 pjesama s francuskog, engleskog, talijanskog, njemačkog i španjolskog jezika).
Rođen je u Győru; njegova obitelj se doselila u Suboticu 1913. godine. Studirao je i diplomirao farmaciju u Budimpešti, nakon čega je počeo raditi u očevoj ljekarni na Paliću. Bio je izuzetno zainteresiran za povijest ovog mjesta i veoma ju je dobro poznavao, o čemu je i pisao. U tekstu o povijesti Palića, među ostalim, iznosi i nekoliko zanimljivih detalja o ljekarni u prošlosti. Prema ovim podatcima, na Paliću je ljekarnu otvorio Béla Szigeti 1903. godine u zgradi u kojoj je kasnije bila Meteorološka stanica (a danas je nema). Ljekarnu je 1912. godine prodao Móru Stadleru, koji je prije toga imao ljekarnu u Győru, potom u Budimpešti. Sa spomenute lokacije ljekarnu kasnije premiještaju u zgradu Male Abazie (također je više nema), a 1931. godine seli se kod Glavnog ulaza (vodotoranj), gdje je i danas. 
Vođenje ljekarne Aurél Stadler preuzeo je od oca 1925. godine. U bedekeru iz 1928. godine naveden je podatak o imenu: »Apoteka kod sv. Križa«. Palić je tad imao jednog liječnika zaposlenog u kupalištu i dva privatna.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika