Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Projekt Drvo

Znaju li djeca u vrtiću što je projektno planiranje ili još bolje, trebaju li znati? Nije važno što ćete odgovoriti. Novo suvremeno doba dokazuje kako nikada nije rano učiti djecu projektnom planiranju i da se ono nalazi svuda oko nas. Stoga su odgojiteljice vrtića Marija Petković Sunčica u Subotici Emina Kujundžić i Marina Ivanković Radaković odlučile svoju skupinu Pačića (jeste, dobro ste pročitali, to su oni najmlađi u vrtiću) podučiti ovoj vještini realizirajući projekt Drvo.
Ideja je potekla nakon prekrasne i veoma kreativne izložbe obiteljskog stabla koja su djeca s roditeljima izradila doma. 
Drvo! Odlična tema... I bi drvo!
I tako su djeca s odgojiteljicama napravila veliko drvo i postavila ga na zid vrtića. Prateći dječja interesiranja započelo je njihovo projektno putovanje. Na tom putu, koje je započelo u jesen i trajalo sve do sada kada su zajedničkom prezentacijom na roditeljskom sastanku održanom 21. veljače u vrtiću, roditeljima predstavili urađeno i naučeno. 
A što su naučili? Mnogo toga. 
Naučili su kako se drvo mijenja tijekom godišnjih doba. Znate li da na drveću rastu jabuke koje beremo u jesen? E pa Pačići to dobro znaju i osvanule su jabuke na drvetu. Potom su se okušali i u sadnji novih voćki uz pomoć sjemenki koje nisu pojeli već zasadili u saksiju. Pazili su svoju saksiju, stavili ju na sunce i zalijevali sve dok iz zemlje nije nikla jabuka! Prava pravcata jabuka. Tu jabuku su i uživo mogli vidjeti roditelji na roditeljskom sastanku u vrtiću. 
A onda su načinili Jasenka, pa su napravili kućicu za vjeverice na svom drvetu. One vole jesti lješnjak, žir i druge šumske plodove. A onda je stigao i advent, i obvezni adventski vijenčić, te bor. Potom je počelo hladnije vrijeme, stigao je snijeg na njihovo drvo na zidu, imali su i sanjke (i one se prave od drveta), pravili su snjegovića, te kućicu za ptičice koju su postavili u vrtićkom dvorištu. Hladno vrijeme natjeralo je sirote vrapčiće da posjete veliko drvo na zidu vrtića. Bili su gladni i smrznuti. Pačići su ih nahranili.
Ovako bismo još dugo mogli nabrajati što su sve Pačići ovoga vrtića učinili s drvetom. Bilo je tu i recitiranja, pjevanja, plesa... Svi su bili sretni. I roditelji koji su došli vidjeti novi projekt Drvo ali i djeca i odgojiteljice koje su to osmislile i sa svojom ekipom realizirale.
Je li ovdje kraj? Naravno da nije. Mališane čekaju nova godišnja doba i pustolovine jednog drveta. 
B. I. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika