Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kre­i­raj­mo za­jed­nički stra­te­gi­ju za mla­de

Po ugledu na rad nevladinih udruga orijentiranih prema mladima u Osječko-baranjskoj županiji, subotičko izaslanstvo, koje je posjetilo Osijek s početka listopada, prenijelo je stečena iskustva na subotičku općinu, te je stupilo u izgradnju Mreže mladih. Ova mreža predstavljat će jednu vrstu servera preko kojeg će nevladine i studentske organizacije, koje se bave mladima, zajedno nastupiti pred institucijama i političkim tijelima, te lakše rješavati svoje probleme. 
»U Subotici postoji dosta nevladinih omladinskih i studentskih organizacija koje deluju nezavisno i nepovezano, te svaka ima svoj program kojim se bavi. Kad bi ove organizacije djelovale zajedno, taj bi program bio puno kvalitetniji, te bi imao veći odjek u javnosti i lakše bi dolazili do rezultata. U tom cilju nam je namjera osnovati jednu mrežu, kako bismo objedinili organizacije koje se bave mladima. Po osnivanju ove Mreže mladih u vidu koordinacijskog tijela svaka udruga nastavlja s radom, neovisno, ali time istodobno osigurava veći protok informacija, savjeta i iskustava, a podrazumijeva se i veća pregovaračka snaga, te veća mogućnost apliciranja na natječajima. Ovo povezivanje udruga treba se odvijati ukriž, kako bi otpočela suradnja periferija dviju općina, neovisno od centara«, objasnio je inicijator osnivanja Mreže mladih Robertino Knjur na sastanku nevladinih i studentskih udruga. 
OSIJEK ISPRED SUBOTICE: S početka, između izaslanika dviju regija najviše je bilo govora o razmjeni kulturnih sadržaja i mogućnosti, kako bi mladi mogli komunicirati i obostrano razmjenjivati bendove, umjetnike i druge sadržaje. Inicijatori ove suradnje smatraju kako Osijek i Subotica imaju bolju predispoziciju za suradnju nego neki drugi gradovi iz razloga, što je u ovim gradovima izražen multietnički karakter, te imaju sličan mentalitet. 
Službeni protokol o suradnji dviju gradova potpisan je na političkoj razini i sadržajno pruža brojne mogućnosti, ali u tim dogovorima i pregovorima političkih strana se obično uvijek zanemare mladi. 
»Naša scena nevladinog sektora je dosta zapuštenija u odnosu na osječku, koju sam imao prigodu upoznati, a razlog tome je što u Hrvatskoj postoji nacionalna strategija prema mladima koja nama nedostaje. Mi smo krenuli u ovu zadaću organiziranja Mreže mladih u Subotici, kako bismo nadomjestili nedostatak te strategije. Po hrvatskoj nacionalnoj strategiji država je u obvezi da omogući uvjete, financijska sredstva i prostor omladinskim udrugama, kako bi omogućili mladima da se okupljaju i koriste svoje vrijeme na kvalitetan način. Tako oni prepoznaju talente mladih,  šalju ih na više razine u multifunkcionalne i makroregionalne centre«, kaže jedan od inicijatora osnivanja Mreže mladih, predstavnik Europskog pokreta u Subotici Davor Marko, te dodaje: »Od te ideje smo mi upravo krenuli, kako ne bismo čekali na formiranje nacionalne strategije na razini države, te organiziranjem Mreže mi ćemo zahtijevati strategiju na razini grada, konkretno, u Općini Subotica i obvezati ovlaštene institucije da osiguraju prostor i osnovne uvjete za rad s mladima. Za ove aktivnosti najpogodnije bi bilo osposobiti prostor poput Doma mladih ili Omladinskog informacionog centra«. 
NEOPHODAN PROSTOR: Osiguravanjem zajedničkog prostora omogućio bi se kvalitetniji razvitak mladih gdje bi oni mogli razvijati svoje sposobnosti, te bi ih tako sklonili s ulice i promovirali zdrav način života. U istom mahu riješen bi bio i problem smještaja za mlade koji dolaze u Suboticu na seminare i razmjene, što postoji svuda po Europi pod nazivom Youth hostel. 
Ovom neformalnom sastanku prisustvovali su i gosti iz Osječko-baranjske županije koji ovu inicijativu podupiru konkretnim savjetima, jer je u Hrvatskoj taj posao već obavljen formiranjem Nacionalne strategije usjerene omladini na razini države i gradova. »Grad Osijek donio je na temelju nacionalnog programa i lokalni program djelovanja za mlade i ta iskustva bih rado podijelio sa Subotičanima. Smatram kako mladi imaju pravo na ljepši način života, jer oni nisu samo skupina koja pije, banči i drogira se. U Hrvatskoj se po mladima prosipa drvlje i kamenje, a to je licemjerni odnos društva jer treba pogledati što se mladima pruža i kakav status posjeduju. Puno se stvari može promijeniti, ali treba znati kako, te zato ima smisla umrežiti se i te probleme mladih zajedničkim snagama riješiti«, istakao je predsjednik osječke Agencije za informiranje Emanuel Strarčević tijekom posjeta Subotici.  
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika