Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Certifikat o poznavanju hrvatskog jezika važan za posao u nastavi

Lektorat hrvatskog jezika i književnosti, u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Srbiji, predstavljen je u Politehničkoj srednjoj školi u Subotici. Ciljna i prioritetna skupina su bili profesori srednjih škola, u smjeru poboljšanja kakvoće nastave u srednjim školama na hrvatskom jeziku. Certifikat o jezičnim kompetencijama ovoga lektorata predstavljat će neophodni dokument prilikom angažmana nastavnika u nastavi na hrvatskom jeziku, istaknuto je ovom prigodom.
Stoga se u četvrtak, 28. veljače, nova generacija zainteresiranih profesora srednjih škola u Subotici, njih oko trideset, okupilo u subotičkoj Politehničkoj školi kako bi saznali više pojedinosti.
Članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Margareta Uršal ukazala je ovom prilikom kako će jedan od uvjeta za zapošljavanje i izvođenje nastave na hrvatskom jeziku, osim diplome predmeta koji se predaje, biti i svjedodžba o poznavanju jezika nacionalne manjine na kojem se izvodi nastava, u ovom slučaju hrvatskoga jezika. 
»Lektorat je upravo zato značajan i nakon dva semestra slušanja programa na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, polaznici će dobiti validan certifikat, koji će biti jedan od uvjeta za upošljavanje u nastavi na hrvatskom jeziku. U daljnjoj budućnosti svakako želimo osnutak Katedre za hrvatski jezik na novosadskom sveučilištu gdje postoje katedre za sve manjinske jezike koji su u službenoj uporabi u Vojvodini«, rekla je Uršal. 
Program je koncipiran dvosemestralno, traje jednu akademsku godinu i sadrži četiri predmeta, uz koje se stječu kompetencije iz hrvatskoga jezika, književnosti i kulture s metodikom rada. Predavanja se održavaju naizmjence u Subotici i Novom Sadu.
»Važno je naglasiti da program uključuje i rad na stručnoj terminologiji koja je u velikoj mjeri važna za polaganje državne mature. Hrvatski i srpski jezik se podosta razlikuju po tom pitanju. Dosadašnji polaznici, koji su motivirani, i ove ih je godine sedmero, dobro vladaju hrvatskim jezikom ali trebaju još malo poraditi na standardnom jeziku, na upoznavanju i hrvatskih dijalekata koji također postaju dijelom razgovornog hrvatskog jezika«, pojasnio je lektor hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Tomislav Čužić.
Podsjetimo, Memorandum o osnivanju Lektorata hrvatskog jezika i književnosti potpisan je sredinom lipnja prošle godine u Rektoratu novosadskog Sveučilišta. Dokument su, među ostalima, potpisali i najviši dužnosnici ministarstava obrazovanja i znanosti Hrvatske i Srbije.
S. Jurić

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika