Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Certifikat o poznavanju hrvatskog jezika važan za posao u nastavi

Lektorat hrvatskog jezika i književnosti, u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Srbiji, predstavljen je u Politehničkoj srednjoj školi u Subotici. Ciljna i prioritetna skupina su bili profesori srednjih škola, u smjeru poboljšanja kakvoće nastave u srednjim školama na hrvatskom jeziku. Certifikat o jezičnim kompetencijama ovoga lektorata predstavljat će neophodni dokument prilikom angažmana nastavnika u nastavi na hrvatskom jeziku, istaknuto je ovom prigodom.
Stoga se u četvrtak, 28. veljače, nova generacija zainteresiranih profesora srednjih škola u Subotici, njih oko trideset, okupilo u subotičkoj Politehničkoj školi kako bi saznali više pojedinosti.
Članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Margareta Uršal ukazala je ovom prilikom kako će jedan od uvjeta za zapošljavanje i izvođenje nastave na hrvatskom jeziku, osim diplome predmeta koji se predaje, biti i svjedodžba o poznavanju jezika nacionalne manjine na kojem se izvodi nastava, u ovom slučaju hrvatskoga jezika. 
»Lektorat je upravo zato značajan i nakon dva semestra slušanja programa na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, polaznici će dobiti validan certifikat, koji će biti jedan od uvjeta za upošljavanje u nastavi na hrvatskom jeziku. U daljnjoj budućnosti svakako želimo osnutak Katedre za hrvatski jezik na novosadskom sveučilištu gdje postoje katedre za sve manjinske jezike koji su u službenoj uporabi u Vojvodini«, rekla je Uršal. 
Program je koncipiran dvosemestralno, traje jednu akademsku godinu i sadrži četiri predmeta, uz koje se stječu kompetencije iz hrvatskoga jezika, književnosti i kulture s metodikom rada. Predavanja se održavaju naizmjence u Subotici i Novom Sadu.
»Važno je naglasiti da program uključuje i rad na stručnoj terminologiji koja je u velikoj mjeri važna za polaganje državne mature. Hrvatski i srpski jezik se podosta razlikuju po tom pitanju. Dosadašnji polaznici, koji su motivirani, i ove ih je godine sedmero, dobro vladaju hrvatskim jezikom ali trebaju još malo poraditi na standardnom jeziku, na upoznavanju i hrvatskih dijalekata koji također postaju dijelom razgovornog hrvatskog jezika«, pojasnio je lektor hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Tomislav Čužić.
Podsjetimo, Memorandum o osnivanju Lektorata hrvatskog jezika i književnosti potpisan je sredinom lipnja prošle godine u Rektoratu novosadskog Sveučilišta. Dokument su, među ostalima, potpisali i najviši dužnosnici ministarstava obrazovanja i znanosti Hrvatske i Srbije.
S. Jurić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika