Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Te­melj za bu­duću su­rad­nju

Dvočlano osječko izaslanstvo, koju su činili predsjednik Agencije za informiranje Emanuel Starčević i voditeljica Sunčanog kluba mladih (projekt Agencije za informiranje) Željka Fuderer, boravila je prošloga tjedna u Subotici. Domaćini posjeta Robertino Knjur s Otvorenog sveučilišta u Subotici, Tijana Antić iz »Pronija«, Jelena Laušev i Davor Marko iz Europskog pokreta u Srbiji, upoznali su svoje goste sa stanjem nevladinog sektora u Subotici. Osječane su primili: lokalni ministar za omladinu i sport Andrija Romić, izvršni direktor Otvorenog sveučilišta i član Općinskog vijeća za međuregionalnu suradnju Dejan Zvekić, predsjednik Skupštine MZ Palić Zoran Arsić, te nekoliko omladinskih udruga koje se bave pitanjima mladih. 
»Ovim posjetom zaokružen je prvi ciklus suradnje Subotice i Osijeka u kojemu smo se obostrano upoznali sa stanjem nevladinog sektora i s političkim prilikama u regiji, kao i s mogućnostima i perspektivama omladine u proteklom razdoblju u oba grada. Posebnu pažnju posvetili smo organizacijama koje se bave problemima mladih. Nakon ovoga slijedi zajedničko pisanje projekta s kojim ćemo se natjecaati u europskim fondovima i koji će sadržavati razmjenu i suradnju u oblasti alternativne umjetnosti, glazbenog stvaralaštva, novih medija, komunikacija, izgradnju kapaciteta za ozbiljnije i sveobuhvatnije djelovanje u sektoru mladih u općinama«, rekao je Robertino Knjur, koordinator suradnje u Subotici.
Prilikom svoga posjeta kolege iz Osijeka susrele su se s članovima omladinske sekcije nevladine udruge Otvorene perspektive, a ugostili su i ih i predsjednici Saveza mađarskih učenika Vojvodine (Vajdasági Magyar Diákszövetség) Zoltán Saláta, te Vojvođanskog omladinskog foruma (Vajdasági Ifjúsági Forum) Tamás Amstadt. Ostvareni su i kontakti s nevladinom udrugom »KroV«, čiji su članovi vojvođanski Hrvati i dogovorena je suradnja u budućem periodu.
»U sklopu pripremnog sastanka Berlinske konferencije za definiranje europske kulturne politike, koja je prije mjesec i pol dana održana u Zagrebu, predstavljen je model suradnje Osijek-Subotica, te je ovim posjetom započela izrada projekta za dugoročnu kulturnu suradnju u skladu s ‘Platformom renesansa’. Na zagrebačkom sastanku, kojem su bili nazočni svi relevantni faktori za kulturnu suradnju mladih u regiji, predstavnici Europske kulturne fondacije iskazali su zanimanje za ovaj projekt«, naglasio je Emanuel Starčević, predsjednik osječke Agencije za informiranje i koordinator projekta za osječku regiju. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika